Redactor: Irina Papuc

Când cumpărați mere din magazin, ar părea că procesul prin care trec aceste fructe până când ajung în coșul dumneavoastră este simplu: fermierul culege fructele, acestea sunt transportate la magazinul alimentar, de unde le cumpărați. Dar nu este chiar așa.

De fapt, produsele alimentare trec prin mai multe etape până când ajung la consumator,  de la tratarea cu antibiotice, până la baia cu clor și stratul de ceară. Unele dintre aceste etape nu sunt atât de grave (nu vă îngrijorați), altele sunt dăunătoare pentru sănătate, iar o a treia categorie sunt o risipă de bani, scrie Fox News.

Stratul de ceară

Pentru a preveni echimozele, dezvoltarea mucegaiului și deshidratarea în depozitare, unele fructe și legume (mere, castraveți) sunt acoperite cu o picătură sau două de ceară de tip alimentar. Organismul nostru nu o digeră și nu e niciun motiv de a le evita, spune Luke LaBorde, profesor și om de știință în domeniul alimentației de la Penn State University. Dacă totuși nu doriți să consumați fructe acoperite cu acel strat de ceară, la recomandarea Administrației americane epntru Alimente și Medicamente (FDA), acestea au alt ambalaj. O strălucire suspectă este primul indiciu al prezenței stratului de ceară.

Somonul devine mai roz

Somonul pe care îl vedem la tejgheaua cu pește este întotdeauna o nuanță de roz-portoclaiu strălucitoare. În realitate, însă, somonul are o nuanță mai gri. Cu toate acestea nu trebuie să renunțați la acest tip de pește, chiar dacă somonul proaspăt prins din mare sau ocean este mult mai sănătos – conține jumătate din grăsimi, are mai mult zinc, fier și potasiu – și este de trei ori mai scump.

Unele portocale sunt vopsite

Credeți sau nu, unele dintre aceste fructe din statul american Florida sunt vopsite pentru a le reda o nuanță strălucitoare la începutul sezonului. Aceste fructe sunt folosite de obicei pentru prepararea sucurilor, dar unele totuși ajung în magazine. Colorantul este aprobat de FDA, dar în cantități mici. Dar Centrul pentru Știință în interes public avertizează că acest colorant este periculos pentru sănătate și poate provoca cancerul. Aceste fructe trebuie să conțină o etichetă care informează că au fost vopsite.

Tone de alimente sunt vopsite

Multe dintre produsele pe care le consumăm sunt, de fapt, vopsite pentru a le reda un aspect cât mai atrăgător și apetisant. Culoarea caramel este folosită, de exemplu, în pâinea de grâu, pentru a crea senzația că aceasta are mai mult grâu decât e în realitate. Aceeași culoare este utilizată și în carnea de vită. Colorantul galben este folosit la unele murături pentru un aspect vibrant.

  Sucul de portocale ar putea preveni dezvoltarea cancerului, dacă este consumat zilnic 

Uleiul de măsline poate fi amestecat cu alte tipuri mai ieftine

Multe dintre sticlele cu ulei de măsline extra virgine sunt amestecate cu alte tipuri de ulei, mult mai ieftine, cum ar fi cel de soia sau rapiță. Pe lângă faptul că este o irosire de bani, conțin grăsimi mononesaturate care se găsesc în uleiul pur.

Puiul este spălat

Călătoria pe care o are un pui de la fermă până pe masa de acasă nu este una pe placul oricăruia. După sacrificare, puii calzi trebuie să fie răciți, deci toți sunt puși într-un rezervor mare cu apă rece și adăugat dezinfectant, cum ar fi clorul, pentru a controla bacteriile dăunătoare. FDA afirmă că acest proces nu este periculos, dar puteți evita puii care au trecut prin aceasta prin alegerea puilor de casă congelați.

Un lucru deloc sănătos pe care îl fac unii producători puilor pentru comercializare este injectarea apei sărate ]n carnea crudă pentru a spori aroma. Având în vedere că majoritatea americanilor consumă mai mult sodiu decât ar trebui, veți dori să citiți atent etichetele de nutriție pentru pui: carnea nealterată conține 40-70 miligrame de sodiu în 100 de grame, în timp ce puii de găină injectați - 300 de miligrame sau mai mult.

 

█  Articole relaționate:

Ftalaţii, parabenii și pesticidele generează cheltuieli în sănătate de miliarde de euro la nivel european 

O substanță chimică ce se găsește în zeci de articole de uz casnic poate dubla riscul de avort spontan și crește riscul de infertilitate la bărbați  

Substanţele toxice din mediu afectează abilitatea femeilor de a rămâne însărcinate