Redactor: Sorina David

Numărul infecţiilor cu HIV, virusul care cauzează SIDA, a crescut în rândul homosexualilor, așa arată datele unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din acest motiv, experții OMS au cerut, pentru prima dată, bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale între ei să ia antiretrovirale cu scop preventiv.

„Am constatat o explozie a epidemiei, pentru acest grup de risc”, a declarat Gottfried Hirnschall, specialist care coordonează departamentul HIV din cadrul OMS.

La 33 de ani după emergenţa bolii, în condiţiile în care astăzi pacienţii pot să trăiască cu SIDA, reprezentantul OMS atribuie această evoluţie faptului că s-a produs o relaxare a campaniilor de prevenire şi a stării de îngrijorare în cadrul societăţii în raport cu SIDA, scrie AFP. În prezent, acest grup prezintă un risc de contaminare cu HIV de 19 ori mai mare decât populaţia generală. La Bangkok, de exemplu, SIDA afectează 5,7% dintre bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu persoane de acelaşi sex, în timp ce acest risc este de 1% în populaţia generală.

În faţa noilor recomandări, OMS „recomandă cu fermitate bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi să aibă în vedere luarea de antiretrovirale ca metodă suplimentară de prevenire a infectării cu HIV”.

În luna mai, autorităţile sanitare americane au recomandat folosirea antiretroviralelor ca metodă preventivă contra SIDA pentru toate grupurile de risc, mai ales pentru homosexuali, cu speranța că așa se va reduce numărul cazurilor de infecţii noi, rămas neschimbat de aproximativ 20 de ani.

Administrarea unei pastile cotidiene ce combină două antiretrovirale, pe lângă folosirea prezervativului, ar putea scădea riscul de infectare cu HIV cu 20-25%, iar acest lucru ar însemna evitarea „unui milion de noi infecţii în cadrul acestui grup în 10 ani”, susțin experții OMS.

 Uniunea Europeană, presată să își intensifice acțiunile de combatere a maladiei SIDA în Europa de Est 

Recomandările OMS se referă la grupurile de risc, precum transsexualii, deţinuţii, dependenţii de droguri, practicanţii prostituţiei, care reprezintă circa jumătate din noile contaminări anuale. Graţie mai multor acţiuni, numărul acestor noi cazuri a scăzut totuşi cu peste o treime între 2001 şi 2012. La sfârşitul anului 2013, aproximativ 13 milioane de persoane cu HIV beneficiau de tratament cu antiretrovirale. Dar, pentru Gottfried Hirnschall, această „luptă” trebuie să fie continuă.

Guvernele au tendinţa de a privilegia campaniile de prevenţie pentru populaţia generală şi de a le neglija pe acelea care se adresează grupurilor de risc. Asta, pentru că, „Nimeni nu trăieşte în izolare”, a adăugat Hirnschall. Este în special cazul Africii subsahariene, unde trăiesc 71% dintre cele 35,3 milioane de persoane din lume care sunt infectate cu HIV, a mai adăugat expertul.

Aceste recomandări OMS au fost publicate cu câteva zile înainte de deschiderea, pe 20 iulie, la Melbourne, a Conferinţei internaţionale despre SIDA.

 

 Articole relaționate:

Iana: ”Nu mi-e frică de statutul meu HIV”

A fost creat un nou vaccin împotriva HIV. Oamenii de știință îl vor testa pe maimuțe 

Primul test rapid pentru diagnosticarea antigenilor și anticorpilor HIV, aprobat de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente