Autor: Sorina David
În acest an, în Republica Moldova au crescut alarmant cazurile de hepatită virală de tip A. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în primele șase luni ale acestui an numărul celor infectați a crescut de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în prima jumătate a lui 2013 doar nouă persoane s-au infectat cu această maladie, în acest an numărul bolnavilor a ajuns la 29. Specialiștii atenționează însă că numărul acestora ar putea crește și mai mult în perioada următoare.
În cele mai multe cazuri, boala se transmite prin intermediul mâinilor murdare, afirmă specialiștii în sănătate publică, însă, din cauza rezistenţei durabile în mediu, aceasta se poate transmite și prin intermediul produsele alimentare nespălate, apa potabilă şi bazinele acvatice, utilajul de uz casnic și muştele sinantrope.
„Sursă de infecţie poate fi persoana bolnavă, cât şi persoana infectată, dar aparent sănătoasă. Predominant, mecanismul de transmitere a hepatitei A este fecal-oral, în mod direct- prin intermediul mâinilor murdare sau indirect- prin intermediul diferitor obiecte din mediul ambiant. De regulă, perioada de incubaţie a hepatitei virale A este de 15-30 zile”, precizează specialiștii în sănătate publică.
Potrivit acestora, de hepatita A poate afecta persoanele de orice vârstă, însă mai des se întâlnește la copiii de vârstă preşcolară, preuniversitară și mai rar la persoanele adulte. Specialiștii susțin că în cazul persoanelor mai în vârstă simptomele sunt mai accentuate decât la copii. Boala se manifestă prin greață, vărsături, diaree (mai ales la copii), febră ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseală, icter, urină roșie, dureri de cap, iritabilitate etc. Acestea apar, de obicei, la două sau șase săptămâni după infectare, susțin doctorii.
Pentru a evita îmbolnăvirea cu hepatita virală A, medicii recomandă, mai întâi de toate, vaccinarea împotriva maladiei și respectarea măsurile sanitaro-igienice. Pe lângă aceasta, este nevoie ca populația să consume apă potabilă garantată şi produse alimentare sigure. De asemnea, este necesar respectarea cerinţelor sanitare la producerea, transportarea, păstrarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, având în vedere că acestea pot fi o sursă de infecție.
În instituţiile preşcolare, preuniversitare, taberele de odihnă, sanatorii, aziluri și alte instituții, medicii recomandă respectarea regulilor sanitaro-igienice şi sanitaro-tehnice în unităţile industriei alimentare, de comerţ şi alimentaţie publică și a regimului sanitaro-antiepidemic. Specialiștii atenționează că în cazul persoanelor instituționalizate, riscul de infecție este mai mare.
Un rol important în prevenirea hepatitei virale A îl au și medicii, care sunt responsabili de depistarea precoce a bolnavilor. Specialiștii spun că medicii nu trebuie să se limiteze și să examineze doar pacienții care vin la cabinet, dar și să facă vizite la domiciliu și să insiste ca pacienții să facă examene medicale periodice.
Potrivit experților de la Centrul Național de Sănătate Publică, alte măsuri sigure şi de importanţă majoră în prevenirea bolilor diareice acute, inclusiv şi a hepatitei virale A, sunt amenajarea blocurilor sanitare, exploatarea sigură a reţelelor de apeduct şi canalizare, evitarea contaminării apei, inclusiv din fântâni şi alte surse cu ape reziduale menajere, precizează experții.
█ Articole relaționate: