Redactor: Sorina David
Cercetătorii spanioli au anunţat că au descoperit cum de fapt apare și de ce este generat ictusul cerebral. Descoperirea specialiștilor din Spania a scos în evidenţă importanţa unei molecule, care, potrivit cercetătorilor este responsabilă de creşterea concentraţiei de glutamat. Oamenii de știință spun că noua descoperire va permite dezvoltarea a noi tratamente neuroprotectoare.
Ischemia cerebrală, pe locul trei ca mortalitate şi principala cauză de handicap în ţările industrializate, este generată de o disfuncţie tranzitorie sau permanentă a fluxului sangvin cerebral şi provoacă afecţiuni neuronale ireversibile care duc la alterări neurologice. O parte semnificativă a acestei deteriorări este provocată de o alterare a nivelurilor de glutamat, cel mai important neurotransmiţător excitant al creierului, care acţionează ca o puternică neurotoxină când concentraţia creşte, aşa cum se întâmplă în cazul unei ischemii cerebrale.
Potrivit autorilor inovației, molecula „transportorul pentru glutamat-cistina (xct)” generează creşterea concentraţiei de glutamat până la niveluri toxice, ceea ce duce la apariția accidentului vascular cerebral. Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au reprodus modele experimentale ce au imitat în totalitate caracteristicile ictusului cerebral la pacienţi.
„În timpul ischemiei cerebrale, o eliberare excesivă de glutamat declanșează moartea neuronală prin încetarea activității receptorilor numiți NMDA. Cauzele sinoptice (punct de contact între doi neuroni, la nivelul căruia se face transmiterea influxului nervos de la o celulă nervoasă la alta) și extrasinoptice ce declanșează modificarea homeostaziei glutamatului (proprietate a unor sisteme de a-și menține constante anumite mărimi caracteristice) rămân încă a fi necunoscute [...] Însă, datele studiului au scos în evidență faptul că molecula „transportor pentru glutamat-cistina (xct)” crește semnificativ în timpul ischemiei, sporind astfel concentrația de glutamat extracelular, la dezactivarea receptorilor NMDA și, în cele din urmă la moartea neuronală”, precizează autorii studiului, publicat în revista de specialitate „Journal of Clinical Investigation”.
Oamenii de știință care au descoperit noul mecanism al accidentului vascular cerebral sunt cercetători la Achucarro Basque Center for Neuroscience, Universitatea din Ţara Bascilor UPV/EHU şi Centro de Investigación Cooperativa en Biomateriales CIC biomaGUNE, din Spania. Aceștia susțin că cercetarea realizată pe animale deschide calea pentru dezvoltarea de noi tratamente neuroprotectoare. Este vorba despre dezvoltarea medicamentelor direcţionate spre transportorul xCT pentru a contracara pagubele cerebrale şi tulburările neurologice provocate de ischemia cerebrală.
█ Articole relaționate: