Autor: Virginia Dumitraș

Guvernul României a aprobat în ședința de săptămâna trecută suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 2 milioane 31 de mii de lei românești (8 milioane 540 de mii de lei moldovenești) necesare pentru cumpărarea celor cinci ambulanțe ce vor fi donate Republicii Moldova la lansarea serviciului SMURD.

Donația va fi efectuată în cadrul implementării acordurilor de colaborare cu Republica Moldova. Suma suplimentară alocată Ministerului Sănătății provine din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului de la București, anunță Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, executivul de peste Prut a aprobat un memorandum care prevede donarea unor bunuri mobile aparținând domeniului privat al statului către Ministerul Sănătății de la Chișinău.

 Primul centru SMURD din Republica Moldova va fi deschis la mijlocul lunii august. La lansare vom primi cinci ambulanțe noi 

Cele cinci ambulanțe ce ar urma să fie donate Moldovei vor fi oferite în cadrul deschiderii centrului SMURD la Bălți. Este vorba despre două autospeciale tip C și de trei autospeciale de tip B, dotate corespunzător. În cele de tip B - vor fi trei paramedici și vor fi dotate cu aparataj de prima intervenție, iar în cele de tip C- echipa va fi constituită dintr-un medic, un asistent medical și un paramedic, iar ambulanța va fi dotată cu aparataj medical mai complex.

Totodată, potrivit ofițerului de presă al Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale Diana Țurcan lansarea serviciului a fost amânată pentru sfârșitul lunii august, nu la mijlocul acesteia cum s-a planificat inițial. „Aceste ambulanțe vor fi aduse la inaugurarea centrului. Lansarea va fi la sfârșitul lunii august pentru că trebuie să punem mai multe lucruri la punct. Nu este nimic grav”, susține Diana Țurcan.

█ Primul Centru SMURD din Moldova va fi funcțional în jumătate de an 

Acum sunt intruiți alți 15 salvatori din diferite regiuni ale țării. „Specialiștii de la centrul SMURD au fost instruiți deja, iar acum pregătim alți salvatori din țară. Timp de două săptămâni le sunt predate lecții de acordare a primului ajutor, lecții de medicină și ulterior vor urma cursuri practice la Centrul de instruire al Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale. Cursurile se vor termina la sfârșitul lunii august. Cu timpul va trebui ca toți salvatorii și pompierii să aibă cunoștințe de acest gen pentru că ei sunt cei care intervin primii în situații excepționale și vor trebui să cunoască acțiunile de acordare a primului ajutor până la venirea ambulanței”, a menționat pentru Sănătate INFO Diana Țurcan.

Odată ce va fi lansat, Serviciul Medical de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare SMURD va funcționa în cadrul detașamentului căutare, salvare numărul 2 din Bălți, o subdiviziune a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. În cadrul acestuia vor fi 24 de persoane care, în situațiile de urgență majoră - accidente rutiere sau dezastre naturale - la fața locului vor merge câte trei sau mai multe persoane, în funcție de complexitatea cazului.

 

█ Articole relaționate:

Promisiuni de peste Prut: primul elicopter SMURD va fi operațional în România și Republica Moldova la mijlocul anului 2014 

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență