Autor: Virginia Dumitraș

Grăbiți să cumpere toate cele necesare copiilor pentru începutul anului școlar, părinții au de ales între rechizite, încălțăminte și haine vândute în piețe, magazine și târguri specializate. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor avertizează însă că unele produse ar putea fi periculoase pentru sănătatea copiilor.

Magazinele și piețe abundă în rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte necesare pentru școală. Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor în această perioadă, părinții trebuie să fie vigilenți, deoarece pe piață sunt și produse neconforme ce pot afecta viața și sănătatea copiilor și recomandă părinților să fie atenți la calitatea produselor.

Cinci lucruri pe care să le evitați atunci când alegi haine pentru copii

„Hainele pentru copii cu cordoane și șireturi în regiunea capului sau a gâtului prezintă un risc de rănire și strangulare și trebuie să fie îndepărtate. Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă șireturi cu capetele libere mai lungi de 14 centimetri, deoarece acestea pot fi prinse în ușile automobilelor și pot provoca grave leziuni. Hainele din fibre sintetice prezintă un risc sporit de inflamabilitate. Hainele din fibre sintetice pot declanșa leziuni cutanate, dermatite și alergii”, se menționează într-un răspuns al Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

 Controlul medical înainte de școală și grădiniță. Ce analize trebuie să dea micuții pentru a fi siguri că sunt perfect sănătoși 

Totodată, specialiștii avertizează că materialul din care sunt confecționate hainele este cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți la cumpărături. În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine în contact cu substanțele chimice din care este făcută țesătura. Astfel, pot apărea frecvent dermatite sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranții utilizați în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpirației şi pot, astfel, ataca pielea. Copiii care suferă de dermatită atopică sau alergii trebuie îmbrăcați cu hăinuțe din stofe naturale, din cauză că cele sintetice ar putea declanșa episoade caracterizate prin mâncărimi şi leziuni cutanate.

Evitati hainele ce conțin acril, poliester, nailon, viscoză, acetat, triacetat și optați pentru hainele din fibre 100% naturale precum bumbac, in, cânepă, lâna sau mătase. Și asta deoarece inul, de exemplu, lasă epiderma să respire, iar bumbacul are proprietatea de a absorbi bine transpiraţia ţinând-o departe de piele. Acesta este motivul pentru care bumbacul este prima alegere când este vorba de hainele copiilor mici, acesta împiedicând dezvoltarea dermatitelor şi infecţiilor.

O atenție deosebită necesită alegerea încălțămintei pentru copii. „Lungimea tălpii încălțămintei pentru copii întotdeauna trebuie să fie mai mare decât lungimea tălpii piciorului, deoarece în partea de vârf din fața degetelor trebuie să existe un spațiu aproximativ de 10 milimetri. Dacă în încălțăminte nu va exista un spațiu, atunci la lungirea tălpii piciorului degetele se vor încovoia, ceea ce poate cauza în viitor modificarea patologică a formei piciorului”, se mai menționează în răspunsul Agenției pentru Protecția Consumatorului.

Folosirea încălțămintei foarte mici, îndeosebi a celei sportive şi a celei împletite, destinată pentru folosirea zilnică pe suprafețe tari precum asfalt sau beton poate fi cauza dezvoltării unui picior plat. Tocul la încălțămintea pentru copii este obligatoriu, deoarece el artificial ridică bolta piciorului, apărând talpa acestuia de lovituri.

Lipsa tocului se admite numai la încălțămintea pentru copiii de vârstă mică de până la 1 an. Înălțimea tocului la încălțămintea pentru copiii de vârstă preșcolară (1-7 ani) trebuie să fie de 5-10 milimetri, pentru școlari de 8-12 ani - nu mai mult de 20 de milimetri, pentru școlari de 13-17 ani, băieți - până la 30 de milimetri, iar pentru fete - până la 40 de milimetri.

 Intoxicați cu medicamente de propriii părinți. Tot mai mulţi copiii moldoveni ajung la spital cu hepatită toxică medicamentoasă, administrate în condiţii casnice

O importanță mare o are şi partea din spate a încălțămintei care menține forma călcâiului şi tălpii la mers şi preîntâmpină deformarea lor. Încălțămintea pentru copii trebuie sa fie dotată cu fixaţii (șireturi, curelușe, fermoare etc.) comode şi sigure care să nu incomodeze mișcările. Încălțămintea deschisă şi fără fixații nu se admite pentru preșcolari, deoarece ea obosește mușchii şi dereglează circulația sangvină.

Inspectorii APC recomandă părinților să citească atent informațiile cu privire la: denumirea produsului, cantitatea, prețul, termenul de garanție sau de valabilitate, riscuri previzibile, contraindicații, modul de utilizare etc. Totodată, părinții trebuie să mai știe că fiecare haină și încălțăminte pentru copii trebuie să fie însoțită de certificat igienic ce dovedește inofensivitatea produsului, să analizeze atentdetaliile produsului și compoziția stofei.

Vânzătorul este obligat să dețină și să ofere consumatorului, la cerere, cel puțin copia certificatului igienic pentru produsul expus spre vânzare, anunțăAgenția pentru Protecția Consumatorilor.

Intoxicație sau boli de piele

Cu recomandări vin și specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică care spun că rechizitele pentru copii nu trebuie să fie ascuțite sau să aibă o formă ce i-ar putea dăuna acestuia. „Rechizitele nu trebuie să fie cu colțuri ascuțite care ar putea trauma copiii. Trebuie să se țină cont de certificatul igienic. În caz contrar, acești coloranți sintetici cu care sunt vopsite rechizitele pot provoca o intoxicație. Pot provoca anumite boli de piele: dermatite”, susține Mariana Tutunaru, șefa secției sănătatea copiilor și tinerilor, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.

Specialista vine cu atenționări și pentru cumpărarea ghiozdanului școlar. „Ghiozdanul trebuie să aibă o formă anatomică, potrivit spatelui, să nu atingă coapsele copilului, să fie la nivelul spatelui. Panglicile de fixare pe umeri trebuie să aibă cinci centimetri lățime. Sunt recomandate ghiozdanele ortopedice. În caz contrar, copilul ar putea dezvolta o scolioză sau o lordoză (n.r când deviază partea lombară a coloanei vertebrale)”, mai spune Mariana Tutunaru. 

 

█ Articole relaționate:

Medicii atenționează că infecțiile enterovirale la copii sunt în creștere, printre care și meningita seroasă 

În Moldova, numărul cazurilor de pneumonii la copii este în creștere. Maladia îi afectează în special pe cei din familii sărace