Redactor: Irina Papuc

Lilian Swallow este una dintre femeile care nu înțelegea ce i se întâmplă. Acuza o listă întreagă de simptome. „Aveam colonul iritat, îmi cădea părul și eram atât de slăbită, încât mă obosea și gătitul unei căni de ceai. Prietenii nu mă telefonau niciodată după 21.00, pentru că știau că dorm deja”. Doctorul ei a trimis-o să facă mai multe investigații, dar toate au ieșit negative.

„În cele din urmă, doctorul a decis că totul se trage de la depresie și că toate simptomele sunt în capul meu”, povestește Lilian.

Femeia a cerut sfatul unui alt medic, care a decis să verifice glanda tiroidă. Acesta a identificat că un hormon tiroidian de importanță crucială era la niveluri foarte scăzute. El i-a prescris un tratament de substituție hormonală, iar efectul se pare a fost uluitor. În câteva săptămâni, Lilian și-a revenit, iar simptomele au început unul câte unul să dispară, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, hormonul tiroidian de care Lilian avea atâta nevoie nu se regăsește în protocoalele clinice oficiale, deci nu poate fi aplicat în schemele de tratament, deși un număr tot mai mare de medici nu sunt de acord cu acest lucru.

În fiecare an, unul din patru britanici își face un test de sânge standard pentru a verifica dacă nivelul hormonilor tiroidieni sunt în cantități normale. Se consideră că trei milioane au insuficiență de iod, adică suferă de hipotiroidism, iar majoritatea sunt tratați cu succes cu o versiune sintetică a hormonului tiroidian cunoscut sub numele de T4.

 Cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei 

Ineficient, dar ar putea duce și la supradoze

Între timp, o parte din pacienți și unii experți susțin că testul este nesigur, pentru că măsoară doar un singur hormon tiroidian. De fapt, există două. Glanda tiroidă produce T4, care este verificat în testul de sânge. Acesta este apoi convertit în T3 - hormon activ care este utilizat de țesuturile și celulele organismului.

La unii oameni, precum Lilian, cantitatea de T4 poate fi în normă, în timp ce cea de T3 – foarte scăzută. Cu toate acestea, testele T3 sunt complexe și rareori oferite de către Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie.

Deci, în cazul în care testul de sânge nu arată niveluri scăzute de T4, medicul nu vă va prescrie hormoni tiroidieni pentru a atenua simptomele, inclusiv oboseală, creșterea în greutate, extremități reci, dureri musculare și slăbiciune. În schimb, aceste simptome sunt de multe ori respinse ca fiind „doar în mintea oamenilor”.

Oficial, specialiștii în sănătate spun că tratamentul de substituție cu hormoni tiroidieni nu se recomandă pentru că ar fi ineficient – în pofida faptului că nu se cunosc nivelurile de T3 – și că acești hormoni ar putea genera o supradoză sau efecte secundare nocive cum ar fi hipertensiunea arterială.

Această situație îi pune pe medici într-o poziție dificilă. Doar aproximativ 100 sunt pregătiți ca să trateze aceste persoane. Unul dintre ei este profesorul Stafford Lightman, endocrinolog senior la Universitatea Bristol.

„Mulți dintre pacienții mei se supără și sunt convinși că medicii nu-i iau în serios, dar noi nu avem un test de sânge care să ne spună dacă este suficient T3 pentru a ajunge în țesuturi. Dacă este, atunci există un risc de exces care poate provoca daune, dar dacă nu - atunci pacienții ar trebui tratați”, este de părere endocrinologul.

Tratamentul cu T3 este indicat pentru unii pacienți, în special celor cu cancer tiroidian.

Sheila Turner, președinta Asociației de apărare a pacienților care au probleme de sănătate din cauza glandei tiroide, anunță că se ocupă acum de strângerea fondurilor pentru modificarea protocoalelor. Ea spune că vrea ca endocrinologii să accepte faptul că există două forme de hipotiroidism- cel așa-zis oficial care afectează 85 la sută dintre bolnavi, „sindromul T3 scăzut”. „Noi producem suficient T4, dar nu-l transforma în T3 suficient ca să ne menținem sănătoși”.

Cu toate acestea, ea și alți pacienți ar putea să nu mai beneficieze de tratament cu T3 din cauza presiunii puse pe medici să nu-l prescrie. Într-o scrisoare trimisă recent, un endocrinolog a menționat că se simte vulnerabil, deoarece ar putea fi pedepsit sau concediat pentru prescrierea unui remediu neoficial.

Deocamdată poziția oficială a societăților de endocrinologie este că prescrierea hormonului T3 nu este necesară dacă normele T4 sunt în regulă. „Se presupune că singurul motiv pentru care oamenii au puțini hormoni tiroidieni este că glanda tiroidă nu produce destul. Chiar dacă aceștia sunt suficienți în sânge, nu sunt la fel de suficienți pentru a pătrunde în celule”, îi combate Sheila.

 Tot mai mulți moldoveni suferă de boli endocrine, tulburări de nutriție și metabolice 

Simptome comune pentru factori diferiți

Unii experți sunt de acord. Unul este endocrinologul american Kent Holtorf, director medical al Medical Group Holtorf al Academiei Naționale de Hipotiroidism.

„Dacă suferi de o maladie cronică, o să ai mai puțină energie pentru a transporta hormonii tiroidieni în celulele unde este nevoie. Acest lucru ar putea însemna că, aparent, în sânge este un nivel optim de hormoni, când în realitate acest nivel poate fi distrugător pentru celule. Depresia, obezitatea, diabetul și bolile auto-imune sunt o dovadă.

Totuși Royal College of Physicians se opune tratamentului pacienților cu niveluri normale ale T4, deoarece simptomele precum oboseala și creșterea în greutate sunt frecvente la persoanele între 50 și 60 de ani din cauza altor factori. „În cazul în care pacienții sunt tratați de o boală pe care nu au, pot fi generate boli reale și mult mai grave”, a spus un purtător de cuvânt al organizației.

Organizațiile de medici nu se lasă convinse nici chiar dacă acești pacienți spun că se simt rău dacă iau T4 și nu T3, iar drept consecință aceștia tind să procure preparatele din locuri neautorizate, numai să nu întrerupă tratamentul.

Unii specialiști nu mai sunt atât de siguri că actualele protocoale sunt bune și admit că ar putea schimba schema de tratament. Totul însă este la nivel de studii. Problema este că ar putea dura foarte mult până acesta va deveni un tratament unanim acceptat. Un lucru este sigur, spune Lilian Swalow. „Aș fi murit dacă atunci un doctor n-ar fi riscat să-mi dea un tratament neacceptat oficial”. 

 

 Articole relaționate:

Copii cu simptome permanente ale răcelii și cu lipsă de poftă de mâncare. Specialiștii au aflat care este cauza și cum poate fi înlăturată aceasta 

10 semne surprinzătoare ale hipotiroidismului

19 semne care îți arată că ai probleme cu tiroida