Redactor: Sorina Bujarov

Hipotiroidismul este cea mai frecventă boală a tiroidei. Aceasta apare în momentul în care glanda nu produce suficienţi hormoni. Rolul lor este de a controla felul în care organismul consumă energia, iar deficitul hormonilor tiroidieni afectează toate sistemele organismului, spun specialiştii.

Semnele hipotiroidsimului apar treptat, astfel că pot fi uşor confundate cu semnele îmbătrânirii. Riscul de a suferi de hipotiroidism este mai mare în cazul femeilor în vârstă, scrie sanatate.ro.

Specialiştii spun că hipotiroidismul poate apărea şi la sugari şi la copiii mici. Dacă boala este tratată în primele luni de viaţă, sugarii se vor dezvolta normal. În caz contrar, aceştea pot suferi afecţiuni ale creierului, care implică retardul psihic şi un retard al dezvoltării.

Adolescenţii care suferă de hipotiroidism arată mult mai tineri decât ar fi normal. Însă, cu ajutorul tratamentului de specialitate, vor putea recupera greutatea şi înălţimea şi vor reuşi să se dezvolte normal, spun medicii.

Potrivit specialiştilor, cele mai surprinzătoare semne ale hipotiroidismului sunt:

Lipsa de concentrare. Persoanele care suferă de hipotiroidism manifestă "ceaţă pe creier". Aceasta se referă la apariţia sentimentului de confuzie mintală, fiind afectată abilitatea de a gândi corect și afectează memoria. Medicii spun că tratamentul corespunzător şi la timp reduce "ceaţa pe creier" şi vindecă problemele de memorie.

Voce răguşită. Persoanele care au probleme cu tiroida reţin mai multă apă, ceea ce duce la umflarea corzilor vocale. Tratamentul corespunzător al acestei afecţiuni reduce răguşeala, spun specialiştii.

Dureri musculare şi articulare. Hipotiroidismul provoacă dureri articulare bilaterale, ceea ce înseamnă dureri la ambii genunchi, dureri la nivelul şoldurilor sau al coatelor etc. Specialiştii spun că aceste dureri profunde resimţite la nivelul oaselor nu sunt asociate cu artrita.

Constipaţia. Lipsa de hormoni tiroidieni în tractul gastrointestinal încetineşte motilitatea colonului, ceea ce duce la constipaţie, care poate varia de la o formă uşoară la una severă.

Probleme menstruale. Din cauza problemelor cu tiroida, ciclul menstrual poate fi afectat, menstruaţia întârziind câteva luni. Tratamentul tiroidei poate contribui la reglarea ciclului menstrual.

Sensibilitate la frig. Când tiroida are valori scăzute, în celule ajunge mai puţin sânge, ceea ce crează senzaţia de frig în organism.

Pielea uscată şi probleme cu părul. Medicii susţin că pacienţii care suferă de această afecţiune pot avea probleme cu părul. Firul se subţiază şi începe să cadă.

Depresie. Potrivit specialiştilor, persoanele care suferă de depresie au funcţia tiroidiană scăzută şi, uneori, hormonul T3 lipseşte din organism.

Creştere în greutate. În unele cazuri, femeile se îngraşă într-o perioadă scurtă de timp, deoarece tiroida nu produce suficienţi hormoni pentru a susţine metabolismul. Pe de altă parte, slăbirea bruscă poate fi un semn că tiroida este hiperactivă.

Palpitaţii ale inimii. Dacă inima bate cu putere, într-un mod alert, cauza poate fi hipotiroidismul sau tiroida hiperactivă. Potrivit Societăţii Endocrine, aproximativ 1% dintre femei manifestă acest simptom. De asemenea, pot apărea frisoane.

 

Articole relaţionate:

19 semne care îți arată că ai probleme cu tiroida

Problemele cu tiroida pot fi cauzate de chimicalele din produsele cosmetice 

Simptome care trădează lipsa de vitamine