Redactor: Irina Miron

Tiroida, o glandă cu formă de fluture, aflată în gât, poate avea un impact dramatic asupra mai multor funcții ale organismului. Mai mult, dacă ești femeie și ai peste 35 de ani, șansele să ai probleme cu această glandă sunt cu 30% mai mari.

Potrivit statisticilor Societății Americane de Endocrinologie Clinică, cel puțin 30% dintre americani suferă de disfuncții ale tiroidei, iar jumătate dintre aceștia nu au fost încă diagnosticați, scrie site-ul foxnews.com. Femeile sunt de 10 ori mai predispuse riscului de a avea probleme cu tiroida decât bărbații, menționează unul dintre autorii articolului despre femei „Ghidul femeilor deștepte”.

Situată deasupra mărului lui Adam, tiroida produce hormoni tiroidieni care reglementează temperatura corpului, metabolismul și ritmul cardiac. Problemele încep atunci când tiroida devine supra activă sau își pierde din activitate. Dacă are o activitate lentă, înseamnă că produce prea puțini hormoni tiroidieni. Cel mai des, tiroida începe să aibă o activitate mai puțin normală din motive genetice,  din cauza sarcinii, stresului, toxinelor din mediu, totuși, experții nu sunt siguri că anume acestea sunt cauzele. Iată care sunt principalele semne că s-ar putea să ai și tu probleme cu glanda tiroidă.

Ești obosit

Poți fi obosit și lipsit de energie din mai multe motive, însă în cel mai des, asta se întâmplă din cauza faptului că glanda tiroida produce puțini hormoni tiroidieni. Dacă ești obosit chiar și dimineața sau toată ziua, deși ai dormit bine noaptea, este un indiciu că tiroida nu funcționează lent.

Ești deprimat

Dacă te simți deprimat și trist, ar putea însemna că ai probleme cu glanda tiroidă. Asta deoarece producția mică de hormoni tiroidieni afectează serotonina din creier, care te face „să te simți bine”.

Ești nervos

Anxietatea este și ea asociată cu hipertiroidismul, ceea ce înseamnă că glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni. Dacă simți că pur și simplu nu poți fi liniștit, e un semn clar că trebuie să mergi la medic.

Probleme cu apetitul și modificări ale gustului

Hipertiroidismul îți creează permanent senzația de foame. Partea bună este că deși simți nevoia să mănânci, nu adaugi în greutate. De cealaltă parte, în cazul în care tiroida are o activitate redusă, persoana își poate pierde gustul și mirosul.

Creierul nu mai funcționează la fel

Prea mulți hormoni tiroidieni pot genera probleme de concentrare, iar prea puțini, probleme cu memoria.

Ți-ai pierdut interesul pentru sex

Hormonii tiroidieni puțini, produși de glanda tiroidă contribuie la scăderea libidoului. Totodată, pot apărea dureri pe tot corpul.

Te simți agitat

Se poate întâmpla din cauza palpitațiilor inimii, atunci când inima îți bate prea tare sau prea încet. Poți observa și tu acest lucru în piept, în punctele în care poți măsura pulsul și la gât. Aceste palpitații se produc din cauza prea multor hormoni tiroidieni.

Ai pielea uscată

Pielea uscată și mâncărimile sunt simptoame ale hipertiroidismului. Schimbarea texturii pielii poate fi provocată de metabolismul scăzut, care reduce transpirația.

Probleme cu intestinele

Persoanele cu hipertiroidism se plâng că suferă de constipații, pe când cei care o glandă tiroidă mai activă, au diaree.

Schimbări în timpul ciclului menstrual

Perioada mai lungă a menstruației, cu scurgeri mari și mai multe crampe, pot fi un semn al hipotiroidismului sau că hormonii tiroidieni sunt puțini. În cazul hipertiroidismului, perioadele sunt mult mai scurte și mai ușor de suportat.

Ai dureri de mușchi sau ale mâinilor și picioarelor

Dacă te dor sau îți amorțesc mâinile sau picioarele, s-ar putea ca glanda tiroidă să producă prea puțini hormoni tiroidieni. Astfel, sunt afectați nervii care trimit semnale de la creier în tot corpul.

Ai hipertensiune arterială

Poți avea hipertensiune arterială atât din cauza hipertiroidismului cât și din cauza hipotiroidismului. Totuși, persoanele cu hipotiroidism sunt de trei ori mai expuse acestui risc.

Îți este cald sau frig

Dacă îți este frig și ai și frisoane, este vorba de hipotiroidism. Corpul nu are suficientă energie, ceea ce înseamnă că nu se încălzește. În schimb, oamenilor cu hipertiroidism le este prea cald și transpiră.

Ești răgușit

Schimbarea vocii sau apariția unui nod în gât arată că ceva nu e în regulă cu tiroida.

Orarul tău de somn e dat peste cap

Vrei mereu să dormi? S-ar putea să suferi de hipotiroidism. Dacă nu ai somn, să știi că problema se rezumă la hipertiroidism. Atunci când este prea activă, tiroida provoacă anxietate, iar pulsul devine mai rapid. În rezultat, devine mai greu să adormi sau chiar te trezești în timpul nopții.

Te îngrași

Femeile se pot îngrășa dacă glanda tiroidă produce puțini hormoni tiroidieni. În același timp, pot slăbi brusc din cauza hipertiroidismului.

Ai părul subțire și cade

Din cauza hipotiroidismului, părul devine uscat, se rupe și cade. Prea puțini hormoni tiroidieni împiedică părul chiar și să crească.

Nu poți rămâne însărcinată

Dacă ai încercat de mai multe ori să rămâi însărcinată dar nu ai reușit, înseamnă că ai probleme cu tiroida. Atât hipotiroidismul cât și hipertiroidismul poate afecta ovulația și fertilitatea.

Nivelul înalt de colesterol

Nivelul înalt de lipoproteine cu densitate redusă care nu au dispărut după exerciții fizice, diete sau medicamente este determinat de hipotiroidism.

Fă-ți un test

Dacă ai unul sau mai multe din aceste simptome și crezi că este vorba anume de glanda tiroidă, ar fi bine să mergi la doctor și să îi ceri să îți prescrie hormoni pentru tiroidă.

Tratează-ți tiroida

Adresați-vă la medic și urmați cu sfințenie tratamentul prescris.

 

Articole relaționate:

Problemele cu tiroida pot fi cauzate de chimicalele din produsele cosmetice

Durerea, amorţeala sau inflamaţiile picioarelor pot fi semne ale diferitor bolii

Simptome care trădează lipsa de vitamine