Redactor: Sorina Bujarov

E binecunoscut faptul că substanțele chimice reprezintă un pericol pentru organismul uman. Un studiu recent arată că expunerea repetată la o clasă de astfel de substanțe, care în mod obișnuit sunt folosite pentru fabricarea unor produse de consum, poate cauza și modificări ale funcției tiroidei.

Oamenii se expun foarte frecvent la substanțele perfluorinate, acestea fiind folosite în producerea țesăturilor, covoarelor și a produselor cosmetice. Perfluorinatele devin periculoase și din motivul că se descompun foarte lent și părăsesc corpul după o perioadă lungă de timp.

Conform huffingtonpost.com, pentru realizarea studiului, cercetătorii au analizat datele de la 1.100 de oameni care au luat parte, în perioada 2007-2008 și 2009-2010, la sondajul cu privire la sănătatea națională și examinarea nutriției din Statele Unite. Cercetătorii și-au îndreptat atenția către nivelul de substanțe perfluorinate și la modul de funcționare al tiroidei participanților.

Așa deci, acest studiu, care a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a arătat că nivelurile ridicate de substanțe perfluorinate din organism pot modifica funcția tiroidei atât la bărbați, cât și la femei. Acestea mai cresc şi riscul de hipotiroidism la femei. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, iar acest lucru poate duce la simptome precum oboseala, depresie, creștere în greutate, frisoane, constipație și tulburări ale ciclului menstrual.

“Studiul nostru este primul care leagă nivelul acestor substanţe  din sânge cu modificările funcţiei tiroidei”, a explicat co-autorul cercetării, Dr. Chien-Yu Lin.

“Deşi unele substanţe perfluorinate au fost scoase din producţie de către marii producători, acestea sunt un motiv de ingrijorare, deoarece ramân în organism pentru perioade lungi de timp. În acest moment există prea puţine informaţii cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale acestor substanţe asupra sănătaţii omului”, a mai explicat savantul. 

 

Articole relaționate:

Unde se întâlnesc substanţele cancerigene şi care sunt pericolele ce le poartă 

Apel către Uniunea Europeană pentru adoptarea unor măsuri adecvate de reglementare a folosirii substanțelor chimice