Autor: Virginia Dumitraș

În timpul sarcinii și-a făcut toate analizele și a fost monitorizată de un medic în toate cele nouă luni. Nu știa însă că trebuia să dea analize de sânge și la depistarea virușilor din organism. Acum fetița ei nu poate ține capul și nu se mișcă așa cum o fac toți micuții la șapte luni. De vină este și un virus activ în perioada de gestație. Medicii spun că acesta este periculos pentru făt mai ales atunci când gravida se molipsește pentru prima dată în perioada sarcinii.

Natalia Ungureanu, din Călărași aștepta cu mare nerăbdare apariția celui de-al doilea copil. Spune că a avut o sarcină ușoară, iar pe parcursul celor nouă luni a respectat recomandările medicului ginecolog din raion. Nașterea a fost însă una dificilă. „N-am avut contracțiile care trebuiau să fie. Copilul era slăbit, a ieșit doar capul și nu mai avea putere“, povestește femeia. „După ce am născut-o medicii i-au făcut toate analizele și mi-au spus că are citomegalovirus activ. Ulterior, mi-am făcut și eu analizele și s-a depistat că acest virus este activ și la mine“, mărturisește femeia.

 Povestea Victoriei, una dintre cele mai longevive persoane cu fibroză chistică din Moldova. „Pot fi o lumină de speranţă în ochii mamelor cu copii bolnavi de mucoviscidoză” 

De atunci merge de la un spital la altul. Am întâlnit-o la Institutul Mamei și Copilului, unde a și născut. Era împreună cu Ionela, care acum are șapte luni. Nu este însă la fel de veselă ca toți bebelușii, te urmărește cu privirea însă nu poate sta așezată și nici nu se mișcă de pe-o parte pe alta. „Fetița dă din mânuțe, fixează un pic capul, dar nu-l ține, capul stă în jos. În rest spune tata, dă din mâini, din picioare. Mi s-a spus că a fost afectată de acest virus care a slăbit-o în timpul sarcinii, din această cauză n-a putut să iasă“, spune Natalia.

Regretă că n-a știut de existența virului, dar spune că nici medicul nu a avertizat-o că ar trebui să-și facă analizele la viruși. Spune că mai vrea un copil, însă nu înainte de a se asigura că virusul va fi inactiv.

„A fost o naștere dificilă. Nu este doar din cauza virusului, Este o combinație între virus și complicații intra natale. Și virusul a avut contribuția lui, motiv din care copilul nu a avut forță să treacă prin căile de naștere“, explică Cornelia Calcîi, medic neuropediatru, coordonator în secția de neurologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

De fapt, la cele șapte luni copilul trebuie să fixeze bine capul, să zâmbească, să stea pe șezute, unii copii se fixează pe picioare ținându-se de marginea patului. Ionela nu face însă nimic din toate acestea. Totuși specialistul spune că mama va trebui să aibă mare grijă de copilă și să se asigure că-i face terapie de recuperare cu masaj.

Virusul, fatal pentru bebeluș

Medicii spun că acest virus se transmite foarte ușor. Este periculos pentru gravide și poate fi fatal pentru bebeluș. „Este periculos pentru gravide atunci când se infectează prima dată și acest lucru se întâmplă în perioada sarcinii. Această situație este periculoasă din cauză că virusul este activ și se reproduce în celule. El poate afecta inclusiv sistemul nervos al copilului și să-i provoace dereglări de dezvoltare“, explică Cornelia Calcîi.

Periculos, dar mai puțin riscant este și reactivarea acestui virus la o femeie însărcinată care are citomegalovirus. „De exemplu, cândva femeia a avut acest virus, el doarme și se reactivează în perioada sarcinii pe fond de imunitate scăzută. Și în acest caz, virusul dat poate provoca anumite schimbări copilului, dar nu este 100 de procente“, spune specialista.

El afectează mai multe organe, însă totul depinde de perioada în care apare acest virus sau când se reactivează. „Dacă acesta apare în primele două săptămâni, copilul moare. Foarte des sunt avorturi spontane, care pot fi și din această cauză. Dacă apare mai târziu, după 76 de zile de gestație, atunci se formează reacții inflamatorii, copiii se nasc cu hepatită, encefalită, pneumonie, trombocitopenie, mai multe patologii“, susține medicul.

 VIDEO//O adolescentă de la un orfelinat din Moldova s-a văzut pentru prima dată în viață, după o operație cu multe riscuri, efectuată în SUA cu ajutorul unei familii de voluntari americani 

Potrivit specialiștilor înainte de sarcină sau atunci când aflați că sunteți însărcinată, pentru a vă asigura că nu aveți acest virus sau că nu este activ puteți da analize de sânge care depistează citomegalovirusul. Dacă rezultatele la imunoglobulina G sunt pozitive, înseamnă că ați avut cândva acest virus, iar el este inactiv, dacă rezultatele la imunoglobulina M sunt pozitive atunci acest virus este activ.

Totodată, specialiștii susțin că acest virus poate trece inactiv, prin sânge de la mamă la făt. „Acest virus se ia prin lichidele biologice, de exemplu a strănutat cineva, prin contact sexual. Părinții pot infecta copilul dacă-l sărută pe buze sau prin laptele matern. Până la vârsta de 5 ani nu este indicat să-l sărutăm pe buze pe copil“, mai spune Cornelia Calcîi.

Astfel, viitoarele mămici ar trebui să fie informate de către ginecologul lor care le monitorizează pe perioada sarcinii. Totuși, nu toate gravidele ajung să facă acest test. „Recomandăm doar la gravidele care au avut avorturi spontane, avorturi medicale, care au avut infecții urogenitale. Ar fi bine să facem la toate gravidele, cantitativ, dar facem numai atunci când este necesitatea“, susține Tatiana Brânză, medic ginecolog la Centrul de Sănătate din Stăuceni.

„Acest virus ar putea fi găsit la toate gravidele din Moldova sau la 70%, nu am făcut studii, dar depinde dacă este activ sau nu. Care este rostul să facem la toate gravidele citomegalovirusul? Chiar și dacă s-ar efectua la toate gravidele, iar la unele ar fi activ, oricum  până la 20 de săptămâni când se formează copilul nu li se recomandă tratament“, constată ginecologul.

Totuși, specialista susține că în ultima vreme are tot mai multe gravide care au acest virus. „Din cauza relațiilor sexuale cu parteneri diferiți, care pot transmite acest virus. În plus, pe vremuri nu se știa foarte multe despre acest virus“, explică Tatiana Brânză. Potrivit acesteia, în majoritatea cazurilor este vorba despre un virus inactiv, dar le recomandă tinerelor să se pregătească bine înainte de a aduce un copil pe lume și să-și facă toate analizele.

Citomegalovirusul face parte din grupa virusurilor herpetice și se poate reactiva sau vă puteți infecta atunci când aveți imunitatea scăzută. 

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE// Părinții cărora le-au murit gemenii la naștere sunt deciși să ajungă la CEDO. „Directorul mi-a spus că în tot spitalul are numai zece medici buni și că data viitoare o să-mi recomande el” 

CAMPANIE // Șase luni de tăcere. Mama unui copil decedat după o operație la spital nu știe nici astăzi cine se face vinovat de moartea lui. „Mi-au zis să iert, dacă cred în Dumnezeu”