Redactor: Virginia Dumitraș

Îndulcitorii artificiali, folosiți în ultimii ani pe scară largă drept mijloace de prevenire a obezității și diabetului, ar putea determina schimbări metabolice și contribui la agravarea riscurilor de diabet, arată un studiu britanic.

Utilizați în multe alimente și băuturi, cum ar fi cele gazoase light, cereale și deserturi, îndulcitorii artificiali sunt substanțe cu mare capacitate de îndulcire, dar fără calorii. Studiind impactul acestora asupra șoarecilor de laborator și pe un grup de șapte persoane, cercetătorii au descoperit că ei perturbă compoziția și funcția florei intestinale.

„Îndulcitorii artificiali au fost introduși masiv în alimentație cu scopul de a reduce aporturile calorice și a normaliza nivelurile de glucoză din sânge, fără a scădea pofta pentru dulciuri“, amintesc cercetătorii în revista britanică Nature. Cercetările lor „sugerează însă că îndulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit să o combată“, scrie Agerpres.

 Câți ani din viață pierdeți din cauza grăsimii. Cercetătorii au aflat formula după care puteți calcula speranța de viață, în funcție de înălțime și grăsime 

Experiența a constat în adăugarea a trei îndulcitori din cei frecvent întrebuințați — aspartam, sucraloză și zaharină — în apa băută de șoareci, în doze zilnice admisibile și adaptate greutății animalelor. Șoarecii au dezvoltat o intoleranță la glucoză, contrar celor care nu băuseră decât apă sau apă cu zahăr. Experimentul a fost repetat pe alți șoareci, cu doze variabile de îndulcitori, cu același rezultat.

Intoleranța la glucoză apare când organismul reacționează mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit să își intensifice eforturile pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Fenomenul este observat frecvent în stările pre-diabetice.

Bănuind că în acest fenomen este implicată flora intestinală, cercetătorii au transplantat excremente de la șoareci hrăniți cu îndulcitori la șoareci care nu mai dispuneau de bacterii, după un tratament antibiotic. Cei din urmă au prezentat la rândul lor o intoleranță la glucoză, sugerând faptul că schimbările intervenite în flora lor microbiană au avut impact negativ asupra metabolismului.

Cercetătorii și-au testat apoi ipoteza pe șapte voluntari care nu consumau îndulcitori. După ce au primit o săptămână doze admisibile de îndulcitori, patru au prezentat niveluri ridicate de glucoză, precum și modificări ale florei intestinale.

Potrivit doctorului Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interacționa cu compușii chimici din îndulcitori — care nu sunt absorbiți de intestin— producând reacții inflamatorii ce exacerbează tulburările metabolice, precum intoleranța la glucoză sau diabetul. Aceste rezultate trebuie să ducă la reanalizarea consumului masiv și necontrolat de îndulcitori în societatea actuală, consideră el.

Cercetătorii rămân totuși prudenți arătând că cercetările lor trebuie efectuate la scară mai mare pe oameni. Alte studii asupra îndulcitorilor ajunseseră până acum la rezultate contradictorii în privința impactului asupra pierderii în greutate sau a toleranței la glucoză.

 

█ Articole relaționate:

Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză