Autor: Virginia Dumitraș

Dacă pe vremuri, din cauza condițiilor precare, viitoarelor mămici li se recomanda să aducă de acasă multe lucruri esențiale pentru a avea un confort minim la maternitate, acum, spun doctorii, lucrurile s-au schimbat. Dacă medicii vin cu o listă discretă de lucruri pe care ar trebui să le pregătească gravidele pentru naștere, femeile care au trecut prin această experiență spun că e nevoie de mult mai multe.

Un lucru aparent simplu, poate deveni o adevărată bătaie de cap atunci când fie nu ești informată, fie nu ți s-a spus ce trebuie să conțină bagajul unei viitoare mămici care va naște la maternitate.

Lista lucrurilor necesare ar trebui să o aflați de la doctorul care vă monitorizează pe perioada sarcinii. În realitate, mamele obțin recomandări de la persoane diferite: de la ginecolog, medicul de familie, medicul psiholog sau se documentează singure vorbind cu alte mămici și informându-se pe internet.

 Virusul care poate omorî fătul în primele săptămâni de sarcină. „Acest virus ar putea fi la 70% dintre gravidele din Moldova, dar depinde dacă este activ sau nu“

Specialiștii ne asigură că lista lucrurilor este modestă, deoarece spitalele nu mai sunt ca pe vremuri. „În maternitate este practic tot ce trebuie pentru copilaș, iar mămica trebuie să-și cumpere de ce are nevoie ea. S-au terminat vremurile în care gravidele veneau cu zestre, iar în spitale era rece. Avem alte condiții“, spune Victor Botnaru, șeful secției de internare la maternitatea Institutului Mamei și Copilului. „Să aibă îmbrăcăminte pentru copil, 2-3 schimburi, 3-4 pamperși și un colet pentru mamă și atât“, ne-a spus în grabă Alexandru Magulceac, şeful secţiei neonatologie, menționând că aceste informații sunt peste tot pe internet.

Liste mult mai detaliate am obținut de la fostele gravide care au primit recomandări. Bunăoară, Natalia Gunea, mama a doi copii care au aproape cinci ani și respectiv cinci luni, spune că prima listă pe care și-a pregătit-o a fost prea mare, iar la cel de-al doilea copil a scurtat-o.

Astfel, lista recomandată de aceasta se împarte în lucruri necesare pentru mamă și pentru bebeluș. Pentru mamă sunt necesare: în primul rând buletinul, polița de asigurare și carnetul prenatal. Totodată, potrivit aceleiași liste, mama trebuie să-și pregătescă: lenjerie, cămașă pentru travaliu, scutec pentru mamă din farmacie, toate cele necesare pentru igiena personală, un ceas pentru cronometrarea contracțiilor, ceva de mâncare, numerele de telefon importante, radioul, dar și lei de 20, 50, 100, 200, 500 etc. Pentru bebeluș, Natalia a pregătit: două plapume, 2-3 costumașe, căciulițe, mânuși, șosete, zece pelincuțe 10, 20 de scutece de unică folosință, tampoane pentru șters urechiușele și năsucul, picături pentru burtică în cazul colicilor, etc. Hainele pentru micuț diferă în funcție de sezon.

█ Tot mai multe gravide din Moldova fac teste genetice pentru a vedea dacă bebelușul s-ar putea naște cu malformații. „Unele cupluri decid să întrerupă sarcina, altele pur și simplu nu cred” 

O listă la fel de impunătoare a avut și Ala Golban care are un bebeluș de 11 luni. „Am primit o listă prea mare, nu mi-au trebuit chiar atât de multe. Pentru mamă e important însă să le aibă pe toate, deoarece atunci totul este important. Trebuie să aibă două cămăși de noapte, un capot mai gros, două seturi de lenjerii de pat, sutien special, absorbante, pampers pentru adulți și scutece de unică folosință. Pentru copil este nevoie de: hăinuțe, multe căciulițe pentru că micuții vomită, pampers, pudră sau cremă specială pentru bebeluși. Eu am avut nevoie chiar și de mâncare pentru copil, deoarece în primele trei zile nu am avut lapte, ciorăpei, etc.“, enumeră Ala Golban.

Totodată, atât specialiștii cât și fostele mămici spun că e important ca hainele pentru copii și pentru mamă să fie din stofă naturală.

 

█ Articole relaționate:

În ultimii ani tot mai mulți copii vin pe lume cu defecte ale diafragmei și esofagului. De vină ar fi neglijența mamelor față de propria sănătate 

Cum știința modifică pentru totdeauna modul „clasic” de a concepe un copil 

Când e prea târziu pentru a concepe un copil? Cercetătorii „răstoarnă” toate teoriile de până acum