Autor: Irina Papuc

O persoană care a trecut prin experiența unui transplant trebuie salvată de două ori – atunci când i se implantează organul fără de care nu poate supraviețui și a doua oară – atunci când i  se asigură medicația necesară ca organismul să nu respingă organul străin și să nu-l distrugă. În Moldova, ca de obicei lucrurile se fac pe jumătate – oamenii trec cu succes de un transplant, însă sunt lăsați fără o parte din medicamentele atât de importante ca să se poată trata mai departe.  

Acum un an s-au întors  a doua oară pe pământ. Așa numesc cei doi moldoveni, care au suferit un transplant în Cehia, minunea de a rămâne în viață după o otrăvire severă cu ciuperci. Miracolele însă s-au terminat repede, atunci când banii au început să fie prea puțini, iar necesitățile prea mari – tot felul de medicamente care trebuie administrate în fiecare zi. Asigurarea cu mâncare, lemne de foc, haine și încălțăminte pentru cei doi copii a devenit o povară pentru soții Vladislav și Ecaterina Dodi, care se descurcă cu pensia de invaliditate de 500 și cu bănuții veniți din mila oamenilor. Problema lor cea mare este că medicamentele hepatoprotectoare de care au nevoie în fiecare zi deopotrivă cu cele imunosupresive, în Moldova nu sunt asigurate gratuit, iar prețul lor este mult prea mare ca să și le poată permite.

400 de lei pe săptămână

„Ne dau gratuit un singur medicament – Advagraf, restul sunt cu plată. O singură cutie de Ursosan (hepatoprotector) ne costă 400 de lei și ne ajunge pentru o săptămână, deoarece luăm eu și cu soția câte patru în zi. Ni-l dă la jumătate de preț. Mai avem nevoie și de Omeprazole, alt medicament. Acesta nu costă chiar așa de mult, deși o cutie nu ne ajunge nici pe-o lună”, spune Vladislav. În aceste condiții, familia a vândut ce mai avea pe lângă casă.

 Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii 

„Am vândut vițelul și purcelul, iar banii îi păstrăm pentru pastile. L-am rugat pe ambasadorul Moldovei în Cehia să ne ajute cu medicamentele care nu se găsesc aici. Ne-a promis că ni le va trimite din Cehia. Ar trebui să ne ajungă pentru un an”. Așa Vladislav și soția lui Ecaterina speră că vor mai scăpa de o bătaie de cap. Restul rămân parțial rezolvate – fetița lor este primul an la școală, iar băiatul lor este la studii. În plus, sunt necesari bani pentru hrană. Cei doi nu au dreptul să muncească, pentru că nu sunt încă în puteri, de aceea trăiesc fără venituri, cu speranța că rudele îi vor mai ajuta. „Socrul ne-a cumpărat lemne de iarnă. Mai sunăm la rude, ne mai plângem și iaca așa ne descurcăm”. Cei doi sunt mulțumiți că sunt sănătoși, iar durerea a scăzut din intensitate.

În fiecare lună, cei doi sunt invitați de către doctorii din Moldova la consultații. Medicii le dau prognoze bune, de aceea singura lor preocupare rămâne acum asigurarea medicamentelor.

 „Toate medicamentele imunosupresive sunt gratuite, în afara de preparatele hepatoprotectoare, care sunt compensate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină la jumătate de preț. Asta este situația. Nu ține de competența mea”, spune Natalia Taran, medic hepatolog de la Spitalul Clinic Republican.

Medicamentele hepatoprotectoare sunt indicate de către medici în tratamentul hepatic, deoarece acestea au rolul foarte important de a stimula procesul de neutralizare a toxinelor, vindecă și reglează metabolismul ficatului. Întrucât medicamentele sunt considerate a fi factori nocivi, iar ficatul are funcția de a procesa toate substanțele care ajung în organism, administrarea acestora este extrem de importantă.

Hepatoprotectoarele, esențiale în tratament

 „Am aruncat caiețelul în care desenam cruci și sicrie și sunt gata să încep o viață nouă” – sunt primele cuvinte ale Victoriei, fetița căreia i-a fost făcut transplant de ficat la București 

„Este vorba despre un tratament complex. Pe lângă detoxifiere, hepatoprotectoarele au rol coleretic (stimulează secreția biliară a ficatului). Sigur că este nevoie ca acestea să fie luate împreună, dar nu eu decid dacă acestea pot fi eliberate gratuit sau nu”, a mai adăugat Taran, parcă justificându-se de situația în care sunt puși bolnavii, dar totodată evitând să spună dacă CNAM ar trebui să revadă posibilitatea de compensare în volum deplin a acestor preparate.

Așa cum acestea nu sunt asigurate gratuit, ambasadorul Republicii Moldova în Praga, Republica Cehă, Ștefan Gorda, le-a dat o mână de ajutor. Un lot de preparate Ursosan vor ajunge în curând la familia Dodi. „Am fost contactat de familia Dodi și cu această rugăminte. Compania farmaceutică din Cehia care le produce a fost dispusă să le ofere gratuit. Încercăm să-i ajutăm în limita posibilităților”, ne-a spus ambasadorul.

Vladislav și Ecaterina Dodi au suferit un transplant de ficat într-o clinică din Praga, după ce au fost aduși cu Urgența. Aceștia aveau șanse minime de supraviețuire, după ce au consumat o ciupercă foarte toxică. Intervenția a fost inedită, întrucât chirurgii de la Clinica Ikem au folosit un sigur ficat pentru cei doi soți. Intervenția a avut loc acum un an și a fost una de succes.

 

 Citește la același subiect:

„Le mulțumim doctorilor din Cehia că ne-au salvat viața. Sunt niște medici de aur. Dă Doamne să avem și în Moldova asemenea specialiști”. Sunt mulțumirile moldovenilor operați la Praga 

„Suntem pe jumătate cehi”. Este afirmația celor doi moldoveni care au suportat o operație de transplant de ficat la o clinică din Praga. Duminică ei revin acasă 

Doi moldoveni au fost salvați de la moarte printr-un transplant unic în Cehia. Medicii au reușit, în premieră, să-i salveze cu un singur ficat