Redactor: Virginia Dumitraș

În ciuda deceniilor de studii și a vastelor cunoștințe acumulate despre SIDA și virusul care duce la apariția bolii, până acum nu a fost descoperit niciun tratament pentru HIV. Cu toate acestea, un bărbat a fost vindecat complet de temuta boală. Este vorba despre Timothy Ray Brown, care a urmat un tratament mai complex. Oamenii de știință însă nu au reușit să determine care aspect a tratamentului a funcționat. Acum, un nou studiu face lumina în acest caz, rămas ani la rândul un mister.

Brown a fost diagnosticat cu HIV în 1995. Timp de 11 ani a luat antiretrovirale, medicamente care țin sub control boala. Apoi, acesta a fost diagnosticat cu leucemie. A primit chimioterapie, tratament care nu a funcționat. Apoi medicii i-au făcut un transplant de măduva. În mod miraculos, procedura l-a vindecat și de cancer, dar a determinat și dispariția din sângele pacientului a virusului HIV, care nu a mai apărut în organismul acestuia.

 Moldova, fără bani pentru prevenirea și controlul HIV-SIDA. Autoritățile au doar 30 la sută din totalul necesar 

Acum oamenii de știința cred că la vindecare au contribuit trei factori diferiți. În primul rând, Brown a primit transplantul de măduva de la un individ care suferea de o mutație rară. Această anomalie duce la alterarea unuia dintre receptorii pe care HIV îl folosește pentru a pătrunde în sânge. Apoi, sistemul imunitar al lui Brown a fost distrus de chimioterapie și de radiațiile care l-au pregătit pentru procedură. În ultimul rând, noile celule transplantate ar fi putut ataca, cred medicii, boala, distrugând virusul HIV, potrivit ProTV.

Pentru a afla care dintre acești factori a dus la vindecarea pacientului, cercetătorii de la Universitatea din Atlanta au făcut un studiu pe trei maimuțe. Înainte de a le infecta cu HIV, medicii le-au prelevat acestora celule stem. Apoi primatele au fost tratate cu antiretrovirale, la fel ca oamenii. După o perioadă de trei luni, acestea au fost tratate cu radiații. Radiațiile le-au distrus sistemul imunitar, dar și 99% dintre leucocite - celule albe din sânge, pe care virusul HIV le atacă. Apoi, maimuțele au primit transplanturi din propriile celule stem. La final, tratamentul cu antiretrovirale a fost stopat. Din păcate, niciuna dintre maimuțe nu a fost vindecată. Distrugerea sistemului imunitar nu este suficientă pentru vindecarea unui pacient de SIDA, spun cercetătorii.

Așadar, au concluzionat oamenii de știință, mutația de care suferea persoana de la care Brown a primit transplantul de măduvă ar putea fi responsabilă de distrugerea HIV din organismul acestuia. Dupa ce pacientul a fost vindecat, alți doi bolnavi de HIV și leucemie au primit transplant de măduvă, însă boala a revenit în scurt timp.

 

 Articole relaționate:

Moldova va cere de la Fondul Global peste 790 de mii de euro ca să asigure tratamentul antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV 

Un gest curajos. O adolescentă din Europa a venit în Moldova să povestească cum este viața unui purtător de HIV