Autor: Sorina David

Programul Național de prevenire și control al infecției HIV-SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2014-2015 va fi aplicat doar parțial. Statul nu are suficienți bani pentru a-l pune în aplicare așa cum e scris pe hârtie. În aceste condiții, spune coordonatorului Programului, Lucia Pîrțînă, vor fi îndeplinite doar câteva dintre cele mai importante obiective.

Costul total al Programului Național de prevenire și control al infecției HIV-SIDA pentru anii 2014-2015 este de peste 441 de milioane de lei. Bani sunt însă în proporție de doar 30 la sută. Restul activităților, aproximativ 70 de procente, nu au acoperire financiară. În aceste condiții, precizează responsabilii de programele naționale din cadrul Ministerului Sănătății, activitățile ce țin de prevenirea și controlul HIV-SIDA vor fi reduse, așa încât din bugetul existent să fie acoperite cele mai importante necesități.

„Din acești bani vor fi finanțate activități precum testarea tuturor doritorilor, inclusiv persoanelor din grupul de risc, precum bărbații care practică sex cu bărbați, femeile care practică sexul comercial, utilizatorii de droguri, etc. Asta pentru că depistarea precoce a virusului este un lucru important, pentru că astfel previi transmiterea inconștientă a infecției și la alte persoane. De asemenea, va fi asigurat tratamentul cu antiretrovirale a tuturor persoanelor care o necesită”, a precizat pentru Sănătate INFO, Lucia Pîrțînă.

 Moldova are un nou Program de combatere a HIV-SIDA, în cadrul căruia vor fi deschise patru centre noi pentru grupurile țintă 

Aspecte incluse în acest program și care, de fapt, nu vor putea fi îndeplinite sunt vaccinarea persoanelor din grupurile țintă împotriva hepatitei de tip B. Este vorba despre vaccinarea gratuită a bărbaților ce practică sex cu bărbați, femei care practică sexul comercial și utilizatorii de droguri. De asemenea, din cauza insuficienței de bani, persoanele HIV-pozitive nu vor beneficia de tratament gratuit împotriva hepatitelor virale, chiar dacă acest lucru este punctat în noul Program de prevenire și control al infecției HIV-SIDA. De ce totuși aceste aspecte au fost incluse în noul Program Național, dacă nu există surse financiare pentru a fi implementate. Responsabilii de la Ministerul Sănătății au o explicație.

„Programul a fost elaborat încă în 2010 și aprobat abia acum. Sunt multe aspecte în acest program care nu mai sunt actuale. Am inclus vaccinarea și tratamentul persoanelor cu HIV-SIDA împotriva hepatitelor virale, deoarece atunci când am elaborat Programul credeam că vom avea surse financiare suficiente. Sunt și ele importante, dar mai important este tratamentul cu ARV și testarea gratuită a persoanelor”, a mai precizat Pîrțînă.

Potrivit acesteia, din totalul celor 441 de milioane de lei necesare pentru a implementa în totalitate Programul Național, Ministerul Sănătății dispune doar de 134,6 de milioane de lei. Dintre aceștia, din bugetul de stat se oferă 31,3 milioane de lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină – 36,8 milioane de lei, iar Fondul Global, prin intermediul organizațiilor nonguvernamentale, oferă peste 66,8 milioane de lei.

 La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude 

„În 2014 Ministerul oferă peste nouă milioane de lei pentru implementarea programului, iar în 2015- peste 22 de milioane de lei”, a mai precizat Lucia Pîrțînă.

Pentru a face față deficitului de bani, Ministerul Sănătății a redus din bugetul necesar pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse în Program. Cei mai mulți bani au fost tăiați din activitățile ce țin de prevenirea transmiterii HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală, în special în grupurile de risc. La modul practic, asta înseamnă că, de exemplu, pentru procurarea testelor rapite pe bază de salivă pentru depistarea HIV, elaborarea și distribuirea materialelor informative și promovarea acțiunilor de consiliere și testarea voluntară se vor oferi mult mai puțini bani decât este necesar. Pentru aceste activități se vor oferi doar 42,3 milioane de lei sau cu peste 154 de milioane de lei mai puțin decât este necesar.

Amintim că noul Program Național de prevenire și control al infecției HIV-SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2014- 2015 a fost aprobat de Guvern miercurea trecută. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova trăiesc peste 8.550 de persoane HIV pozitive.

 

  Articole relaționate:

„Zero Discriminare” este genericul din acest an al Zilei Mondiale de luptă cu HIV/SIDA. În Moldova evenimentul este marcat în toată țara 

Moldova va cere de la Fondul Global peste 790 de mii de euro ca să asigure tratamentul antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV 

Un gest curajos. O adolescentă din Europa a venit în Moldova să povestească cum este viața unui purtător de HIV