Autor: Sorina David
Republica Moldova are un nou Program Național de prevenire şi control al HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală. Documentul a fost aprobat, ieri, în ședință de Guvern. Acesta va fi pus în aplicare din acest an și până în 2015. Spre deosebire de cel vechi, noul Program se va axa pe grupurile țintă și nu pe populația generală.
„În acest an am identificat mai multe aspecte din Programul Național din 2011, care nu mai sunt actuale. De aceea, s-a decis implementarea unui nou program. Acesta pune accentul pe populația țintă și nu pe populația generală. Asta și este diferența - schimbăm puțin accentele. Această schimbare este necesară pentru a utiliza mai eficient resursele financiare pentru controlul epidemiei HIV- SIDA în țară”, a declarat viceministrul Sănătății Octavian Grama.
Potrivit documentului, grupurile țintă, conform Programului nou, sunt utilizatorii de droguri injectabile, bărbaţii care practică sex cu alți bărbaţi, deținuții și lucrătoarele sexului comercial. Statisticile arată că în Moldova HIV-SIDA se întâlnește preponderent în aceste grupuri de persoane.
Un aspect important al acestui program este faptul că vor fi deschise două centre de tratament de substituţie cu metadonă, pe lângă cele două existente. Asta pentru ca până la sfârșitului anului 2015, tratamentul de substituţie să fie acordat pentru cel puţin 1.500 de consumatori de droguri. Pentru realizarea acestui obiectiv Ministerul Sănătății intenționează să facă parteneriate cu farmacii pentru distribuirea echipamentului de injectare steril către utilizatorii de droguri injectabile.
De asemenea, Ministerul Sănătății vrea să deschidă două Centre care vor oferi servicii de prevenire a HIV-ului pentru bărbaţii care practică sex cu bărbaţi. Asta pentru a fortifica acordarea de consiliere şi testare voluntară pentru această categorie de persoane. De asemenea, autoritatea în sănătate vrea extindă numărul de raioane unde sânt oferite servicii de tratament antiretroviral persoanelor HIV-pozitive, să implementeze programe nutriţionale şi de suport psiho-social pentru a spori aderența la tratament. Tot în cadrul Programului Național de prevenire şi control al HIV/SIDA urmează să fie efectuat un studiu pentru a determina nivelul de rezistenţă al virusului la preparatele antiretrovirale.
Noul Program va pune accent pe continuitatea prevenirii transmiterii HIV în grupurile ţintă, prin accesul la programe de diminuare a riscurilor, precum şi pe prevenirea transmiterii infecţiei de la aceste grupuri către populaţia generală. Astfel, cel puțin 60% dintre persoanele din grupurile țintă vor trebui să facă testul de salivă rapid. De asemenea, aceștia vor beneficia de servicii de consiliere şi testare în cadrul proiectelor de reducere a riscurilor.
Conform noului Program Național de Combatere a HIV-SIDA, autoritățile din domeniul sănătății își propun extinderea accesului la serviciile de consiliere şi testare voluntară în instituţiile departamentale şi specializate, consolidarea mecanismelor de funcționare a centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, ONG-uri și medici de familie, etc.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova trăiesc peste 8.550 de persoane HIV pozitive.
█ Articole relaționate: