Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății a atacat în instanță o recomandare din luna aprilie a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în care erau prevăzute cerințe de a respecta drepturile pacienților care se află în tratament. Recomandarea prevedea ca pacienții să nu mai fie închiși la cheie, să aibă dreptul la plimbări în aer liber și să fie create condiții pentru cei cu nevoi speciale.
Consiliul a publicat un comunicat prin care anunță că Ministerul Sănătății nu vrea să respecte un șir de recomandări emise de aceștia, chiar dacă este vorba despre respectarea drepturilor pacienților.
Recomandarea emisă de către Consiliu în luna aprilie vine după ce pacienții de la spitalul de Psihiatrie din Chișinău s-au plâns că sunt tratați în condiții inumane, nu au acces la medicamente, nu sunt plimbați în aer liber, nu au unde se spăla, iar din cauza mizeriei au făcut scabie. Totodată, aceștia au spus că au fost bătuți de către personalul din instituție, care își permiteau să consume alcool la serviciu.
Membrii Consiliului spun că în cadrul ședinței de judecată de ieri reprezentantul Ministerului Sănătății a argumentat că „decizia Consiliului pe cauza nr.047/14, afectează drepturile și libertățile Ministerului Sănătății în calitate de fondator al spitalului”, fără să precizeze care anume drepturi, cerând anularea deciziei menționate mai sus.
„Consiliul ține să informeze opinia publică despre faptul că regretă atitudinea neprietenoasă a Ministerului Sănătății și a Spitalului Clinic de Psihiatrie, care cheltuie banii publici pentru a contesta deciziile Consiliului, în loc să le folosească pentru implementarea recomandărilor acestuia. Reamintim că obligația de a realiza acomodarea rezonabilă a persoanelor cu dizabilități le revine Ministerului Sănătății și a Spitalului Clinic de Psihiatrie, cel puțin din ziua ratificării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptarea Legii nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și a Legii nr. 121 privind asigurarea egalității”, se menționează în comunicatul emis de Consiliu.
Despre faptul că pacienții din spitalele de psihiatrie sunt bătuți și chiar violați am scris despre nenumărate ori. De fiecare dată însă conducerea spitalelor scapă basma curată, iar Ministerul Sănătății susține că nu sunt probe care ar demonstra acest lucru.
Într-un raport prezentat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în luna iulie, raportorul special al ONU, Magdalena Sepulveda Carmona menționa că autoritățile trebuie să recurgă la închiderea spitalului de psihiatrie din Pavlovca, pentru că bolnavii de acolo ar fi tratați în condiții inumane. Adevărul este că în restul spitalelor lucrurile nu stau deloc mai bine, spun experții în drepturile omului.
█ Articole relaționate: