Redactor: Irina Papuc

Fondurile publice de asigurări de sănătate, administrate de persoane numite politic, au devenit o sursă pentru afacerile private din sistemul medical, scriu jurnaliștii din România. Problema apare atunci când politicieni care dețin diferite demnități sunt implicați în același timp în afaceri medicale private, finanțate din fondurile publice. Uneori în asta nu este nimic ilegal. Alteori este.

Jurnaliștii de la Hot News România publică o investigație amplă despre politicienii care au afaceri medicale.

București - Contractele vicepreședintelui

Dumitru-Iulian Popescu este deputat UNPR. Din anul 2012 este membru în comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților. În iunie 2014, a devenit vicepreședintele acestei comisii. Împreună cu soția, Geta Monica Popescu, deține firma MedicalES Servicii de Sănătate Premium SRL. Conform site-ului firmei, Centrul MedicalES oferă servicii de radiodiagnostic și imagistică medicală. Potrivit declarației sale de interese, deputatul Iulian Popescu a încheiat prin această firmă 11 contracte cu statul doar în anul 2014.

Oradea - Fiul ministrului 

Csongor Ritli este fiul fostului ministru al Sănătății, Ladislau Ritli. În prezent Csongor Ritli ocupă funcția de consilier local UDMR în Oradea și director la SC Atomedical Vest SRL. Această firmă furnizează dispozitive medicale destinate recuperării deficiențelor organice sau funcționale (cărucioare, proteze etc.). Potrivit declarației sale de interese, începând cu 2013, Csongor Ritli a încheiat contracte prin Atomedical Vest cu toate Casele de Asigurări de Sănătate Județene și cu Casa OPSNAJ. 


În 2011, la doar câteva luni de la numirea tatălui sau în funcția de ministru al Sănătății, Csongor Ritli a câștigat concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Județean Oradea. El a fost unicul candidat la concurs, după ce managerul interimar, Gavril Grebisan, s-a retras cu doua ore înainte de începerea concursului. Ulterior, Csongor Ritli și-a anunțat demisia.

Constanța - Privatizarea pe bucăți a unui spital de stat 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța și-a concesionat serviciile de laborator firmei Synevo. Actualul manager al spitalului constănțean, Dănuț Căpățână, a fost manager la Synevo. El a fost numit manager al Spitalului Județean din Constanța de ministrul PSD, Ion Bazac, și menținut în funcție de Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, pe al cărui nume este emis un mandat de arestare preventivă. 

Externalizarea serviciului de laborator din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență către firma Synevo este în prezent anchetată de DNA. Dosarul a fost redeschis după ce, inițial, față de directorul spitalului, Dănuț Căpățână, acuzat de abuz în serviciu, s-a dispus la jumătatea lunii mai 2013 neînceperea urmăririi penale. Recent, magistrații constănțeni au infirmat soluția respectivă, hotărând redeschiderea urmăririi penale și reluarea cercetărilor.

Firma Synevo a câștigat concesionarea serviciului de analize de laborator efectuate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență în 2009. Înainte să fie numit managerul Spitalului din Constanța, Dănuț Căpățână a fost manager al rețelei de laboratoare Synevo – Medicover, pentru regiunea de sud-est. 

 Averile șefilor de spitale republicane - mașini luxoase, case impunătoare, afaceri și terenuri 

După ce acesta a fost anunțat că a primit decizia de neîncepere a urmăririi penale, publicația Ziua de Constanța a scris că serviciul de imagistică al spitalului a fost concesionat către Centrul medical de diagnostic imagistic Pozimed, care aparține societății Pozitron Medical Investigation SRL. Firma este deținută majoritar de un off-shore cipriot, Talmage Overseas și are legătură cu Sorin-Gabriel Strutinsky, partener de afaceri al primarului Radu Mazare și al președintelui Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu. 

Conform anunțului de atribuire, criteriul ales a fost acela al ofertei avantajoase din punct de vedere economic, tipul procedurii fiind dialogul competitiv. Firma SC Pozitron Medical Investigation SRL a fost singurul ofertant. Colaborarea dintre spitalul județean și Pozitron nu constituie o premieră, legăturile dintre cele două entități consolidându-se cu succes imediat după ce unitatea medicală a ajuns în administrarea Consiliului Județean Constanta (iulie 2010).

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comerțului, SC Pozitron Medical Investigation SRL are punct de lucru chiar în incinta Spitalului Clinic Județean Constanța, în baza unui contract de închiriere. Dovada de sediu are valabilitate începând din data de 07.10.2011 până la data de 06.10.2026. 

Investigația integrală o găsiți pe Hot News.

 

 Articole relaționate:

Director de spital, cărat prin oraș într-un tomberon pentru gunoi. Așa angajații au încercat să-l convingă să-și dea demisia 

Se caută o companie cu afaceri de 1 milion de dolari care să cumpere echipamente pentru un spital. Ce tehnică se va procura nu știu nici cei care vor opera 

Cum să-ți dezvolți o afacere durabilă în medicină