Autor: Virginia Murariu

Ne pun sănătatea în pericol în mod conștient, comercializând produse cu termen de valabilitate expirat, marcate necorespunzător sau înșelându-ne la cântar. Pentru că adesea ignorăm să ne uităm ce scrie pe ambalaj, ne prindem foarte rar că proprietarii de magazine alimentare, supermarketuri sau comercianți de la piață profită de neglijența și neatenția noastră punându-ne în pungă produse alimentare periculoase pentru sănătate.

Și parcă nu ar fi de-ajuns, legislația în domeniu obligă inspectorii responsabili de protecția drepturilor consumatorului să verifice planificat instituțiile de alimentație publică sau când sunt anunțați de consumatorii pățiți. Așa s-a întâmplat și în cadrul ultimului control, într-un supermarket din Chișinău, unde au fost găsite mai multe loturi de produse alimentare expirate.

Lucruri ciudate care se întâmplă cu mâncarea înainte ca aceasta să ajungă pe rafturile magazinelor 

Este vorba despre 15 tipuri de produse cu termenul de valabilitate expirat, în valoare de o mie de lei. Printre cele neconforme se regăseau produse din pește, salate preparate de către angajații magazinului, clătite și biscuiți. „Este vorba de pește congelat, pește uscat. Consumatorii trebuie să știe că la vitrină, fiecare salată, fiecare produs trebuie să aibă un termen de valabilitate“, explică Ala Tampiză, inspector principal în cadrul direcției de control, produse alimentare și servicii la Agenția pentru Protecția Consumatorului.  

În același timp un lot de produse nu erau marcate corespunzător, lipsind informațiile pentru consumatori precum: țara de origine, importatorul și producătorul. Totodată, în timpul controlului inspectorii au constatat faptul că consumatorii erau înșelați la cântar.

Inspectorii spun că produsele la care depistează cu cele mai multe probleme sunt: crenvurștii, torturile, plăcintele, prăjiturile, salatele gata preparate, etc. Se întâmplă din cauza lipsei de personal calificat. „Mulți tineri sunt plecați în afară. Sunt mai puțini angajați decât ar trebui și nu reușesc să schimbe produsele sau să le verifice. Dacă e nevoie de 10 angajați sunt 5, etc. Oamenii trebuie să fie atenți la toate produsele. Responsabilitatea este tot timpul a consumatorului, el trebuie să verifice ceea ce cumpără“, ne atenționează inspectoarea Ala Tampiză. Ce responsabilitate au însă comercianții de produse alimentare față de consumatori, nu am putut afla, deoarece purtătorul de cuvând al instituției ne-a sugerat să o întrebăm pe directoare, care însă era prea ocupată să vorbească cu presa, sugerându-ne să revenim.

Verificările au fost efectuate de către inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorului în baza unei reclamații. Pentru aceste nereguli, agentul economic riscă o amendă ce ar putea varia între 2 mii și 4 mii de lei. Inspectorii spun că nu ne pot oferi acum magazinului, întrucât legislația permite ca acesta să fie făcut public abia după ce propritarul va plăti amenda pentru neregulile depistate. Până atunci consumatorii nu pot ști din ce magazin să nu mai cumpere produse sau cel puțin aibă maximă atenție.

Ceea ce pot face inspectorii este să ne avertizeze să fim precauți atunci când cumpărăm produse alimentare:să citim etichetele și marcajele de pe produse, să verificăm termenele de valabilitate a produselor, să fim atenți și să respectăm condițiile de păstrare și termenul de valabilitate al produsului după desfacerea ambalajului.

Trebuie să știți că în cazul în care ați depistat produse cu termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor, aveți dreptul să insistați ca acest produs să fie retras din comercializare și în caz că sunteți refuzat, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

În primul trimestru al acestui an, inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorului au efectuat 1.167 de controale, la 1004 agenți economici. În aproape 80% dintre verificări inspectorii au găsit nereguli. Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Consumatorului, printre agenții economici care au avut trei sau mai multe reclamații din partea consumatorilor sunt „Unimarket Discount” – 9 petiții, una s-a confirmat, „Vistarcom” SRL – 7 petiții, 2 s-au confirmat, ÎCS “Fourchette-M” SRL – 6 petiții, 2 s-au confirmat, ÎCS „Shan Lian International Group”– 3 petiții, una s-a confirmat, SC ”Universul Restaurantelor” SRL– 3 petiții, 1 s-a confirmat, etc.

 

 Articole relaționate:

Iaurtul degresat și produsele lactate fermentate pot preveni apariția diabetului 

Combinaţii de alimente care îmbunătăţesc funcţionarea organismului