Autor: Sorina David

Astăzi a fost „înmormântat” proiectul de lege antitutun, împreună cu alte șapte proiecte legislative. Deși au trecut de prima lectură în Parlament, documentele nu au fost puse în discuție și în cea de-a doua lectură și nici Guvernul nu și-a asumat răspunderea pentru ele. Cu garoafe în mâini și panglici de doliu prinse la piept, aproximativ 50 de reprezentanți ai societății civile au participat astăzi la „funeraliile” numite „În memoriam celor șapte angajamente nerealizate ale guvernării”.  Acțiunea a fost organizată în fața clădirii Parlamentului. În așa mod protestatarii și-au manifestat nemulțumirea și dezamăgirea față de deputații care nici până astăzi nu au adoptat legile, pe care și le-au asumat la începutul mandatului.  

„Guvernarea și-a asumat responsabilitatea pentru aceste legi, însă noi astăzi le petrecem pe lumea cealaltă, deoarece credem că nu mai există premize pentru adoptarea acestora. În 2009-2010 guvernarea a făcut mai multe angajamente publice, angajamente care urmau să fie realizate pe parcursul legislaturii și guvernării pe parcursul anilor 2009-2014. Îndeplinirea acestor angajamente au eșuat însă, așa încât rămân ca o pată neagră pe conștiința politicienilor”, a declarat Serghei Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.

Cu referire la blocarea proiectului de lege antitutun, Sergiu Ostaf a mai declarat că prin această acțiune, cei care ar trebui, de fapt, să reprezinte interesele societății și ale țării, privează moldovenii de dreptul la sănătate. „Sute de mii de persoane suferă că la noi în țară în locurile publice încă se mai permite fumatul. Blocarea acestei legi a privat cetățenii, familiile și copii de dreptul la un mediu sănătos, fără fum de țigară”, a mai adăugat Ostaf, în cadrul protestului.

Prezenți ei la eveniment, experții în sănătate au menționat că neadoptarea proiectului de lege privind controlul tutunului este un eșec atât al actualei guvernări, dar și al precedentei, iar acest lucru s-a întâmplat, deoarece autoritățile din Moldova pun pe primul plan interesul economic, în defavoarea sănătății populației. 

 „Zsuzsanna Jakab, în Moldova: „ Vă promit că mă voi întâlni cu fiecare deputat în parte, în special cu cei care au blocat Legea Antitutun. Ei trebuie să înțeleagă că asta e calea corectă” 

În 2007 guvernarea a ratificat Convenția Cadru privind controlul tutunului, conform căreia Republica Moldova era obligată să modifice legislația privind controlul tutunului și să o alinieze la prevederile internaționale, înscrise în acest document. Ultimul termen când Moldova trebuia să ratifice acest document internațional a fost luna mai 2014, exact când documentul se afla pe masa deputaților. Interesele industriei tutunului au prevalat în fața obligațiilor deputaților de a asigura sănătatea populației, acest document nu a fost adoptat în lectura a doua”, a declarat pentru Sănătate INFO expertul în sănătate Ghenadie Țurcanu.

Astfel, prin blocarea pachetului de legi privind controlul tutunului, deputații se fac vinovați de moartea a peste cinci mii de moldoveni, care mor anual din cauza maladiilor asociate cu fumatul, susțin specialiștii.

„Dacă acest pachet nu va fi adoptat, în viitor la noi în țară vor deceda 350 de mii de oameni din cauza consumului de tutun sau expunerii la fumul de țigară. Nu o spun eu, ci directorul Regional pentru Europa al OMS. La noi în țară anual mor peste 5.600 de moldoveni din cauza fumatului, ceea ce înseamnă cinci sate”, a mai adăugat Ghenadie Țurcanu.

Tinerii, care au participat la protest spun că și ei se arată deranjați de faptul că deputații nu se țin de promisiuni și că permit expunerea populației la riscuri pentru sănătate.

 EXCLUSIV/ Zsuszanna Jakab, directorul Regional pentru Europa al OMS „Aproximativ 390.000 din populaţia Moldovei va deceda prematur, dacă nu se vor întreprinde măsuri de control al tutunului” 

„Pe mine, ca tânăr, cel mai mult m-a deranjat faptul că legea antitutun, care este atât de necesară societății, nu a fost adoptată nici până acum. Politicienii noștri au demonstrat încă o dată că ocupă aceste funcții doar ca să-și îndeplinească propriile interese și nu pe cele ale oamenilor care i-au ales. Chiar mă deranjează faptul că aproape peste tot este permis fumatul. Tinerii, și nu numai, nu au unde ieși în oraș ca să se relaxeze”, afirmă președintele Consiliului Național al Tineretului, Doru Curoșu.

Amintim că după aproape jumătate de dezbateri în cadrul comisiilor parlamentare, pachetul de legi privind controlul tutunului a fost adoptat în primă lectură abia la sfârșitul luniii iulie. Documentul urma să fie discutat în cea de-a doua lectură în sesiunea curentă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că mandatul Legislativului s-a încheiat, iar deputații au intrat campanie electorală pentru alegeri parlamentare. 

 

 Articole relaționate:

Legea anti-tutun, între interesele deputaților și asumarea răspunderii de către Guvern 

62 profesori în medicină din Austria îi cer lui Igor Corman, președintele Parlamentului, să nu cadă pradă intereselor industriei tutunului

Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări