Autor: Sorina David

Recent, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a primit o scrisoare oficială din partea unui grup de experți în sănătate din Austria. Aceasta a fost semnată de 62 de specialiști și a fost scrisă la inițiativa Societății de Pneumologie din Austria, Institutului de Igienă a Mediului și Institutul de Medicină Socială de la Universitatea de Medicină din Viena, dar și a Colegiului Medicilor din Austria. În document, experții austrieci îndeamnă deputații moldoveni să nu mai amâne adoptarea proiectului de lege privind controlul tutunului. Argumentele aduse de către semnatarii scrisorii sunt faptul că anual numărul moldovenilor care mor din cauza maladiilor asociate fumatului este în continuă creștere.

„Potrivit studiilor, Republica Moldova ocupă locul 4 în Europa, după numărul de  fumători, răspândit în mare parte printre bărbați. Anual, aproximativ 5.000 de moldoveni mor prematur din cauza unor boli asociate fumatului sau expunerii la fumul de tutun. Acest viciu se face vinovat de boli de inimă, a arterele și plămânilor. Fumatul poate provoca infarct miocardic, accident vasculare cerebral, boli pulmonare obstructive cronice și alte maladii care pot fi prevenite”, se arată în scrisoarea emisă către președintele Parlamentului Igor Corman.

Specificând aceste argumente, experții din Austria îndeamnă parlamentarii moldoveni să adopte proiectul de lege privind controlul tutunului cât mai curând, mai exact, în ședința din 17 iulie curent.

 Argumentele lui Vladimir Hotineanu privind lacunele proiectului de lege antitutun, false și confuze. Cine de fapt s-ar face vinovat de creșterea contrabandei cu țigări 

„E timpul pentru a face o schimbare. Pachetul de legi elaborate și promovate de Guvernul Republicii Moldova cu privire la măsurile de control a tutunului are ca scop reducerea în mod eficient a daunele fumatului și pentru a asigura securitatea demografică a populației și viitorul Republicii Moldova”, precizează semnatarii documentului.

Aceștia mai susțin că proiectul de lege privind controlul tutunului elaborat de Ministerul Sănătății include toate obligațiile asumate de către Republica Moldova prevăzute de Convenția-cadru privind controlul tutunului.

Totodată, specialiștii în sănătate din Austria îi sfătuie pe deputați să nu să se lase intimidați de către industria tutunului, dar să facă ce e mai bine pentru populație.

„În Moldova, ca și peste tot în lume, industria tutunului încearcă prin toate mijloacele să submineze eforturile autorităților în ceea ce ține de controlul tutunulu, însă sperăm că, la fel ca și celelalte state cu un spirit democratic, Republica Moldova va reuși să depășească aceste presiuni și va adopta legi puternice împotriva viciului fumatului”, se mai arată în scrisoarea semnată de 62 de doctori în medicină.

În același document, experții austrieci atenționează deputații moldoveni să pună mai presus sănătatea populației decât interesele economice.

 Vladimir Hotineanu critică Legea antitutun și aduce argumente în interesul industriei producătoare de țigări. „Legea este prea radicală, are carențe. Fumatul în locurile publice nu trebuie interzis” 

„Noi credem că o abordare responsabilă față de votarea proiectului de lege propus de Guvernul Republicii Moldova, fără amendamente și punând sănătatea populației mai presus decât interesele economice, va duce la salvarea multor vieți în țara dumneavoastră. Acesta într-adevăr va fi un VOT adevărat pentru sănătate în Republica Moldova”, au încheiat cei 62 de experții austrieci.

Proiectul Legii antitutun a parcurs o cale grea până la Legislativ. Acesta a fost blocat mai bine de un an la Ministerul Sănătății, iar industria tutunului a încercat prin toate mijloacele posibile să pună piedici. Până acum, proiectul a obținut avizele Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Comisiei drepturilor omului și relații interetnice, Comisiei mediu și schimbări climaterice, a Comisiei politică externă și integrare europeană, Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, direcția juridică a Guvernului și avizul CNA. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe încă nu a dat aviz proiectului de lege și prin urmare nu se știe dacă deputații vor reuși să examineze documentul, având în vedere că în scurt timp vor ieși în vacanță.

 

 Articole relaționate: 

Legea Antitutun a ajuns la Parlament. Avizul cu probleme din partea Ministerului Finanțelor a fost ignorat 

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei