Autor: Irina Papuc

Bunăstarea unei țări este legată strâns de investițiile în sănătate, iar dovezile care întăresc această afirmație apar tot mai multe în ultima perioadă. Moldova a fost lăudată astăzi de experții străini pentru că alocă tot mai mulți bani din bugetul public pentru sănătate. Investiția însă nu a atras după sine și bunăstarea, așa cum se întâmplă în statele europene. Pe lângă aspectele bune pentru care am fost lăudați, specialiștii au trecut în  discursurile lor și părțile proaste ale sistemului – 45 la sută din cheltuielile pentru sănătate constituie plățile din buzunarul moldovenilor. Asta în timp ce în alte state, atunci când guvernele alocă mai multe resurse, cetățenii nu mai sunt puși la cheltuială la fel de mult.

Ministrul Sănătății ar trebui să stea la o masă cu celelalte autorități, atunci când se discută politica fiscală, pentru că statele inteligente înțeleg că bunăstarea unei națiuni depinde direct de volumul de investiții pe care acestea aleg să le facă în sectorul de sănătate, spune Hans Kluge, director al Diviziunii Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică, de la Biroul Regional pentru Europa al OMS.

„OMS a făcut o cercetare în care au fost incluse 53 de țări. Datele acumulate au demonstrat că acele state care aveau un sistem de sănătate puternic au înfruntat mai bine criza economică. Politicile corecte le-au ajutat să facă față șocurilor”, a adăugat Kluge.

Deși este evidentă relația strânsă dintre o societate sănătoasă și capacitățile acesteia de a dezvolta o economie puternică, nu toate Guvernele înțeleg că vor obține productivitate mai mare numai dacă vor avea grijă ca oamenii să nu fie bolnavi.

„Sănătatea afectează productivitatea muncii. În 15 state europene absența de la locul de muncă al unui angajat este în medie de 7,9 zile pe an. Alte date arată că dacă rata mortalității în Rusia ar scădea cu numai 2 la sută, atunci în 25 de ani valoarea PIB ar crește cu 25 la sută. În același timp, dacă speranța la viață ar crește cu un procent aceasta ar genera o creștere cu 6 la sută a PIB-ului”, a mai adăugat expertul OMS.

 Guvernul a tăiat 70 de milioane de lei din fondurile CNAM. Statul va aloca mai puțini bani pentru persoanele asigurate și pentru programe naționale

Moldova a fost și lăudată astăzi de Hand Kluge pentru faptul că au fost majorate alocările din bugetul de stat pentru sănătate. Acum acestea ajung la 12 la sută din bugetul public, iar experții vor să vadă o majorare până la 15 la sută în următorii ani.

Una caldă, alta rece. În timp ce în Moldova cresc alocările din bugetul de stat, valoarea plăților directe din buzunarul moldovenilor este foarte mare și constituie 45 la sută din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

„Aici este partea mai puțin bună, iar autoritățile trebuie să se axeze pe acele cheltuieli directe care merg inclusiv către clinicile private. În mod normal, acolo unde Guvernele alocă mai multe resurse, povara financiară asupra oamenilor trebuie să scadă”, a mai spus Kruger în prezentarea sa, astăzi în cadrul Forumului de Sănătate.

În replică, viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, susține că responsabilii din sănătate depun toate eforturile ca statisticile să arate un impact bun și în Moldova. Ce-i drept, ea a trecut în revistă mai multe reușite, decât restanțe.

„Peste 80 la sută din populația Republicii Moldova are asigurare medicală, este un indice bun, dar majorarea acestui indicator rămâne o prioritate. Există un buget asigurat în fiecare an, pe care îl alocăm pentru medicina primară. Rezultatele noastre arată că se înregistrează 6,5 vizite pe an la medicul de familie, iar acest nivel de adresabilitate este similar cu cele din statele europene”, a mai declarat Cotelea. Ea spune că accesibilitatea la serviciile medicale în localitățile rurale încă mai rămâne o problemă pentru Moldova, ceea ce ar motiva autoritățile să investească în acest sector.

 Ministerul Finanțelor vrea să taie zeci de milioane de lei din bugetul sănătății publice 

Ambele prezentări au avut loc în cadrul celui de-al treilea forum de sănătate, organizat la Chișinău. Evenimentul adună în fiecare an sute de specialiști din sănătate din Moldova și de peste hotare, care împărtășesc experiența politicilor în sistemele de sănătate și trec în revistă cele mai mari realizări.

De altfel, autoritățile din sănătate au multe de făcut. Și în plan economic și al sănătății nu ne merge foarte bine. Ultimele statistici nu sunt cele mai încurajatoare – peste 20 de mii de moldoveni mor anual din cauza maladiilor cardiovasculare, iar alți peste 500 de mii trăiesc cu aceste maladii. Acest indicator este mai mare de trei și chiar patru ori în comparație cu alte state din spațiul european. În același timp, tot mai mulți copii se nasc cu diferite probleme de sănătate, mai exact unul din trei bebeluși veniți pe lume este afectat de cel puțin o maladie.  

 

 Articole relaționate:

Cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani. Unde se vor aloca cei mai mulți bani 

Guvernul a avizat pozitiv Legea Bugetului de Stat pentru anul 2014. Cele mai mari alocări le revin sănătății și asistenței sociale 

10 milioane de lei tăiate din bugetul medicamentelor compensate de către stat. „Sistemul informațional integrat a rămas fără acoperire financiară, așa că banii vor merge acolo”