Autor: Sorina David
Ministerul Finanțelor solicită Prim-ministrului Iurie Leancă să reducă bugetul pentru Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice. Ministrul de Finanțe, Anatol Arapu, propune ca cheltuielile prevăzute pentru întreținerea acestui serviciu să fie reduse cu 60 de milioane de lei în următorii trei ani. Potrivit documentului emis atât Ministerului Sănătății cât și Guvernului, banii economimsiți ar putea fi investiți în „finanțarea unor măsuri prioritare din domeniul ocrotirii sănătății”.
Mai mult, în timp ce Centrele de Sănătate Publică din țară sunt asigurate cu cadre medicale doar în proporție de 50 la sută, responsabilii de la Ministerul Finanțelor precizează că este nevoie, de asemenea, ca numărul angajaților acestui serviciu să fie redus. În solicitarea aceștia nu indică niciun argument obiectiv de ce este necesar acest lucru, doar precizează că banii din bugetul de stat nu sunt suficienți pentru realizarea obiectivelor asumate de către Guvern, de aceea trebuie de economisit pentru a investi banii în domenii mai importante decât sănătatea publică.
„Pornind de la faptul că cadrul de resurse denotă insuficiența mijloacelor pentru finanțarea obligațiilor deja asumate de către Guvern, precum și pentru finanțarea unor măsuri prioritare în domeniul „ocrotirii sănătății”, Ministerul Finanțelor propune efectuarea de către Ministerul Sănătății a unei analize ample a funcțiilor și atribuțiilor Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, inclusiv examinarea posibilităților de a optimiza atât unitățile de personal, cât și cheltuielilor pentru întreținerea acestuia în anii 2015-2017 cu circa 60 de mii de lei”, se arată în documentul remis către Guvern.
Tot în document, responsabilii Ministerului Finanțelor precizează că în acest an numărul unităților de personal a Serviciului Sănătății Publice a crescut cu 158, iar suma alocată pentru salarizarea acestora și întreținerea serviciului este de 186,9 milioane de lei, ceea ce reprezintă 29,1 la sută din cheltuielile aprobate Ministerului Sănătății pentru domeniul ocrotirea sănătății.
„Pentru întreținerea Serviciului dat, conform prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2014, nr.339 din 23 decembrie 2013 sunt aprobate alocații în volum de 186,9 mil. lei, din care la componenta de bază- 108,2 mil. lei sau circa 29,1 la sută din cheltuielile aprobate ministerului pe ramura ,,Ocrotirea sănătății și la componenta mijloace speciale- 78,7 milioane de lei. Ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor prevăzute serviciului la componenta de bază constituie 90,6 la sută, adică 98 milioane de lei”, se arată în solicitarea Ministerului de Finanțe.
De cealaltă parte, responsabilii din domeniul Sănătate Publice spun că acest sector este unul important pentru societate, de aceea nu trebuie de economisit bani din acest domeniu.
„Banii care ne vin de la stat sunt în mare parte pentru salarizarea angajaților, în rest noi ne întreținem singuri din serviciile contra plată, din proiectele, colaborările pe care le avem. Noi toți banii pe care i-am primit i-am argumentat. Am analizat și indicatori înregistrați de noi ca să se convingă că acest serviciu muncește și înregistrează rezultate bune. Sănătatea preventivă este un domeniu sensibil, de aceea nu trebuie economisit bani pentru întreținerea acestuia”, a declarat Mihail Pâsla, directorul Centrului Național de Sănătate Publică.
Potrivit acestuia, pe lângă banii pentru salarizare Ministerul Sănătății alocă bani și pentru realizarea Programelor Naționale din domeniul sănătății. „Anual primim o finanțare de peste 90 milioane de lei. Bani ne vin și pentru realizarea Programele Naționale din domeniul sănătății”, a mai adăugat Pâsla.
Acesta mai spune că în toamnă, cel mai probabil, Guvernul va emite un răspuns la solicitarea Ministerului Finanțelor.
Pentru a convinge autoritățile că, de fapt, serviciul sănătății publice este indispensabil pentru a menține sub control maladiile ce amenință sănătatea populației, responsabilii Sindicatului „Sănătatea” au remis o scrisoare publică atât premierul Iurie Leancă, cât și către responsabilii de la Ministerul Finanțelor și Ministerului Sănătății în care argumentează de ce nu este indicat reducerea cheltuielilor prevăzute pentru sănătatea publică.
„În anii după declararea independenței Republicii Moldova, serviciul de supraveghere de stat a sănătății publice a fost supus permanent optimizării cheltuielilor, îndeosebi prin reducerea funcțiilor și personalului medical. Ca urmare, în această perioadă numărul personalului s-a redus mai mult de 2 ori. Cu regret, măsurile întreprinse nu au contribuit la îmbunătățirea serviciilor prestate. Din cauza reducerii personalului s-a mărit considerabil volumul de lucru al angajaților rămași să muncească în aceste centre și, ca urmare, a crescut exodul masiv al cadrelor în alte domenii”, se arată în scrisoarea semnată de către reprezentanții Sindicatului „Sănătatea”.
În document, semnatarii mai precizează că în acest moment salariile medicilor din sfera sănătății publice sunt cele mai mici comparativ cu alți angajați din ramura sănătății, iar condițiile de lucru au rămas nesatisfăcătoare. Mai mult, după optimizările făcute în anii trecuți, în țară a scăzut brusc lucrul profilactic a bolilor și de prevenire a riscurilor afectării populației Republicii Moldova de diferite epidemii și boli netransmisibile.
█ Articole relaționate: