Autor: Sorina David

Merg la spital să se trateze, dar mai tare se îmbolnăvesc. Este voba despre pacienții cu probleme neurologice, care ajung să se trateze sau să se recupereze la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și unde de câteva săptămâni se fac lucrări de  reparație în câteva secții. În consecință, pacienții sunt nevoiți să suporte praful și mirosul de vopsea, iar din cauza temperaturilor scăzute de afară, încăperile nu pot fi aerisite. Astfel, cei mai mulți dintre bolnavi nu pot ieși să se plimbe în aer liber, deoarece sunt imobilizați la pat.   

Secția de neurologie se află la etajul patru. Mirosul de vopsea se face simțit însă de pe la etajul trei. La intrare, pe ușă, stă afișat un anunț - „în secție merge reparație”. Pe coridor, împrăștiate mai multe lucruri – stative pentru picurători vopsite, scaune, boiler și chiar dulapuri. Deși e plăcut să vezi pereții proaspăt vopsiți, mirosul înțepător de vopsea le dă bătăi de cap atât pacienților, cât și medicilor. Unii dintre pacienții care așteptau sub ușa doctorilor au fost nevoiți să iasă afară după nici 20 de minute de așteptare.

„E mai bine să așteptăm jos, pentru că aici e de miros de vopsea. Deja amețesc, iar eu cum am probleme cu capul, nu e bine să respir aer închis”, i-a spus o pacientă asistentei medicale de gardă.

█ Reparații cu ilegalități la spitalele municipale

Înafară de pacienții care au venit pentru un consult la neurologii spitalului, cei spitalizați nu-i prea vezi pe coridoare. Cei mai mulți dintre ei sunt țintuiți la pat, după ce au suferit accidente vasculare cerebrale. În aceste condiții, sunt nevoiți să respire aerul greoi de vopsea, deși, pentru tratament eficient și recuperare rapidă, au nevoie de aer curat. Medicii spun că nu fac aerisire, pentru că afară este frig, iar asta nu face bine pacienților.

„Nu facem aerisire, pentru că afară este frig. În schimb, închidem ușa saloanelor unde merg reparațiile și deschidem balconul. Astfel în coridor nu chiar pătrunde mirosul de vopsea. În saloanele unde se fac reparații nu sunt internați pacienți, până nu se finisează reparația. Deja când lucrările de reparație se face în coridor, atunci închidem ușile saloanelor unde stau pacienții și ne străduim să aerisim coridorul”, s-a justificat Victor Munteanu, șeful Secției de neurologie a Spitalului „Sfânta Treime” din Chișinău.

De ce totuși se fac lucrări de reparație când afară e frig și spațiile nu pot fi aerisite. Medicii au și aici o explicație.

 „Reparațiile, în mare parte, se fac în timpul verii, dar iată că acum s-au lungit până-n toamnă. Nu putem să oprim activitatea secției și să mutăm pacienții dintr-o aripă în alta, de aceea și dureză. Trei saloane se repară, în alte trei stau pacienții. Așa ne descurcăm, pentru că nu avem altă soluție”, a mai adăugat Munteanu.

Responsabilul recunoaște totuși că, într-adevăr, mirosul apăsător din secție afectează starea de bine a pacienților cu ictus cerebral. „Chiar și omul sănătos are nevoie de aer curat, dar acești pacienți cu atât mai mult. Creierul are nevoie să se alimenteze cu oxigen, care într-o oarecare măsură, ajută la tratament și recuperare”, a adăugat Munteanu menționând că anual în secția de neurologie se tratează peste o mie de pacienți, iar 90 la sută sunt pacienți cu ictus cerebral.  

 Afaceri din transportul cadavrelor, la Chișinău

Aceeași situație și în Secția de neuro-recuperare. Aici pacienții tratați de probleme neurologice stau la recuperare. Condițiile nu sunt mai bune decât în secția de neurologie, întrucât mirosul de vopsea persistă. Deși șeful secției ne-a asigurat că lucrările de reparație au fost sistate pentru câteva zile, constructorii se plimbau pe coridoare.

„De câteva zile nu se face reparație. Cred că vom sista lucrările până la primăvară, dacă pacienții se arată deranjați. O să ajungem la un numitor comun cu administrația instituției în acest sens”, a declarat pentru Sănătate INFO Boris Stamati, șef al Secției de neuro-recuperare.

Medicul mai spune că, de fapt, pacienții care se recuperează după ictus sau alte probleme neurologie au nevoie de o atmosferă calmă și de aer curat. „Într-adevăr ei au nevoie de aer proaspăt, dar ce putem face dacă acestea sunt condițiile. Noi tot pentru pacienți ne străduim să facem să fie frumos. Pentru pacient cred că nu așa tare contează mirosul, dacă vizual lui îi place cum arată încăpere”, și-a încheiat gândul doctorul Stamati.

Potrivit acestuia, lunar aici se recuperează aproximativ 30 de pacienți, iar anual – peste 1.200.

Amintim că într-un raport de-al său, Curtea de Conturi spunea că la licitația de selectare a companiilor de construcție ce urmau să efectueze lucrări de reparație la spitalul „Sfânta Treime”, a fost admis un agent economic care deja avea datorii la bugetul de stat. În cazul aceleași instituții compania de construcții și reparații care a câștigat licitația a realizat un volum mai mic de lucrări, decât s-a angajat inițial s-o facă, iar diminuarea volumului de lucrări a fost făcută neregulamentar. 

 

  Articole relaționate: 

O firmă suspectă a câștigat licitația pentru renovarea secțiilor de hemodializă din spitalele din Moldova 

Doi agenți economici și-au manifestat interesul de a investi în serviciul de hemodializă

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă