Redactor: Virginia Murariu

Dramă într-o familie din județul Galați, România, care caută explicații pentru moartea unui prunc de patru zile. Părinții spun că medicii i-au rupt clavicula dreaptă, la naștere, dar au decis să-l externeze.

Medicii i-ar fi asigurat pe părinți că băiețelul este sănătos, dar la câteva ore după ce l-au luat acasă starea lui s-a agravat. Andrei s-a născut luni, pe cale naturală. Avea trei kilograme și trei sute de grame. Așa cum se poate întâmpla în cazul unor astfel de nașteri, i-a cedat o claviculă. Joi, la externare, asistentele i-au dat mamei copilul bandajat cu o fașă elastică.

„Era strâns ca și cum, îi ieșise pielea după pansament, ca și cum ai strânge o bluză la curea. A început să se umfle așa în piept. M-am panicat, am sunat la 112, au venit ambulanța, poliția, SMURD-ul, Criminalistica“, a spus pentru ProTV tatăl, Petrica Paraschiv.

█ Sute de doctori moldoveni, urmăriți penal pentru că au încălcat normele de acordare a asistenței medicale. Câți dintre ei ajung să fie condamnați 

„Era foarte strâns, pentru că are și vânătăi pe corp de la cum a fost bandajat copilul. I-am dat să mănânce și m-am pus și eu lângă el - eram foarte obosită - și am adormit. Nu știu dacă chiar am adormit. Și m-am trezit așa, deodată, din instinct cred. Când m-am trezit, el era alb, așa, galben, nu mai era roșu“, a spus mama, Carmen Darabana. 

„Nou-născutul era decedat! Era decedat de minute bune, întrucât prezenta lividități cadaverice pe spate“, a spus Mihai Polinschi, de la Serviciul de Ambulanță Galați.

 Rudele sunt revoltate și cred că, dacă bebelușul avea într-adevăr probleme de sănătate, nu ar fi trebuit externat. Doctorii îl puteau trimite la altă secție ori la alt spital, ca să fie tratat. „Nu trebuia să fie externat în momentul în care copilul gemea, de durere cred. Trebuia făcut un transfer direct. Mie nu mi se pare normal“, a spus unchiul, Mihăiță Paraschiv.

„S-a declanșat o anchetă internă. Conducerea spitalului deja a sesizat Colegiul Medicilor“, a spus Lucica Grigorica, de la Spitalul de Urgență din Galați. Părinții vor să depună o plângere la Parchet împotriva cadrelor medicale de la Spitalul de Urgență din Galați.

 

 Articole relaționate:

O familie va primi daune morale şi materiale în valoare de 200.000 de euro. În urma unei intervenții, copilul lor are un picior mai scurt decât celălalt 

Deces al unei gravide și fătul ei, învăluit în mister. „Cu copilul mort în ea au ținut-o până dimineața”