Autor: Sorina David

În Republica Moldova a început vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Deocamdată imunizarea se face doar în Centrele de Sănătate din Chișinău, deoarece în cele din raioane preparatele încă nu au ajuns. Potrivit responsabililor de la Centrul Național de Sănătate Publică, în acest an din banii statului au fost procurate 150 de mii de doze de vaccin atigripal, pentru persoanele din grupurile de risc. Restul moldovenilor care doresc să se vaccineze împotriva gripei trebuie să cumpere preparatul din banii proprii.

„Ieri au fost repartizate 50 de mii de doze de vaccin, iar astăzi deja s-au repartizat 100 de mii de doze. În Chișinău, pentru că este mai aproape și preparatele au ajuns mai repede, medicii deja au început să vaccineze persoanele din grupul de risc. În raioane deja vaccinarea se va începe în zilele următoare, pentru că vaccinurile s-au distribuit azi abia la Centrele de Sănătate Publică din teritoriu”, a precizat pentru Sănătate INFO, Constatin Spânu, vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică.

Potrivit acestuia, în 2014 au fost cumpărate cu 10 mii de doze de vaccin mai puțin decât anul trecut. Cu toate acestea, responsabilul dă asigurări că acestea sunt suficiente pentru a imuniza persoanele din grupul de risc -  copii, gravide, lucrători medicali, persoanele seropozitive, cei cu maladii cronice, etc.

„Înainte de a procura vaccinul s-a făcut o analiză pentru a vedea de câte doze avem nevoie. Informațiile au fost colectate chiar de la medicii din teritoriu”, a subliniat Constantin Spânu. Potrivit acestuia, preparatele au fost cumpărate de la o companie farmaceutică din Olanda.

Dacă statul asigură vaccinarea antigripală pentru persoanele din grupurile de risc, ceilalți peste 3,4 de milioane de moldoveni trebuie să-și cumpere singuri vaccinul antigripal care, potrivit medicilor, costă 270 de lei.

„Vaccinul costă 270 de lei, dar se merită, mai ales pentru persoanele care au imunitatea scăzută. Deși, în percepția moldovenilor gripa nu este o maladie periculoasă, aceasta poate da complicații care te pot țintui la pat. De exemplu, encefalita – inflamarea creierului, poate provoca paralizie totală. Sunt oameni care din cauza gripei au rămas paralizați”, precizează Georgeta Gavriliță, medic de familie. Potrivit acesteia, alte complicații pe care le mai poate provoca gripa sunt pneumonia - care uneori provoacă și deces, meningită, endocardită (infecție a valvelor inimii), etc.

Deși gripa este periculoasă pentru sănătate, numărul moldovenilor care se vaccinează împotriva acestei boli nu este foarte mare.

„Deși în ultimii ani se observă o creștere a numărului de moldoveni care se imunizează împotriva gripei, în total dacă e să calculăm, nu sunt extrem de mulți. Mulți nu știu că trebuie să se vaccineze, chiar și din rândul celor din grupul de risc. E de datoria medicilor de familie să informeze populația în legătură cu acest subiect”, a adăugat medicul Gavriliță. Specialista mai precizează că vaccinul nu ne protejează 100% împotriva gripei, dar diminuează complicațiile pe care le poate genera boala.

Potrivit doctorilor, de obicei, valul de gripă apare în luna noiembrie și în februarie, perioade în care moldovenii trebuie să fie foarte precauți – să nu intre în contact cu persoanele bolnave, să evite locurile aglomerate, să respecte cu strictețe regulile de igienă și să consume alimente care întăresc imunitatea. Vaccinurile au fost achiziţionate din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). Valoarea totală a lotului de vaccin antigripal de producţie olandeză constituie în jur de 6 mln 330 mii lei.

 

  Articole relaționate:

3,3 milioane de vieți salvate de malarie în urma eforturilor Guvernelor lumii  

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani

Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor 

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”