Redactor: Virginia Murariu

Prosoapele ar putea fi motivul răspândirii bacteriilor în casă, avertizează cercetătorii. Și nu este vorba doar de prosoapele de bucătărie, ci și cele de baie, mult mai infecte decât orice alt obiect din casă.

Problema este în două aspecte: în primul rând, prosoapele rețin umezeala pentru o perioadă lungă de timp, permițând bacteriilor să supraviețuiască. În al doilea rând, ele sunt folosite pentru ștergerea zonelor cu cei mai mulți germeni.

Un studiu efectuat recent de către specialiștii de la Universitatea din Arizona a identificat bacterii coliforme - bacterii prezente în fecale, care pot duce la apariția focarelor de toxiinfecție alimentară și diaree - în 89 la sută din prosoapele de bucătărie și E. coli în 25,6 la sută dintre prosoapele de baie.

Cercetătorii susțin că de fapt prosoapele sunt cele care conțin cele mai multe bacterii în comparație cu alte articole de uz casnic, deoarece acestea sunt folosite pentru a șterge mâinile și suprafețele care ar fi putut intra în contact cu produse din carne crudă.

 Râie, păduchi sau gripă. Cu ce boli ne putem alege, circulând cu transportul public din Moldova 

„Puteți contamina mâncarea atunci când vă ștergeți pe mâini, ulterior contaminați și alte alimente sau aduceți mâinile la gură, etc.“, susține Charles Gerba, autorul studiului, citat de Daily Mail.

„Prin utilizarea acelorași prosoape pentru față și pentru baie, bacteriile s-ar putea răspândi între membrii familiei care folosesc aceleași prosoape“,  spune Charles Gerba. Nici spălatul prosoapelor s-ar putea să nu fie suficient la omorârea acestor bacterii, adaugă autorul studiului. Cercetătorii au atras atenția și la un alt studiu care a constatat că bacteriile pot supraviețui la spălare și la uscare.

Bacteriile coliforme, E. coli și Salmonella pot supraviețui în timpul uscării prosoapelor și se regenerează, dacă acestea se murdăresc din nou, au mai constatat oamenii de știință. Ei spun că înmuierea hainele în înălbitor timp de două minute este mai eficientă în reducerea numărului de bacterii, decât atunci când acestea sunt spălate.

Profesorul Anthony Hilton, șeful Departamentului de științe biologice și biomedicale de la Universitatea Aston, a avertizat că spălarea prosoapelor la temperaturi joase nu omoară întotdeauna bacteriile, de aceea recondamnă spălarea acestora la temperaturi înalte, de 90 de grade.

„Atunci când vă ștergeți cu un prosop pe corp sau pe față, lăsați o amprentă microbiană. În cazul în care acesta rămâne umed, de exemplu după duș, bacteriile încep să se dezvolte. Există o mulțime de bacterii, dar care nu sunt dăunătoare. Dar, ca o extremă, cineva ar putea să se șteargă pe spate cu prosopul și apoi aceste organisme ar putea provoca o boală diareică”, conchide specialistul.

 

 Articole relaționate:

Producătorii de săpunuri antibacteriene vor trebui să dovedească eficiența produselor lor 

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Doar 26% dintre elevii din Moldova se spală pe mâini înainte de prânzul de la școală. 25 % dintre școli nu au săpun la baie