Autor: Virginia Murariu
Potrivit unui studiu realizat de sociologii moldoveni, fumătorii din țara noastră sunt dependenți și fumează aproape un pachet pe zi, iar tendința este în creștere. O fac conștient, deși știu că fumatul dăunează. Ei cred că pe viitor acesta nu le va afecta sănătatea. Sociologii au schițat și un profil al fumătorului moldovean.
Studiul despre fumat, realizat în 2014, arată că un fumător din Moldova fumează în medie 17,9 țigări pe zi, aproape un pachet. Știe despre daunele fumatului, dar nu se îngrijorează că viciul îi va afecta sănătatea în viitor. În același timp. Fumătorul moldovean este reticent față de interzicerea fumatului în locurile publice.
Numărul țigărilor fumate este în creștere, spun specialiștii. Bunăoară, la întrebarea câte țigări fumați pe săptămână, 52 de procente dintre intervievați au răspuns că între 71 și 140 pe săptămână, mai mult comparativ cu rezultatele unui sondaj similar efectuat în 2012 când același număr de țigări erau fumate de 42 de procente. Prin urmare cei care fumau mai puțin în 2012, în 2013 au început să fumeze mai mult. Numărul celor care fumează mai puțin s-a redus de la 30 la sută în 2012 la 22 la sută – în 2013.
Totodată, sociologii au făcut un profil profilul socio-demografic al fumătorului moldovean. Astfel, acesta citește mai rar, locul de lucru este mai des în aer liber, are mai puțini copii și este expus fumului de țigară acasă, dar și la serviciu.
Cercetările anterioare constată că cei mai mulți oameni încep să fumeze în adolescență, iar la etapa maturității acesta este deja un obicei. „Principalele motive pentru care tinerii fumează sunt spiritul de aventură, dorința de a părea mai adulți sau de a se afirma în fața prietenilor și curiozitatea de a experimenta ceva interzis. Adulții, la rândul lor, fumează fie pentru că la această etapă deja sunt dependenți, fie încep pentru a face față stresului și problemelor economice și personale. Într-un final, există și o categorie de oameni care spun că procesul de a fuma le provoacă plăcere“, susțin sociologii de la Magenta Consulting.
Cercetarea despre obiceiurile de fumat ale moldovenilor a fost realizată de Magenta Consulting, la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății. Datele cantitative au fost colectate prin intermediul a 1.505 de interviuri realizate în rândul populației cu vârsta de 16-55 de ani, pe întreg teritoriul Moldovei, fără regiunea transnistreană. Acest număr de interviuri asigură o marjă de eroare de ±2% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 8-29 martie 2014.
█ Articole relaționate: