Autor: Sorina Bujarov
Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Sindicatul „Sănătatea” au lăsat neschimbate, și în acest an, cotele maxime de salarizare a cadrelor medicale din Moldova. Valoarea maximă pe care au dreptul să o repartizeze conducătorii instituțiilor medicale de orice nivel este de cel mult 55-60 la sută din bugetul total oferit de Compania Națională de Asigurări Medicale. Astfel, managerii instituțiilor medicale publice nu sunt siguri că vor reuși să le ofere angajaților bani sub formă de ajutoare materiale și cel de-al 13-lea salariu plătit pentru perioada concediului.
„Până acum cheltuiam exact 55% din buget pentru salariile medicilor, însă în acest an nu prea cred că vom reuși. Din iunie anul trecut s-a mărit salariul medicilor cu 20%. Anul trecut doar jumătate de an am dat salariu mărit, însă în acest an exact 12 luni va trebui să dăm salariu mai mare, deși bugetul a rămas același ca și anul trecut”, afirmă cu îngrijorare medicul-șef al spitalului raional din Sîngerei, Vasile Malcoci.
Acesta a mai precizat că în 2014 a reușit să le ofere angajaților de două ori ajutor material – de ziua lucrătorului medical și de Revelion, suma acordată fiind egală cu un salariu de bază. Pentru 2015, spune Malcoci, nu planifică astfel de ajutoare, mai ales că Legea Fondurilor încă nu a fost adoptată. „Deocamdată, vreo trei luni vom lucra cu un buget provizoriu, vom face economii mari. Nu îmi pot permite să cheltui 100 de mii de lei cu gândul că bugetul va fi mărit, după care să rămân în minus și să nu îmi pot acoperi cheltuielile pentru necesitățile elementare”, a mai adăugat Malcoci.
Aceeași îngrijorare o au și managerii Centrelor de Sănătate, care afirmă că bugetul pentru asistența medicală primară a scăzut, astfel că va fi dificil să acorde pentru salarizarea angajaților 60 la sută din bugetul anual. „Ni s-a redus din buget. Primim cu 3,5 lei mai puțin pentru fiecare locuitor. Nu cred că vom putea să acordăm 60% numai pentru salarizare, iar alte necesități să rămână neacoperite. Și până acum ne descurcam greu, dar ne străduiam să acordăm măcar 59% pentru salariu medicilor, dar nu știu cum vom face față în acest an”, a afirmat Violeta Panico, medic șef al Centrului de Sănătate din Criuleni.
La Centrul de Sănătate din raionul Edineț, aceeași situație. Potrivit medicului șef, în ultimiii doi ani angajații instituției au fost remunerați conform cotei maxime – de 60 la sută. În acest an însă nu sunt încrezători că vor reuși. „Salariile medicilor și așa sunt mizere, de aceea noi ne străduim să atingem cota maximă a cheltuielilor pentru salarii. Uneori însă este destul de greu, având în vedere că bugetul acordat nu este tocmai cel necesar. Ceea ce ține de noi, vom face tot posibilul să atingem cota stabilită”, a afirmat pentru Sănătate INFO, Oleg Guțan, directorul Centrului de Sănătate din raionul Edineț.
Reprezentanții Sindicatului „Sănătatea” nu sunt de-acord cu stabilirea cotelor de salarizare a cadrelor medicale, menționând că sunt prea mici în comparație cu necesitățile financiare ale acestora. „Majoritatea instituțiilor medicale nu țin cont de cotele maxime stabilite. În loc de 60% acordă doar 55%, alții în loc de 55% dau 50%. Ar fi bine dacă toți ar oferi conform valorilor maxime stabilite. În general, ele sunt prea mici. Noi am avut o inițiativă ca acestea să fie valorile minime, dar nu maxime. Nu am avut suport însă”, a precizat pentru Sănătate INFO, Mihail Dudca, vicepreședinte Sindicatul „Sănătatea”.
În acest an CNAM a stabilit un buget provizoriu, deoarece Lege a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015 încă nu a fost adoptată din cauza situației politice din țară.
█ Articole relaționate:
Cum arată în cifre bugetul sănătății pentru următorii ani. Unde se vor aloca cei mai mulți bani