Autor: Sorina Bujarov

Cazul fetiței de doi ani din satul Cărpineni, care a murit de meningită în drum spre spitalul din Hâncești, a intrat în vizorul avocaților de la Centrul pentru Drepturile Omului. Aceștia au efectuat o anchetă separată de cea a Ministerului Sănătății, iar dosarul urmează să ajungă în curând pe masa procurorilor. Juriștii spun că au descoperit un amalgam de probleme și încălcări pe care le-ar fi comis atât cadrele medicale de la spital, cât și cele de la Serviciul de Urgență.

Specialiștii de la Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova sunt de părere că efortul medicilor de a salva viața fetiței a fost insuficient, că tratamentul corespunzător a fost aplicat cu întârziere, iar lacunele sistemului medical din țară doar a complicat și mai mult situația.  După mai bine de o lună de investigații, juristul care s-a ocupat de caz spune că a identificat o mulțime de lacune în administrarea acestui caz.  

„În primul rând, copilul a fost preluat de o echipă de urgență fără să fie consultat. Echipa medicală, cu copilul în mașină, a mai trecut pe la o altă solicitare și au luat un pacient în stare de ebrietate. Fetița a fost consultată de un specialist abia când a ajuns la spital, unde doctorul i-a pus diagnosticul de gripă, doar în baza tabloului clinic”, a declarat pentru Sănătate INFO, Ada Șimon, consultant principal în cadrul Serviciului de Investigare și Monitorizare de la CpDOM. Ea a precizat că mama micuței nu a fost informată de către medici despre diagnosticul la internare, nici despre complicațiile suportate de fetiță ulterior și nici despre tratamentul aplicat, iar acest lucru constituie o încălcare a dreptului la acordul informat.

 Un copil a decedat în ambulanță, în drum spre spital. Mama acuză doctorii din sat că n-au depistat la timp că micuța suferea de o infecție gravă 

Specialista a adăugat că, odată ajunsă la spital fetița nu a fost supravegheată de către medici, așa cum prevede fișa de post. Adică, doctorul de gardă, care s-a ocupat de cazul fetiței, a consultat-o doar la internare și la externare, atunci când starea pacientei s-a agravat foarte mult. În rest, din declarațiile mamei pentru juriști, asistentele medicale din spital au obligat-o pe mamă să monitorizeze starea fiicei sale.

”Medicul spune că el a vizitat fetița la două ore de la internare, lucru infirmat de mamă. Mai mult, la internarea în secție, o asistentă i-a spus mamei unde se află termometrul și că trebuie să măsoare febra treptat, la un interval de 20 de minute – lucru care trebuia făcut de asistentul medical”, precizează Ada Șimon, făcând referință la declarațiile mamei, pe care le-a atașat la dosar. 

De cealaltă parte, medicul-șef al Spitalului din Cărpineni spune că lucrătorii medicali au depus tot efortul pentru a salva viața fetiței și că decesul acesteia ar fi survenit din cauza gravității maladiei, nicidecum din cauza neglijenței lucrătorilor medicali.

„Maladia a avut o evoluție foarte gravă, medicii au făcut ce au putut. Chiar și în instituțiile republicane mor pacienții de meningită, nu doar la noi. Așa se manifestă boala”, a declarat directorul spitalului din Cărpineni, Mihail Ciobanu.

Totuși din declarațiile mamei pentru Centrul pentru Drepturile Omului, starea fetiței s-a agravat mult în jurul orei 3 noaptea. Atunci femeia a observat pe corpul micuței erupții și a alertat lucrătorii medicali. Asistenta medicală i-a cerut mamei să o aducă în sala de proceduri, unde i-au fost administrate mai multe preparate. Nici de această dată, doctorii nu i-ar fi explicat mamei ce fel de tratament îi aplică fetiței. După aceasta medicii de la Cărpineni au decis să transporte pacienta la spitalul raional din Hâncești.

 Explicația medicilor de la Cărpineni care au tratat copilul decedat de meningită: „Oriunde s-ar fi aflat, copilul oricum ar fi murit”. Iar medicii de familie au cunoştinţe sumare despre boală 

Și aici juriștii de la CpDOM au identificat mai multe carențe, mai ales în ceea ce ține de transportarea pacientei dintr-un spital în altul. Aceștia sunt de părere că medicii din Cărpineni aveau toate temeiurile să solicite AVIASAN-ul sau o echipă de reanimatologi din Hîncești, sub supravegherea cărora copilul să fie transportat într-o altă instituție medicală. Medicii de la Cărpineni însă nu au făcut acest lucru, deși erau conștienți de faptul că autosanitara Punctului de Asistență Medicală Urgentă Cărpineni nu era dotată conform necesităților. Potrivit informației prezentate de directorul general al Stației Asistență Medicală Urgentă Centru, anexate la dosar, ambulanța de la Punctul AMU Cărpineni nu corespunde Ordinului Ministerului Sănătății nr.85 din 30.03.2009, anexa nr.52. Mai exact, autospeciala nu are dispozitiv de resuscitare tip Autopuls, nici Sistem fix O2 și nici set pentru cricotiriotomie.

„Conform Normelor metodologice de aplicare în anul 2015 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, spitalizarea prin AVIASAN se face la solicitarea instituției medicale, în cazul în care aceasta nu dispune de echipamentul și tehnologiile medicale necesare sau când starea de sănătate indică acest lucru. În cazul fetiței decedate, ambele situații sunt valabile – starea ei era foarte gravă, iar în spitalul din Cărpineni nu se putea face puncție. Totuși, medicii de acolo nu au cerut ajutor, nu au solicitat nici măcar ca o echipă de la Hâncești să vină în întâmpinarea urgenței”, explică consultantul principal în cadrul Serviciului de Investigare și Monitorizare de la CpDOM.

Potrivit Ordinului cu privire la organizarea și funcționarea serviciului regionalizat de asistență medicală urgentă și terapie intensivă la copii – „în cazurile în care, din motive obiective, lipsește un mijloc adecvat de transfer interspitalicesc al unui pacient critic, care necesită un transfer de urgență sau în cazul în care pacientul necesită un mijloc special de transfer interspitalicesc, cum ar fi ambulanțe de resuscitare și terapie intensivă de tip C, serviciul AVIASAN, medicul din instituția spitalicească trimițătoare, în colaborare cu instituția primitoare, va solicita acest mijloc de transfer de la instituția medicală, care deține asemnea mijloace de transfer”, lucru rpe care medicii de la spitalul din Cărpineni nu l-au făcut.

█ Medicii de la Urgență, acuzați de malpraxis. O tânără de 29 de ani ar fi decedat în urma unor puncții. Doctorii spun însă că decesul a survenit din alte motive 

Directorul spitalului din Cărpineni se justifică și spune că nu au solicitat ajutorul AVIASAN-ului, deoarece ar fi ajuns prea târziu, iar starea fetiței deja era foarte gravă și nu se mai putea aștepta.

„AVIASAN-ul vine chiar și în două ore, iar noi nu mai puteam aștepta în cazul copilei. Starea ei era foarte gravă și medicii au decis să o transporte de urgență la Hîncești. Am acționat cât de repede s-a putut. Nu este adevărat că ambulanțele noastre duc lipsă de utilaj. Comisia Ministerului Sănătății a decis că copilul oricum nu putea fi salvat, din cauza meningitei fulminante”, a mai declarat directorul spitalului din Cărpineni.

Nu am reușit deocamdată să aflăm concluziile Comisiei Ministerului Sănătății în acest caz, dar juriștii de la CpDOM cred că aceasta ar putea fi una subiectivă.

„În cadrul unei ședințe a comisiei am întrebat medicul care s-a ocupat de copil de ce nu a solicitat AVIASAN-ul sau o echipă specializată de la Hâncești. Acesta nu a știut ce să-mi răspundă. Ulterior, am văzut că acest aspect nu a fost inclus în procesul verbal al ședinței comisiei”, a precizat Ada Șimon. Specialista mai spune că până acum nu a putut afla de la administrația substației zonale de urgență din Hâncești și nici de la substația zonală de urgență „Centru” cum informează lucrătorii medicali de care ordine și regulamente să se ghideze în cazurile de urgență.

Dosarul în cazul morții fetiței de la Cărpineni urmează să fie transmis Procuraturii Generale, fiind invocate încălcarea articolului 213 – încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale și articolului 329 – neglijenţa în serviciu din Codul Penal.

Amintim că fetița de doi ani din satul Cărpineni, Hâncești, a murit de meningită la începutul lunii ianuarie.

 

  Articole relaționate:

CAMPANIE// Răspunderea pentru malpraxis. Cazul unei tinere de 22 de ani care a murit după ce a făcut stop cardio-respirator. Cine se face vinovat 

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri