Autor: Sorina Bujarov

Numărul moldovenilor cu insuficiență renală care vor beneficia de servicii de dializă s-ar putea reduce în acest an, chiar dacă numărul bolnavilor este în continuă creștere. Asta pentru că majoritatea spitalelor din Moldova care prestează servicii de dializă și-au planificat pentru 2015 un buget mult mai mic în comparația cu anii precedenți. Motivul, spun managerii, este că pe parcursul anului urmează să fie deschise mai multe centre noi de dializă în câteva spitale raionale, în cadrul unui parteneriat public-privat. Astfel, o parte dintre pacienții care fac drum până la Chișinău pentru dializă, ar urma să treacă procedura într-un spital raional. Directorii instituțiilor raionale spun însă că totul a rămas la nivel de discuții și promisiuni - centrele noi de dializă nici pe departe nu sunt pregătite să primească pacienți, astfel că aceștia vor fi nevoiți în continuare să meargă la Chișinău.  

Responsabilii de la Spitalul de Urgență spun că pentru acest an au planificat un buget de 6,5 milioane de lei pentru serviciul de dializă, cu aproximativ un milion de lei mai puțin decât în 2014. Vicedirectorul instituției medicale nu a putut explica de ce a fost planificat un buget redus, dar a precizat că serviciul va rămâne activ, deoarece numărul pacienților care au nevoie dializă este foarte mare.

„Anual la noi fac dializa în jur de 70 de pacienți. Avem la dispoziție 16 mașini. Nici noi însă nu facem față cererii, oamenii mor cu zile. Așteaptă o grămadă de timp ca să-i ajungă rândul să facă această procedură. Să sperăm că se vor deschide centrele raionale de dializă. Se preconiza ca în acest an să fie deschise, însă văd că a trecut deja un semestru și nimic nu s-a mișcat din loc”, a declarat pentru Sănătate INFO Liviu Vovc, vicedirector medical la Spitalul de Urgență.

█  Concesii grase pentru compania privată care va investi în serviciul de hemodializă. Prețul a fost majorat mai mult decât prevedea studiul de fezabilitate 

La fel se întâmplă și la Spitalul Clinic Republican. Instituția a planificat pentru acest an un buget de 14,9 milioane de lei pentru serviciul de dializă, cu peste 2,2 milioane mai puțin în comparație cu anul trecut. Managerul instituției medicale spune că s-a tăiat din bani, deoarece spitalul va presta servicii de dializă în formula actuală doar pentru o perioadă de opt luni.

„În acest an urmează să fie deschise centre de dializă noi, în cadrul unui parteneriat public-privat. Astfel, o mare parte din pacienți vor apela la centrele din regiunile lor pentru a urma procedura”, a precizat pentru Sănătate INFO Sergiu Popa, directorul Spitalului Clinic Republican. Potrivit acestuia, în instituția medicală anual fac dializă peste 200 de pacienți. Instituția are 22 de mașini de dializă.

În același timp, șeful Clinicii Urologie, Dializă și Transplant Renal, Adrian Tănase, spune că serviciul de dializă din instituție va fi transferat într-un bloc nou, unde vor fi disponibile 50 de mașini de dializă. Deschiderea blocului se preconizează  pentru luna iunie, medicii însă nu sunt siguri că acest lucru se va întâmpla atât de degrabă. „Se vorbește că în iunie se va deschide… se vorbește. Probabil există un plan de acțiuni pe care îl urmează. Eu cred că acestea se vor deschide treptat”, a afirmat Adrian Tănase.  

În timp ce spitalele care prestează servicii de dializă au redus bugetul, directorii spitalelor raionale, unde urmează să fie amenajate secții de hemodializă, spun că lucrurile stau pe loc și că este aproape imposibil ca ele să devină funcționale în acest an. Și asta în condițiile în care contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Moldova a fost semnat încă în aprilie, anul trecut. Documentul prevede că centrele de dializă urmează să fie deschise în spitalele raionale din Edineţ, Drochia, Ungheni, Soroca şi Căuşeni.

  Moldovenii care trec Prutul de trei ori pe săptămână ca să facă dializă la Iași. „Practic, jumătate dintre cetățenii din Ungheni au pașapoarte românești și fiecare are această posibilitate” 

„Noi am alocat spațiul, doar că el necesită reparație capitală. Ar fi ireal ca în acest an să fie funcțional. Abia ne-au cerut numărul bolnavilor care au nevoie de dializă. Le-am dat lista, la fel cum am dat-o și anul trecut, dar nu se întâmplă nimic. Cred că încă mult timp pacienții vor merge la Bălți să facă această procedură”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mihai Mâțu, directorul Spitalului raional Soroca.

Aceeași situație și la Edineț. „Nu știu când va deveni funcțional. Noi am alocat spațiul, dar cum l-am dat așa și stă. Nu se fac lucrări de reparație. Am transmis lista cu pacienții care au nevoie de dializă și urmează să fie luată decizia în privința numărului de mașini pe care îl vor procura. Avem aproximativ 40 de pacienți, așa că, cel mai porbabil or să ne dea 5-10 mașini. Nu cred că în acest an se va reuși să se deschidă acest centru. Pacienții continuă să meargă la Bălți pentru dializă”, a afirmat Anatolie Guțu, director la Spitalul raional din Edineț.

În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă.  În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă. Specialiștii spun însă că numărul celor care au nevoie de această procedură este de trei ori mai mare. Bolnavii care nu pot beneficia de dializă se tratează în mod repetat în secțiile de terapie, urologie și nefrologie. Centrele noi de dializă ar urma să deservească circa 1.300 de pacienți cu insuficiență renală cronică.  

Precizăm că contractul de parteneriat public privat pentru servicii de dializă în Republica Moldova a fost semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-Hämodialyse.

Amintim că anul trecut Guvernul a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă, de la 1.335 de lei, la 1.995 de lei.

Dializa este o tehnică ce vizează suplinirea unei funcții renale pierdute, prin eliminarea concomitentă a excesului de apă din organism și a produselor rezultate din metabolism aflate în sânge.

 

 Articole relaționate:

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit