Autor: Sorina Bujarov

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul fetiţei din Cărpineni, care a decedat de meningită în drum spre spitalul raional din Hânceşti. Cauza penală a fost pornită pe numele managerilor şi personalului medical a mai multor instituţii medicale din raionul Hânceşti, pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, care au provocat decesul copilei. Urmărirea penală va fi efectuată de Procuratura din raionul Hânceşti, în baza articolului 213 - încălcarea din neglijenţă a regulilor, metodelor de acordare a asistenţei medicale și articolului 329 - neglijenţă în serviciu.

Amintim că procesul penal a fost iniţiat la scurt după ce Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova a cercetat cazul individual şi a transmis dosarul Procuraturii Generale. Potrivit consultantului principal în cadrul Serviciului de Investigare și Monitorizare de la CpDOM,  care a investigat cazul înainte să ajungă la Procuratură, în sesizarea către organul de drept avocaţii au menţionat nereguli în acordarea asistenţei medicale atât la nivelul medicină primară, de urgenţă şi spitalicească.

„Noi am indentificat nereguli la nivelul medicinei primare, medicina de urgenţă şi cea spitalicească. Procuratura, cel mai probabil, va cerceta atât medicul de familie, managerul Staţiei Zonale AMU din Hânceşti, cât şi medicii şi managerul spitalului din Cărpineni”, a declarat pentru Sănătate INFO Ada Şimon, consultant principal în cadrul Serviciului de Investigare și Monitorizare de la CpDOM.

 Mama fetiței din Cărpineni, decedată de meningită, este intimidată de medici. „M-au obligat să semnez că nu am nimic împotriva lor. Asistenta medicală mi-a dictat ce să scriu” 

Precizăm că în urma investigaţiilor făcute de juriştii CpDOM, s-a stabilit că medicul de familie nu a supravegheat corespunzător tratamentul copilului. „La vârsta de un an copilul a fost consultat de medicul specialist psihoneurolog care i-a indicat tratament ambulatoriu. Însă medicul de familie a manifestat o atitudine iresponsabilă față de solicitantul de asistență medicalăşi nu a asigurat supravegherea tratamentului administrat conform indicaţiilor medicale, cu efectuarea ulterioară a investigaţiilor paraclinice şi de diagnostic repetat, cum prevede Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.1490/672-A din 29.12.2014”, precizează juriştii CpDOM, potrivit cărora ulterior, la 24 decembrie 2013, copilul iarăşi a fost tratat în condiţii de ambulator şi iarăşi medicul de familie nu a supravegheat corespunzător tratamentului administrat la domiciliu.

La nivelul asistenţei medicală urgentă, juriştii pentru drepturile omului au depistat  că la Punctul AMU Cărpineni uneori apelurile de urgenţă sunt preluate de o infirmieră, care are competenţe reduse în ceea ce ţine de acordarea asistenţei medicale de rugenţă. Asta deşi potrivit Notei din Ordinul nr.85 al Ministerului Sănătăţii - la punctele asistenţă medicală urgentă solicitările sunt recepţionate în mod obligatoriu de către felceri, asistenţi medicali dispeceri. Mai mult, în timpul transportării fetiţei de la Spitalul Cărpineni către Spitalul Hânceşti medicul de urgenţă nu a solicitat sprijinul unei alte echipe de resuscitare şi terapie intensivă specializată, deşi a văzut că starea fetiţei s-a agravat. Pe lângă aceasta, s-a depistat că autosanitarele de la Punctul AMU Cărpineni nu au tot necesarul de utilaj în dotare. În cazul minorei de la Cărpineni autosanitara nu dispunea de oxigen şi manşete pentru măsurarea tensiunii arteriale la copii.

█ Cazul fetiței de la Cărpineni care a murit de meningită - un amalgam de probleme. A fost transportată cu o ambulanță care trebuia scoasă din uz, alături de un alcoolic 

La spitalul din Cărpineni s-a constatat că nu există o boxă pentru izolarea pacienţilor cu boli infecţioase, nu există medic infecţionist şi reanimatolog. În ceea ce ţine direct de cazul fetiţei, medicul de gardă a luat de unul singur decizia de a transporta pacientul către Spitalul Hînceşti, fără a coordona acest lucru cu spitalul. Amintim că fetița de doi ani din satul Cărpineni, Hâncești, a murit de meningită la începutul lunii ianuarie.

 

  Citește la aceeași temă:

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

Explicația medicilor de la Cărpineni care au tratat copilul decedat de meningită: „Oriunde s-ar fi aflat, copilul oricum ar fi murit”. Iar medicii de familie au cunoştinţe sumare despre boală