Redactor: Sorina Bujarov

Medicii de pe ambulanță dorm într-o piscină goală și îndură frig. Este vorba despre angajații de la punctul de Asistență Medicală Urgentă Buiucani, de la departamentul de urgență. Aceștia au fost mutați recent într-o nouă încăpere, mai exact la parterul unei policlinici. Condițiile în care aceștia lucrează sunt îngrozitoare, cu temperaturi ca afară și cu paturi pe fundul unei piscine nefuncționale.

 Noul sediu al Punctului AMU Buiucani se află la parterul Centrului de Sănătate nr. 5 din Capitală. Aici, atât medicii cât și felcerii se odihnesc într-o piscină, care anterior era folosită pentru proceduri, scrie PRO TV Chișinău. Condițiile de aici sunt inumane, este extrem de frig, fără geacă nici nu ai cum să reziști. Camera alăturată este și mai mică și este ocupată în totalitate de paturi. Într-o altă încapere lucrătorii medicali încălzesc apa pe un aragaz plin de jeg și foarte vechi. Aceștia au mărturisit că încălzesc un pic de apă ca să spele ambulanțele. De cealaltă parte, șefa Punctului AMU Buiucani a spus că angajații și-au dat acordul să muncească în astfel de condiții.

”Este loc unde se și mănâncă. Am semnăturile colegilor mei care au acceptat să fie în sediul dat până o să se facă reparaţie”, a declarat aceasta. Femeia a mai spus că locul nu arată chiar așa rău, întrucât aici medicii nu prea reușesc să doarmă, din cauza că au foarte multe chemări în timpul nopții. Când șefa lor era prezentă, angajații nu au vrut să discute nu jurnaliștii. După ce aceasta a plecat un șofer ce muncește de ambulanță a mărturisit că toți angajații au fost mutați în noul sediu la începutul lunii martie. Până atunci au lucrat într-o gradiniță, unde erau condiții mai bune, au mărturisit felcerii.

„Noi am pierdut judeacata, acum acolo este un SRL, așa că ni s-a pus la dispoziție acest loc. Vom face tendere și ne vom ocupa de reparație. Asta este o situație de moment”, a delcarat Liviu Vovc, director adjunct la Spitalul de Urgență. Acesta a mai adăugat că atât timp cât în policlinică noul sediu se va face reparație, unii dintre angajați oricum vor trebui să lucreze în aceste condiții, întrucât în altă parte nu este loc.

 

█ Articole relaționate:

Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții improprii” 

Salariul doctorilor, la cheremul directorilor. Managerii spitalelor republicane distribuie cote minime din buget pentru remunerarea cadrelor medicale 

Vin, se uită și pleacă. Cum sunt cheltuiți banii publici de către echipele de Urgență din Moldova. O deplasare inutilă ajunge să coste și 400 de lei