Redactor: Sorina Bujarov

Consiliul Constituțional al Franței a decis, vineri, 20 martie, că obligația de a vaccina copiii nu încalcă Legea Fundamentală. Părinții francezi vor fi, astfel, obligați și pe viitor să meargă la vaccinurile obligatorii. În caz contrar riscă de la amenzi usturatoare până la închisoare.

În Franța, încălcarea obligației de vaccinare se pedepsește cu amenzi de până la 30.000 de euro și închisoare de până la doi ani. Țara are o istorie îndelungată a vaccinării obligatorii. În cazul difteriei aceasta dateaza din 1938, în cazul tetanosului din 1940.

Petenții, Marc și Samia Larere vroiau ca judecătorii Curții Constituționale să constate că vaccinarea obligatorie încalcă dreptul fundamental la sănătate, care este prevăzut în Constituția franceză, scrie Hotnews. Aceștia au refuzat să își vaccineze copiii la vârstele de doi și trei ani de teama efectelor adverse ale substanțelor din vaccinuri. Injecțiile refuzate sunt cele care ar fi trebuit să imunizeze copiii împotriva difteriei, tetanosului și poliomielitei.

Abateri de la calendarul vaccinărilor. Unii copiii din Moldova sunt vaccinați cu întârziere sau mult mai repede decât ar trebui, iar consecințele sunt grave 

Cuplul Larere este, de altfel, urmărit penal și dat în judecată de autoritățile franceze pentru protecția copiilor din cauza refuzului de a vaccina cei doi copii. Procesul a fost sistat până la soluționarea problemei constituționale invocate de părinți. Judecătorii Consiliului Constituțional au decis că dreptul la sănătate include și dreptul la protecție împotriva unor boli infecțioase precum difteria, tetanosul și poliomielita. Statului îi este încredințată decizia de a alege cea mai bună metodă de a asigura această protecție și, deci, de a asigura și respectarea dreptului fundamental la sănătate.

În cazuri excepționale, unde medicii constată riscuri la vaccinare, obligativitatea este anulată.

 

█  Articole relaționate:

O lege îi obligă, iar alta le dă drepturi. Mai mulți părinți sunt într-un litigiu cu administrația școlară pentru că refuză să-și vaccineze copiii 

Calendarul vaccinurilor. Când și de ce trebuie să imunizăm copiii. „Vaccinurile sunt importante din prima zi de la naștere”

Ucraina riscă să fie lovită de un focar de poliomielită. Rata de vaccinare este cea mai redusă din ultimii 20 de ani