Redactor: Lidia Livițchi
În aceste zile avem din nou prilejul să vorbim și să conștientizăm ce înseamnă autismul, deși în calitate de părinte al unui copil autist cred că fiecare zi ar trebui să fie ziua de conștientizare a autismului. Sunt însă optimist și sper că în viitorul apropiat vor fi găsite modalități de prevenire sau chiar încetinire a ritmului de creștere a numărului de copii afectați de autism.
Cercetările au început să facă lumină la posibilele cauze de autism. O teorie căreia i s-a acordat mai multă atenție este faptul că autismul ar putea fi provocat de o inflamație a creierului fătului încă în perioada în care acesta se află în uter. În prezent sunt câteva studii care cercetează cauzele acestor inflamații. Cu alte cuvine, cercetătorii observă reacțiile inflamatorii la o femeie însărcinată, ei crezând că pot modifica căile adecvate de celule fetale ale creierului, și predispunând nou-născutul de a avea probleme cognitive.
█ Copiii născuți prin cezariană au un risc cu 23% mai mare de a suferi de autism
Un studiu publicat anul trecut în “New England Journal of Medicine” analizează țesutul cerebral al copilului cu autism. Cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego și Institutul Allen pentru Știința Creierului din Seattle Washington, au analizat 25 de gene în țesutul cerebral al copiilor decedați cu și fără autism, inclusiv gene care au fost legate de autism, precum și mai multe gene de control.
Studiile au demonstrat că din creierul copiilor cu autism lipseau markerii genetici din mai multe straturi de celule. Acesta a fost primul studiu în care savanții realmente au analizat creierul copiilor. Anterior, cercetătorii au studiat doar țesutul cerebral al unui adult cu autism, și au încercat să-și dea seama ce se putea schimba în dezvoltare, în perioada în care pacientul era copil.
Alt studiu, publicat anul trecut, a urmărit 1.2 milioane de femei însărcinate din Finlanda, cărora li s-au măsurat nivelurile de proteina C-reactivă (CRP), un indicator al inflamației. 43% aveau cele mai mari niveluri de CRP și respectiv și risc sporit de a naște copii cu autism.
Studiile, de asemenea, au arătat că femeile cu boli autoimune prezintă un risc sporit de a produce un fel de anticorpi care atacă creierul fătului în timpul dezvoltării.
Dacă ne uităm la ratele de autism pe parcursul ultimului deceniu, putem observa că tot mai mulți copii dezvoltă această tulburare. Acum, dacă ne uităm la rata bolilor autoimune în general, mai ales la femei, se pare că avem rate alarmante ale bolilor precum artrita, lupus, fibromyalgia, uneori în combinație cu obezitatea, dezechilibrul hormonal și diabetul zaharat de Tip 2.
Această cercetare, ne-ar putea ajuta să dezvoltăm protocoale pentru a testa markerii inflamatorii din organismul mamei, dar și a nou-născuților, care ar putea duce la inflamarea atât în creierului, cât și a altor organe ale corpului.
Indiferent de ceea ce viitorul deține pentru tratarea acestei afecțiuni, unul din 68 de copii născuți cu autism astăzi sunt aici pentru a rămâne, deci ei merită fiecare oportunitate de a fi membri activi și productivi ai societății. Acesta este un domeniu în care trebuie să acordăm mai multă atenție și să se ia mai multe măsuri.
█ Articole relaționate: