Redactor: Sorina Bujarov

Un copil de un an și jumătate, aflat în moarte cerebrală la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași, a devenit cel mai tânăr donator de organe din regiunea estică a României. Informația a fost confirmată de medicul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Iaș, care a afirmat că micuțul a intrat în moarte cerebrală în urma unui accident casnic.

Potrivit medicului Neagu, ficatul copilului aflat în moarte cerebrală a fost prelevat la secția specială deschisă în incinta Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria”. Acesta a fost trimis la o clinică din București pentru a fi transplantat unui bolnav aflat în stare gravă, informează Agerpres. Prelevarea de organe a avut loc cu acceptul părinților copilului.

Ficatul copilului decedat a ajuns la un alt copil în vârstă de cinci ani, care aștepta un transplant de organe deja de mai mult timp, scrie ProTV. Operația a decurs inițial conform așteptărilor, însă ulterior, au apărut complicații. În acest moment, pacientul este stabil.

 Primul transplant de ficat din 2015. Doctorii se tem că din lipsă de bani vor face mai puține transplanturi, decât anul trecut 

O anomalie genetică a făcut ca lupta lui Iannis să înceapă imediat după naștere. Boala i-a degradat ficatul atât de repede, încât a ajuns la 5 ani pe lista urgențelor pentru transplant hepatic. Bunicul copilului spune că șansele teoretice ca să se fi găsit un donator compatibil erau foarte, foarte mici. Acest lucru totuși s-a întâmplat. Iannis are o grupă rară de sânge și avea nevoie de un ficat întreg, de la un copil de aceeași statură.

„Momentele când ne-au spus că s-a găsit donator... Nu ne venea să credem! A doua zi am realizat ce s-a întâmplat”, a povestit bunica băiatului. Boala ficatului a provocat în trupul copilului și dificultăți de coagulare, care, în ciuda manevrelor chirugicale perfecte, au pus în pericol transplantul.

La câteva ore au apărut și complicațiile. Practic, între organul donatorului și organismul primitorului a apărut un cheag de sânge. A fost nevoie de o nouă intervenție. Chirurgii au scos cheagul, au tăiat o parte din venă și au pus o grefă venoasă, luată de la un alt donator adult aflat în moarte cerebrală.

 Inimile care au încetat să mai bată pot fi transplantate. A fost realizat cu succes primul transplant de acest fel din Europa 

„Problemele inerente ale unui transplant în general și în mod particular ale unui transplant pediatric pot să apară. Copilul este monitorizat permanent și suntem pregătiți să le corectăm. Important este ca, la sfârșit, copilul să plece acasă vindecat și cu această problemă majoră rezolvată”, a declarat doctorul Irinel Popescu, cel care a realizat intervenția de tranplant.

Cel mai tânăr pacient român salvat prin transplant, în România, a avut puțin peste un an. Și cel mai mic înger care a dat viață după propria moarte, numai doi ani.

 

█ Articole relaționate:

Reușită uluitoare – medicii au salvat viața unui bărbat după ce au transplantat cinci organe simultan 

Siguranță compromisă de dragul unui organ. „O mulțime de rinichi transplantați trebuiau să ajungă la coșul de gunoi” 

Le-au fost transplantați rinichi infectați cu un parazit. Doi bărbați au murit din cauza neglijenței doctorilor 

Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului