Autor: Elena Cioina, Sorina Bujarov

Cinci responsabili reținuți în dosarul licitațiilor truncate în sistemul medical au avut nevoie de îngrijiri medicale, după discuțiile cu ofițerii anticorupție. Ultimii sunt Andrei Testemițanu, directorul al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală și directorul Centrului de Sănătate Cahul, Alexandru Hagioglo. Ambii au fost spitalizați. Deocamdată nu se știe ce probleme de sănătate au, dar se presupune că de vină ar fi stresul și emoțiile care le-au provocat probleme de inimă sau hipertensiune. 

„O parte din persoanele care au fost reținute au solicitat asistență medicală. Prin urmare, codul de procedură penală prevede că în cazul în care persoana în privința căreia se examinează demersul cu privire la arest sau este în imposibilitate de a se prezenta în ședința de judecată trebuie să fie prezentate documentele care confirmă faptul respectiv. La moment, Procuratura nu dispune de astfel de documente, iar spitalele în care au fost transportate aceste persoane nu au oferit un răspuns privind posibilitatea sau imposibilitatea acestora de a participa la ședința de judecată”, a declarat procurorul anticorupție Dorin Compan. Potrivit acestuia, în urma situației create, o parte dintre ședințele de judecată au fost amânate pentru o altă zi, când vor fi prezentate probe care confirmă sau infirmă faptul că suspecții nu pot participa la ședința de judecată. Compan a mai declarat că astăzi nu a fost pronunțată nicio sentință de judecată. Cel mai probabil, a adăugat procurorul, sentințele celor două demersuri examinate astăzi vor fi pronunțate mâine. Aproape toți cei 16 suspecți reținuți de CNA au calitatea de învinuit, a precizat procurorul anticorupție Dorin Compan, fără să ofere nume. 

Ultimul bănuit care a participat astăzi la ședința de judecată este Vitalie Moscalu, directorul Institutului de Cardiologie. Judecătorii însă nu au reușit să examineze demersul privind arestarea acestuia, motivând că s-a încheiat ziua de muncă. 

█ Ce au găsit ofițerii CNA la oficiul și domiciliul bănuiților din dosarul de trucare a licitațiilor – câteva milioane de lei, zeci de mii de euro și dolari 

Un alt suspect care au participat astăzi la ședința de judecată este șeful adjunct al Agenției de Achiziții Publice Ghenadie Grig. Acesta s-a simțit rău la un moment dat, însă cazul lui a fost examinat de judecători. Procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui Ghenadie Grib. Avocatul acestuia - Petru Balan a declarat pentru presă că Ghenadie Grib pledează nevinovat și că nu are nicio legătură cu licitațiile trucate.

„Clientul meu pledează nevinovat. El consideră că, atâta timp cât și-a exercitat atribuțiile în calitate de director adjunct și le-a îndeplinit legal, nu le-a depășit și nu a comis niciun fel de ilegalitate. În general, reținerea lui este probabil o eroare, o confuzie. Personal am discutat cu el despre aceste cazuri și, câte ceva își amintește despre aceste licitații, însă, potrivit dumnealui, la examinarea legalității acestor contracte nu au fost depistate încălcări, de aceea au fost înregistrate de către Agenție. Procedural înregistrarea contractelor la Agenția pentru Achiziții Publice a fost făcută conform legii cu privire la achizițiile publice și încălcări ale acestei legi nu s-au înregistrat”, a declarat Petru Balan, avocatul lui Ghenadie Grib. 

Amintim că ieri au fost spitalizați directorul adjunct al Spitalului de Urgență Liviu Vovc și Victor Volovei, directorul Unitățiii de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii de pe lângă Ministerul Sănătăţii.

█ REPORTAJ-ATMOSFERĂ// Au umplut izolatoarele cu ei sau cum au ajuns azi la CNA responsabilii din sănătate - unii cu capul plecat, alții cu zâmbetul pe buze 

Liviu Vovc a avut o făcut criză de hipertensiune în timpul perchezițiilor efectuate în biroul său de către ofițerii anticorupție. El a fost internat în secția reanimare la Spitalul de Urgență. Starea lui este mai bună, dar doctorii îl vor mai ține sub supraveghere câteva zile, a afirmat pentru Sănătate INFO șeful serviciului de presă al Spitalului de Urgență, Petru Craveț. 

Victor Volovei este internat acum la un spital privat. Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi a menționat că acestuia i s-a făcut rău după ce a fost plasat în izolator. Volovei are probleme de inimă. Mandatele de reținere a suspecților pentru 72 de ore expiră sâmbătă dimineață la orele 8.00. 

 

█  Citește la aceeași temă: 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

2 milioane de euro și o licitație cu acuzații de corupție de interese. „Au procurat echipamente depășite de timp” 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Concursuri aranjate sau directori „clarvăzători”. Unele spitale au încheiat contracte pentru anumite procurări de milioane înainte ca să afle rezultatele