Autor: Sorina Bujarov, Elena Cioina

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi rămâne în izolatorul CNA. Împreună cu el șiAlexandru Coman, director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Primul a primit 25 de zile de arest, iar cel de-al doilea - 20 de zile. Tot în izolator rămâne și omul de afaceri, Tudor Ceaicovschi. Acesta a primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile. În același timp, Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală s-a ales cu 20 de zile de arest la domiciliu. Ultimii doi nu s-au prezentat însă la ședința de judecată, fiind internați în spital. Magistrați au emis mandat de arestare pe numele lor cu câteva minute în urmă. Dorin Compan, procuror anticorupție a declarat că cei doi responabili de la Sănătate ar fi prejudiciat statul cu câte aproximativ 9 milioane de lei în urma licitațiilor cu echipamente și dispozitive medicale. 

În dosarul licitațiilor trucate în sistemul de sănătate, Andrei Usatîi este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și „aranjarea” mai multor licitații publice de procurare a echipamentelor și dispozitivelor medicale pentru pentru instituțiile medicale publice din țară. Fostul ministru este suspectat că ar fi facilitat direct participarea unor companii la licitațiile publice privind procurarea utilajului medical pentru diverse spitale din Moldova. Acesta ar fi dat indicații privind schimbarea parametrilor tehnici sau urgentarea desfășurării licitațiilor publice, astfel încât învingătoare să devină firmele cu care avea înțelegere. Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA.

Alexandru Coman, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, cercetat în același dosar este și el învinuit de abuz în serviciu, corupere activă și pasivă. 

Procurorul, Dorin Compan a confirmat pentru Sănătate INFO că licitatia care a intrat in vizorul CNA și de la care au pornit investigațiile este cea privind procurarea a 18 dispozitive de radiodiagnostic digital. După această licitație publică organizată la AMED câștigător a fost numit Intermed SRL care a propus cel mai mare preț – de 55 de milioane.  Sănătate INFO a scris despre această licitație publică încă în luna august anul trecut. Injurii și scântei la Achiziții Publice din cauza dispozitivelor radiodiagnostice digitale pentru spitale: „V-ați îngrămădit aici o șaică de bandiți și vă bateți joc de noi” 

Dorin Compan a mai declarat că astăzi ofițerii anticorupție au mai efectuat o serie de percheziții. Într-un comunicat de presă al CNA se spune că procurorii au efectuat astăzi percheziţii în câteva entităţi bancare şi au ridicat mai multe sume de bani din casetele de depozit ce aparaţin unor figuranţi în dosarul licitaţiilor trucate. Astfel, au fost ridicate şi anexate la cauze următoarele sume de bani: 22.300 de euro, 118.500 de euro, 50.000 de euro - 20.000 de dolari - 31.200 de dolari - 60.000 de lei. În total este vorba de 190.800 de euro; 51.200 de dolari și 60.000 de lei. Procurorul a precizat pentru Sănătate INFO că CNA va verifica aproape toate cele 200 de licitații câștigate de companiile omului de afaceri, Tudor Ceaicovschi. 

Dosarul de rezonanță privind trucarea licitațiilor publice în sistemul medical au ajuns și în vizorul oficialilor europeni. Șeful Secţiei politică și economice a delegaţiei UE din Republica Moldova Wicher Slaghter, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a declarat în cadrul unei întrevederi cu directorul CNA, Viorel Chetraru că Uniunea Europeană monitorizează îndeaproape evoluţiile pe marginea dosarelor din sectorul bancar şi cel medical, în care ar fi implicaţi oficiali și responsabili de rang înalt. „Sperăm că dosarele vor fi investigate până la capăt şi deferite justiţiei, iar politicienii ar trebui să evite comentariile pe marginea anchetelor de corupţie, deoarece este prerogativa exclusivă a autorităţii judecătoreşti să examineze fondul cauzelor. Aceasta este piatra de temelie a unui stat de drept, de aceea facem un apel la autorităţile Republicii Moldova să se abţină de la imixtiuni în procesul investigaţiilor în derulare ce vizează cazuri de corupţie la nivel înalt, inclusiv de la exercitarea presiunilor asupra ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor, a declarat Wicher Slaghter.

 

 Citește la aceeași temă:

Fostul ministru al Sănătăți, Andrei Usatîi, directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman și patru directori de spitale reținuți de CNA 

Andrei Usatîi, ex-ministrul Sănătății pus sub învinuire în dosarul ipotecării parterului Spitalului Republican. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor 

FLASH//Descinderi la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Este verificat biroul directorului interimar și locuința acestuia  

Reacții la acuzațiile de fraudare a licitațiilor publice. „Este invitat oricine să vină să verifice”. Deputații se apără. „Detalii nu știm nici noi. Fiecare are dreptul să bănuiască”