Autor: Sorina Bujarov

Regionalizarea Serviciului de dializă în Moldova se mișcă cu viteza melcului. În acest an, partenerul privat care a câștigat licitația publică pentru dezvoltarea Serviciului de dializă în Moldova, ar urma să dea în folosință trei astfel de centre, din 12 câte și-a propus să amenajeze. Conform contractului semnat cu Ministerul Sănătății, partenerul privat s-a angajat să creeze cinci centre de dializă noi și să repare altele șapte existente. Deși serviciile ar trebui să devină funcționale la un an de la semnarea contractului de predare a spațiului destinat pentru crearea centrului pentru dializă, lucrurile par să bată pasul pe loc. Toți actorii implicați în acest proces au explicații diferite.

Compania de proiect „BB-Dializă”, care reprezintă consorțiul german B.Braun & BB-hämodialyse, câștigătoarea licitației, a ținut să vină cu o explicație privind evoluția lucrurilor privind dezvoltarea Serviciului de dializă în Moldova, după ce Sănătate INFO a scris mai multe materiale la acest subiect.

Într-o scrisoare remisă redacției, reprezentanții firmei spun că, cităm: „Actualmente se efectuează analiza tehnică şi arhitecturală a spațiilor prropuse. În caz dacă spaţiul expertizat nu este conform, vom veni cu solicitarea de acordare a altui spaţiu. În cadrul Spitalului Clinic Republican, spațiul în care astăzi au loc lucrările de reconstrucţie a Centrului de Dializă, anterior a fost policlinică. Predarea spaţiului a durat, deoarece pentru a-l prelua şi a începe lucrările de renovare am aşteptat să fie eliberat. Imediat ce am fost anunţaţi că lucrătorii medicali au fost transferaţi, am semnat actul de primire-predare a spaţiului care datează cu 11 august 2014”, se precizează în scrisoare. Aceștia nu au menționat și cum stau lucrurile la alte instituții medicale unde urmează să fie amenajate centrele  de dializă, dar au precizat că starea clădirilor oferite de către unele administrații locale este jalnică. Acestea nu corespund nici măcar standardelor minime pentru activitatea unui Centru de dializă european. Dar autoritățile locale au promis să caute clădiri mai adecvate, spun reprezentanții „BB-Dializă”.

 Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului 

Cele două răspunsuri primite de la reprezentanții consorțiului B.Braun&BB-hämodialyse se contrazic însă între ele. Pe de o parte, agentul economic spune că nu poate semna actele de predare-primire a spațiului cu instituțiile medicale pentru că multe dintre sediile oferite nu corespund cerințelor minime pentru amenajarea unui centru de dializă, pe de altă parte, tot ei spun că nu pot evalua starea spațiilor până nu au semnate actele de predare a acestui spațiu.

„În conformitate cu prevederile contractului, spaţiile trebuie să corespundă cerinţelor minime pentru configurarea centrului de dializă.  Pentru a demonstra că acestea sunt conforme sau nu, se efectuează analiza tehnică şi arhitecturală care, subliniem, nu poate fi făcută dacă nu este semnat actul de primire-predare”, se precizează în răspunsul emis de reprezentanții consorțiului german, care se ocupă de modernizarea serviciului de dializă din Moldova.

Managerii spitalelor selectate pentru crearea centrelor de dializă au însă versiunea lor. Ei spun că sunt pregătiți de mult să semneze actele de predare a spațiilor, doar că nimeni nu le cere acest lucru.

„Au fost pe la noi, s-au uitat la spațiul eliberat și au spus că e bun. Totul a fost la nivel de discuție. Nu ne-a cerut nimeni să semnăm niciun document. Deja de două ori ne-au cerut doar să dăm informații despre numărul pacienților care necesită această procedură. Dar… asta și cu aceea tot e un nimic. Nu se mai mișcă lucrurile”, a declarat pentru Sănătate INFO Anatolie Guțu, managerul spitalului din Edineț. 

La Căușeni aceeași situație. Directorul spitalului spune că a semnat contractul de parteneriat public privat cu agentul economic cu un an și jumătate în urmă. De atunci însă lucrurile nu au evoluat sub nicio formă.

„Noi am eliberat spațiul necesar, dar nu am semnat contract în această privință. Nimeni nu ne-a cerut să facem acest lucru. Recent, din nou am ocupat spațiul dat, pentru că facem reparație și nu vrem să încurcăm. Dar nu e o problemă să îl eliberăm în decurs de maxim o săptămână, dacă ni se cere. Nu noi suntem cei care tărăgănăm. Acest spațiu necesită reparație calitativă, care ar dura, dar ei nici măcar nu au început”, a declarat pentru Sănătate INFO și Alexandru Cojocaru, managerul Spitalului raional Căușeni.

 Concesii grase pentru compania privată care va investi în serviciul de hemodializă. Prețul a fost majorat mai mult decât prevedea studiul de fezabilitate 

Nici la Ungheni nimic nou. Lidia Crăciun, directorul spitalului afirmă că, inițial, agentul economic ar fi promis să deschidă Centrul de Dializă încă în septembrie anul trecut. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. „Ne-au promis inițial că centrul va fi deschis în septembrie anul trecut, dar la modul cum evoluează lucrurile, cred că nici în septembire anul acesta centrul nu va fi funcțional. La noi e mult mai simplu, spațiul predat nu necesită reparație, pentru că a fost reparat de către fondator. Agentul economic trebuie doar să aducă utilalul medical și mobila. Cu toate acestea, lucrurile nu se mișcă. Sunt foarte dezamăgită”, a declarat Lidia Crăciun, precizând totodată că pacienții din regiune sunt nevoiți să meargă la Bălți, Chișinău sau chiar Iași ca să  o urmeze procedura de dializă.

Am încercat să aflăm și de la Ministerul Sănătății cum stau lucrurile privind dezvoltarea Serviciului de Dializă în țară, ce prevede planul de acțiuni stabilit cu partenerul privat, dar până la ora difuzării știrii nu am primit niciun răspuns.

Parteneriatul public privat pentru modernizarea infrastructurii serviciului de dializă din Moldova a fost semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-hämodialyse acum un an. Conform contractului semnat cu Ministerul Sănătății, agentul economic este obligat să dea în exploatare centrele de dializă la un an de la semnarea actelor de predare a spațiului necesar. Într-un an, compania a semnat doar trei astfel de contracte. Cu spitalul Clinic Republican și Spitalul raional Soroca documentele au fost semnate în luna august 2014, iar cu spitalul din Ungheni – la sfârşitul lui iulie 2014.

În scrisoarea pe care am primit-o, agentul economic promite să deschidă până în iulie curent Centrul de dializă de la Spitalul Clinic Republican – cu 48 de aparate și cel de la Ungheni – cu 16 aparate pentru dializă. Termenul limită de dare în exploatare a Centrului de dializă la spitalul din Soroca este luna august. Acolo urmează să ajungă 32 de aparate de dializă. Directorul spitalului spune însă că ar fi imposibil ca în acest an centrul de dializă să fie funcțional.

 Proiectul de parteneriat public-privat pentru serviciul de hemodializă nu a fost aprobat de miniștri. Aceștia vor ca prețurile să fie fixate de Executiv 

„Noi am alocat spațiul, doar că el necesită reparație capitală. Ar fi ireal ca în acest an să fie funcțional. Abia ne-au cerut numărul bolnavilor care au nevoie de dializă. Le-am dat lista, la fel cum am dat-o și anul trecut, dar nu se întâmplă nimic. Cred că încă mult timp pacienții vor merge la Bălți să facă această procedură”, a declarat pentru Sănătate INFO, Mihai Mâțu, directorul spitalului raional Soroca.

Acum, în Moldova servicii de dializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Pe lângă acestea, urmează să fie deschise încă alte cinci centre noi de dializă, în spitalele raionale din Căușeni, Edineț, Ungheni, Soroca și Drochia. Reprezentanții consorțiului german spun că pentru implementarea Proiectului de parteneriat public privat la nivel național e nevoie de aproximativ 15 milioane euro. Până acum au fost investite 2 milioane de euro. Toate centrele de dializă ar urma să deservească aproximativ 1.500 de pacienți cu insuficiență renală cronică.

Amintim că anul trecut Guvernul a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă - de la 1 mie 335 de lei la 1 mie 995 de lei.

 

 Articole relaționate:

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit