Autor: Sorina Bujarov

Directorii spitalelor publice trebuie numiți în funcție de către consiliile de administrație ale instituțiilor medicale, dar nu de către Ministerul Sănătății. Aceasta este una din principalele modificări pe care trebuie să le facă autoritățile din Sănătate, pentru a crea condițiile necesare pentru realizarea reformei spitalicești, care, la rândul ei, va spori calitatea serviciilor medicale din țară. Este concluzia studiului „Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”, publicat recent.

Potrivit cercetării, competențele consiliilor de administrație trebuie revizuite. În opinia experților în sănătate. Modul cum funcționează astăzi, consiliul de administrație nu este decât un organ de conducere fictiv, iar pentru a rectifica acest lucru, Ministerul Sănătății trebuie să-i acorde mai multe compentențe.

„Pe de o parte, consiliul de administrație este limitat în atribuții, care ar trebui să le revină conform statutului de organ de conducere, iar pe de altă parte – au sarcini care ar trebui realizate la nivel inferior”, se subliniază în studiul despre guvernanța spitalelor.

 Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții improprii” 

Una dintre principalele responsabilități care trebuie să-i revină consiliului de administrație ține de preluarea responsabilității de a numi în funcție directorul de spital. „Indispensabil, în sarcina consiliului de administrație trebuie să intre și numirea structurilor executive ale spitalului. Este vorba despre directorul instituției medicale și alți manageri de subdiviziuni conform organigramei. Obligatoriu, selecția trebuie făcută în bază de concurs”, se mai subliniază în cercetare.

La rândul lor, directorii spitalelor au păreri împărțite față de acest subiect. Unii cred că doar Ministerul Sănătății are competențele necesare pentru a numi în funcție managerul unui spital, alții – că consiliile de administrație sunt în drept să facă acest lucru.

„Nu e ușor să numești în funcție un manager. Trebuie să fii sigur că acesta se va descurca în această funcție, că are toate capacitățile necesare să facă față provocărilor. Cred că doar specialiștii de la Minister pot conclude acest lucru și doar ei ar putea numi obiectiv în funcție un manager de spital. Consiliul de administrație are în componență doar trei medici, care nu sunt capabili să aprecieze calitățile manageriale ale unei persoane”, este de părere Roman Vasiliu, medic șef la spitalul raional din Nisporeni.

█ Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

Mariana Florea, managerul spitalului raional din Cimișlia are însă o altă părere. „Comisia de la Ministerul Sănătății apreciază, în mare parte, doar teoretic, capacitățile unei persoane. În schimb consiliile de administrație cunosc mai bine persoana din teritoriu, știu cum aceasta muncește, cât de mult se implică în rezolvarea problemelor instituței și multe alte lucruri pe care cei de la minister nu le cunosc. Sunt de acord ca consiliile de administrație să numească directorii, cu condiția ca membrii consiliului să aprecieze obiectiv capacitățile fiecărui candidat la funcția de director”, a afirmat Mariana Florea.

De altfel, autorii studiului precizează că reforma spitalelor în Moldova bate pasul pe loc din mai multe motive: competențele directorului sunt stabilite pe principii istorice, fondatorul deține atribuții care, din punct de vedere juridic, îi sunt improprii și subordonarea față de Ministerul Sănătății, care participă în managementul instituției medicale.

Studiul „Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”  a fost realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în colaborare cu Friedrich-Ebert  Stiftung, în cadrul mecanismului alternativ și independent de analiză a politicilor publice.

 

 Articole relaționate:

Pentru unii închisoare, pentru alții iertare. Cei care au datorii pentru că nu și-au cumpărat poliță medicală pentru anii trecuți ar putea fi scutiți de datorii. Guvernul este de acord

Ministrul Sănătății, pus în încurcătură. Responsabilul nu știe câți bani au fost întorși pacienților care s-au tratat cu bani, deși aveau poliță. Cel puțin 7 spitale n-au întors niciun bănuț

Moldovenii cheltuie tot mai mulți bani pentru serviciile medicale neacoperite de poliță, iar instituțiile medicale câștigă tot mai mulți bani din serviciile contra cost