Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea licitațiilor de procurare a utilajelor medicale pentru spitalele din Moldova sunt trucate. Nu e vorba doar de 21, care sunt investigate de ofițerii CNA, dar de mult mai multe, susțin furnizorii de dispozitive medicale și echipamente de laborator din Moldova. Ei spun că principalul vinovat de această situație este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), care ar fi favorizat, indirect, anumiți agenți economici, cu scopul de a  monopoliza piața. Aceștia au organizat astăzi o conferință de presă, în care au vorbit despre toate dificultățile pe care le întâmpină atunci când vor să participe la licitațiile publice pentru procurarea dispozitivelor medicale.

„Am putea evita situațiile de trucare a licitațiilor, dacă în cadrul Agenției acestea s-ar organiza într-un alt mod. De exemplu, o comisie să elaboreze specificațiile tehnice, iar o altă comisie să evalueze ofertele înaintate, etc. Până acum însă Spînu se ocupa de tot – el indică specificațiile tehnice și tot el evaluează ofertele”, a declarat în cadrul conferinței de presă Stanislav Lesnic, președintele Asociației producătorilor și furnizorilor de dispozitive medicale și echipamente de laborator din Moldova.

Potrivit acestuia, 80 la sută dintre licitațiile de procurare a utilajului medical au fost câștigate de firmele lui Tudor Ceicovschi, agent economic care se numără printre învinuiții în dosarul licitațiilor trucate. Acest lucru a fost posibil datorită implicațiilor directe ale funcționarilor AMDM, spun furnizorii, care aduc și exemple în acest sens.

„Iată, de exemplu, anul trecut, compania noastră a fost desemnată câștigătoare în cadrul unei licitații, iar la câteva zile am primit o scrisoare care ne anunța că este anulată această decizie și că deja una din firmele lui Ceiacovchi a fost desemnată câștigătoare. Avem și dosar de judecată pe acest caz, însă din cauza incopentențelor judecătorilor în acest domeniu, cererile noastre sunt respinse”, a afirmat Vitalie Răilean, unul din furnizorii de dispozitive medicale din Moldova.  

█ Responsabilii din sănătate, reținuți de CNA, au început să se îmbolnăvească. Astăzi judecătorii au examinat doar două demersuri de arest, însă nu au luat nicio decizie 

Membrii Asociației producătorilor și furnizorilor de dispozitive medicale și echipamente de laborator din Moldova mai spun că deseori Agenția desemnează câștigători agenți economici care nu respectă cererile din ofertă. Altfel spus, acesta distribuie spitalelor un alt dispozitiv, decât cel cerut de instituția medicală.  Asta deși atât în cerere, cât și în ofertă sunt indicate clar specificațiile tehnice.

 „S-a întâmplat un caz când, conform ofertei, spitalul avea nevoie de ultrasonograf portabil. Agentul economic care a câștigat licitația însă a distribuit spitalului un ultrasonogras staționar. Astfel și noi am pierdut licitația, cei care într-adevăr întruneam specificațiile indicate, dar și spitalul a avut de pierdut”, a mai adăugat Răilean.

La fel s-a întâmplat și în cazul licitației de procurare a celor 25 de dispozitive de radiodiagnostic medical, prima licitație care a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție. Astfel, deși în specificațiile tehnice din caietul de sarcini era indicat că masa din componența utilajului medical trebuie să fie reglabilă în înălțime, agentul economic care a fost desemnat câștigător a distribuit instituțiilor medicale dispozitive cu mese fixe, nereglabile. Acestea, de fapt, sunt mult mai ieftine.

„Noi am fost excluși din această ofertă, pentru că la dispozitivele noastre mesele se reglează doar între 53 și 85 de centimetri, nicidecum la 75 de centimetri, așa cum a prezentat firma câștigătoare a lui Ceiacovschi. Acum am aflat de la medici că această firmă le-a distribuit mese fixe. Diferența de preț dintr-o masă nereglabilă și una reglabilă este de 8-10 mii de euro”, a declarat Andrei Botnaru, un alt furnizor de utilaj medical din Moldova. Acesta a mai subliniat că, în astfel de situații, legea nu le oferă posibilitatea să conteste deciziile AMDM de a desemna câștigătoare firmele care nu îndeplinesc prevederile contractuale. Spitalele sunt cele care trebuie să ceară socoteală Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, mai spun furnizorii.

 Andrei Usatîi, ex-ministrul Sănătății pus sub învinuire în dosarul ipotecării parterului Spitalului Republican. Dosarul a ajuns pe masa procurorilor 

Unii manageri de spitale care au primit dispozitive de radiodiagnostic medical confirmă că utilajul livrat are masă fixă, alții – că e reglabilă.  „Ministerul Sănătății a cumpărat utilajul, așa că noi nu știm ce specificații trebuiau să întrunească aceste utilaje. Pot spune doar că dispozitivul nostru are masă fixă, nereglabilă, iar costul acestuia este de 2,1 milioane de lei”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Malcoci, directorul spitalului raional Sîngerei.

Majoritatea instituțiilor medicale care au primit astfel de dispozitive radiologice încă nu le-au instalat, astfel că managerii nu au putut să ne spună dacă mesele utilajelor radiodiagnostice sunt sau nu reglabile. Comform normelor însă, la semnarea actelor de  predare/primire a oricăror dispozitive medicale directorul instituției trebuie să verifice starea tehnică a utilajului și corespunderea acestuia cu specificațiile tehnice. 

Am încercat să discutăm și cu responsabilii de la AMDM, însă vicedirectorul responsabil de achiziții publice, Silvia Cibotaru a refuzat să răspundă, direcționându-se către serviciu de presă. Ofițerul de presă însă nu a fost de găsit.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Global Biomarketing Group Moldova, fondatorul căreia este Tudor Ceaicovschi a câștigat licitația pentru procurarea a 25 de dispozitive de radiodiagnostic digital. După o licitație organizată de către AMDM câștigător a fost numit Intermed SRL care a propus cel mai mare preț – de 55 de milioane. Atunci mai mulți agenți economici care au participat la licitația organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și care au ratat posibilitatea de a fi desemnați câștigători s-au arătat indignați de rezultatele concursului, iar patru dintre ei au solicitat prin scrisori un răspuns prin care să fie informați de ce oferta lor a fost respinsă, însă nu li s-a comunicat motivul. Licitația a fost organizată centralizat și este una dintre cele mai de amploare din ultimul an, în care s-au cheltuit în jur de 4 milioane de euro din banii publici.

În baza acestei licitații, Centrul Național Anticorupție a inițiat o anchetă, iar în consecință a arestat 16 directori de spitale, responsabili din sănătate, de la Agenția de Achiziții Publice și Departamentul Instituții Penitenciare, care ar fi nemijlocit implicați în trucarea licitațiilor publice de procurare a echipamentelor medicale. Printre aceștia sunt fostul ministru al Sănătății și directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 

█ Articole relaționate:

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale 

Importatorii de utilaje medicale se plâng că nu pot livra spitalelor utilajele procurate în valoare de milioane de lei, din cauza că li se cer certificate de conformitate europeană 

Dispozitivele medicale care se vor produce în Moldova vor trebui să dețină obligatoriu marcaj de conformitate, fie CE sau marca națională - SM