Autor: Irina Papuc

Dacă sunt luate decizii corecte, putem obține ceea ce ne-a fost doar promis până acum – medicamente mai ieftine. Ministerul Sănătății susține că știe soluția, după ce s-a consultat cu experții străini. Așa sau altfel, autoritățile speră să obțină o reducere de preț pentru 80 la sută din totalul preparatelor farmaceutice înregistrate în țara noastră. Deocamdată avem doar promisiuni și de la deputați și de la Guvern, care se întrec la propus soluții.

Acum o lună deputații comuniști au înregistrat la Parlament o inițiativă legislativă prin care propuneau modificarea mecanismului de stabilire a adaosului comercial la medicamente. Soluția văzută de aceștia era să împartă toate medicamentele înregistrate în țară în trei grupuri, în funcție de preț - mai ieftine de 50 de lei, care costă între 51 și 150 de lei, iar din a treia categorie să facă parte toate medicamentele mai scumpe de 150 de lei. Cu cât medicamentele sunt mai ieftine, adaosul comercial ar urma să fie mai mare și invers, dacă medicamentele sunt scumpe depozitele și farmaciile vor fi obligate să aplice un adaos comercial foarte mic. Astfel, argumentau autorii proiectului, importatorii vir fi motivați să aducă în țară medicamente mai ieftine, iar prețul acestora ar urma să scadă de la 8 până la 26 la sută.

 Dreptate doar pe hârtie. Directorii de spitale nu se grăbesc să le întoarcă pacienților banii pentru medicamentele procurate. „N-au ce căuta. Nu există cadru legal care să ne oblige” 

Reduceri de maxim 16 la sută 

Ministerul Sănătății are o altă viziune. Într-o Notă Infirmativă prezentată la Guvern se menționează că cea mai bună soluție ar fi ca toate medicamentele înregistrate în țara noastră să fie împărțite în cinci categorii, la fel, în funcție de preț. În această ordine de idei, urmează să avem preparate mai ieftine de 30 de lei, pentru care ar urma să fie aplicat un adaos comercial total de 40 la sută. Din a doua grupă ar urma să facă parte medicamentele care costă de la 31 până la 60 de lei, cu un adaos suplimentar și pentru farmacii și pentru depozite de maxim 32 la sută. În a treia categoria ar urma să fie trecute cele care costă de la 61 la 120 de lei, cu un adaos comercial total maximal de 36 la sută. Pentru medicamentele care costă între 121 și 240 lei se propune să fie aplicat un adaos maximal de 21 la sută, iar pentru cele mai scumpe de 240 de lei – un adaos comercial de maxim 16 la sută, pentru depozite și farmacii.

Ministerul Sănătății argumentează că acesta este soluția expusă și de experții OMS, care au consultat specialiștii de aici în această problemă. Formula ar urma să dea roade – o reducere de la 2 până la aproape 9 procente în sectorul agrosist și până la 16 la sută în farmacii pentru 80 la sută din totalul de medicamente.

Totodată, Ministerul Sănătății vrea ca CNAM să negocieze cu farmaciile care vor vinde medicamente compensate care ar urma să fie valoarea adaosului comercial.

În țara noastră sunt înregistrate 5.325 titluri de medicamente, dintre care 3760 se vând cu prescripție medicală, iar restul se eliberează fără a fi nevoie de recomandarea doctorului.

 

█ Articole relaționate:

Alte politici de formare a prețului la medicamentele de import. Am putea scăpa de prețurile exorbitante, dar riscăm să avem și calitate proastă 

Valul s-a pornit. Peste 1.600 de medicamente comercializate în farmaciile din Moldova se scumpesc. Când se va face simțită creșterea prețurilor 

Livrează medicamente mai puțin sau cu întârziere. Companiile farmaceutice care nu-și onorează contractele câștigă tendere de sute de mii de lei, în loc să ajungă în lista neagră