Autor: Irina Papuc

Cinci tineri au ajuns la spital în stare semi-gravă, iar doi se tratează la domiciliu după ce au mâncat kebab într-un local din Capitală. Aceștia se află internați și acum. Printre ei este și un minor. Localul a fost închis pe perioada anchetei.  

Doctorii de la Spitalul „Toma Ciorbă”, unde sunt internați tinerii, spun că aceștia au dezvoltat o toxiinfecție alimentară și că au ajuns cu Salvarea ieri după masă. „Sunt trei băieți și două fete cu vârstele cuprinse între 20 și 25 de ani. Toți au ajuns în stare semi-gravă. Acum nu mai există niciun pericol pentru viața lor. Unul dintre ei încă are febră”, a precizat Vasile Arapu, medic-infecționist la Spitalul Toma Ciorbă.

Cei șapte au consumat mâncare de tip fast-food la Don Kebab, un local aflat pe strada Ismail din Capitală. Probele de laborator încă nu sunt gata, astfel că doctorii nu știu exact ce a provocat intoxicația. Între timp, specialiștii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică au decis sistarea temporară a activității localului. Potrivit serviciului de presă al Centrului Municipal de Sănătate Publică, toți angajații urmează ca mâine dimineață să dea analize, pentru a exclude posibilitatea infectării de la unul dintre angajați. „Specialiștii noștri nu au depistați abateri. Toate regulile, inclusiv cele de igienă erau respectate. Ar putea fi vorba și de compania care le livrează carnea. Vom afla cu exactitate ce s-a întâmplat într-o săptămână, când vor fi gata rezultatele”, a spus Veronica Istrati, șefa serviciului de presă al SCP Chișinău.

 Moldovenii încurcă o serie de maladii periculoase cu diareea obișnuită. Doctorii atenționează că acestea sunt grave și că pot duce la deces

Acesta este primul caz de intoxicație alimentară în grup din acest an. Deși doctorii bat alarma în privința riscurilor de dezvoltare a bolilor diareice acute, situația nu se ameliorează, din contra – se acutizează. Astfel, în primele patru luni ale acestui an au fost înregistrate 1600 de cazuri de boală, cu 6,8 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Doctorii atenționează părinții să fie atenți ce consumă copii lor și unde aleg să ia masa. Totodată, este foarte important ca mâinile să fie spălate, dar și fructele și legumele la fel.

 

 Articole relaționate:

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală