Autor: Mihaela Ursu

Se apropie sezonul cald, iar riscul apariției bolilor diareice acute crește considerabil. La prima vedere acest termen nu sperie, fiind confundat  de moldoveni cu diareea  obișnuită. Specialiștii avertizează că neglijența ar putea să ne coste mult, poate chiar decesul.

Pentru a conștientiza cât de important este să ne protejăm sănătatea, vom face o radiografie a patologiilor diareice acute.Vladimir Slusari, medic epidemiolog la Centrul Național de Sănătate Publică ne-a explicat care sunt bolile diareice acute, cum se manifestă, cât de periculoase sunt și cât de des se înregistrează în Republica Moldova.

Holera, dizenteria, infecţiarotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza și campylobacterioză- sunt principalele maladii diareice acute. Perioada fertilă de infecție este în lunile iunie-august. Cei mai expuși riscului sunt copiii mici, până la un an. Fiind sensibili, manifestările clinice evoluează mai repede decât la adulţi, menționează medicul.

Medicul atenționează că răspândirea bolilor diareice acute se transmite prin  trei căi – acvatică, prin apă contaminată, pe cale alimentară, prin produsele alimentare contaminate, cum ar fi carnea, peşte, ouă, legume, fructe și prin metoda habituală, contactul cu obiectele de uz casnic contaminate.

█  Două milioane de oameni mor anual din cauza alimentelor nesigure. În Moldova situaţia nu este mai bună - anul trecut 12 mii de persoane s-au îmbolnăvit de diaree 

„Perioada de incubare a maladiilor diareice acute este de 2-4 zile. Sunt însă cazuri când perioada de apariție a semnelor clinice durează doar 30 de minute”, specifică doctorul.

Holera se manifestă prin diaree apoasă acută, vărsături, crampe musculare, hipotermie, deshidratare.Totuși, din anul 2001 în Moldova nu s-a înregistrat niciun caz de holeră.

Dizenteriase caracterizează prin apariția sângelui în fecale, febra și durerile abdominale. Dacă în 2012, această patologie  înregistra indicele maximal, în 2014 are tendința de scădere. Sursa de infecție este omul bolnav.

Infecția rotavirală se manifestă prin febră, vărsături, diaree apoasă, dureri abdominale, apare deshidratarea de diferite grade, de la ușoară până la severă care duce la colaps, convulsii febrile. De când a fost introdusă imunizarea, numărul cazurilor cu această patologie a scăzut considerabil - 4 izbucniri rotavirale și anume în grădinițe. Sursa de infecție este persoana bolnavă.

Salmoneloza are la început simptome precum frisoane, febră, voma și diaree. Dacă tratamentul întârzie maladia evoluează, creând complicații serioase. Mai mult decât atât, este cea mai actuală boală diareică în țara noastră. Sursa de infecție este nu doar omul ,ci și carnea de animale și păsări.

Yersinioza are simptome asemănătoare cu celelalte patologii, precum febra până la 400C, greţuri, vomă. Sursa de infecție, pe lângă om, animale, păsări sunt și rozătoarele. În primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat 5 cazuri de yersinioză. Specialiștii spun că în realitate acestea ar fi mai multe, doar că nu au fost confirmate. Epidemiologul Vadimir Slusari atenționează  că autotratamentul este total contraindicat.

 

█ Magazinele vând moldovenilor pește și carne recongelate. Cât de periculoase sunt aceste produse și cum pot fi deosebite de alimentele păstrate corespunzător 

 

Pentru prevenirea bolilor diareice acute, specialistul Centrului  Național de Sănătate Publică recomandă o serie de reguli de care trebuie să ținem cont.
,,În primul rând vaccinați-văcopiii contra infecţieirotavirale, folosiți în alimentaţie doar produse sigure şi excludeți  alimentele alterate, cu termen expirat. Evitați scăldatul în bazinele acvatice neautorizate. O altă regulă pe care trebuie să o îndeplinim mereu este  spălarea obligatorie pe mâini cu săpun după contactul cu diferite obiecte”.

 

Specialistul afirmă că în Moldova existătoate condițiile necesare pentru depistarea acestor maladii, cu toate acestea se înregistrează și decese.

 

„Avem aproximativ 12 laboratoare pentru a efectua investigații, care au aparate moderne, ne mai lipsesc reactivele. În fiecare an medicii participă la diferite seminare de instruire, unde își dezvoltă cunoștințele, aflând ultimele tendințe ale bolii. Totuși, un medic care nu a văzut în viața lui un pacient care  suferă de una din aceste patologii nu va putea să stabilească un diagnostic exact”.

 

Conform statisticilor, în Republica Moldova se înregistrează anual în jur de  19  mii de cazuri de BDA, (boli diareice acute) și zece decese printre copiii. Oamenii din orașe sunt mai afectați decât cei din sate, anual înregistrându-se până la 45 izbucniri epidemice, 35 dintre ele  fiind pe cale alimentară.

 

În primele trei luni ale anului 2015 s-au atestat 3.923 de cazuri de boală, dintre acestea 2.942 s-au înregistrat la copii. În această perioadă s-au înregistrat două cazuri de izbucniri epidemice, mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

 

 

 

 Articole relaționate:

 

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree

 

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală