Autor: Viorica Obreja

Numărul intoxicaţiilor alimentare este în creştere cu fiecare an. Dacă în 2012, în Moldova, numărul oamenilor care au suferit de boli diareice acute depășea 10 mii, în 2014 acesta a trecut de 12 mii. Tendinţa se păstrează la nivel global – anual, de alimentele nesigure este legată moartea a aproximativ 2 milioane de persoane, inclusiv copii.

În fiecare an, pe 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii.  De această dată, genericul evenimentului este „Siguranţa alimentelor”, marcat cu sloganul „De la fermă, la farfurie: respectă condiţiile pentru siguranţa alimentelor”.

Ideea porneşte de la faptul că produsele alimentare nesigure, care conţin bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer.

 Magazinele vând moldovenilor pește și carne recongelate. Cât de periculoase sunt aceste produse și cum pot fi deosebite de alimentele păstrate corespunzător 

Evenimentul îşi propune să accentueze rolul important al jucătorilor implicaţi în producerea alimentelor, precum și supravegherea maladiilor provocate de mâncarea nesigură.

Principalele mesajele pentru oameni în ceea ce privește siguranţa alimentelor sunt ca aceștia să obţină cât mai multe informaţii despre produsele care le consumă, să știe cum să le prelucreze, depoziteze şi să le gătească astfel încât să fie inofensive şi să respecte regulile de igienă şi curăţenie.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi bolilor diareice e mai frecventă în condiţii de casă şi în localurile de alimentaţie publică, unităţi comerciale şi alte locuri neautorizate, în care nu se respectă regulile de igienă şi condiţiile de comercializare şi păstrare a produselor. Cele mai des întâlnite nereguli sunt folosirea ouălor, cărnii de pasăre, de bovine şi porcine infectate, desfăşurarea ceremoniilor cu produse de origine animală contaminate microbiologic, abaterile în procesul tehnologic şi de păstrare a bucatelor.

 Moldovenii cumpără cancer, alergii și intoxicații la cutie. În magazinele din Moldova se vând alimente cu termen de valabilitate de cinci ani 

De Ziua Mondială a Sănătăţii, la Chişinău, Centrul Municipal de Sănătate Publică organizează un screening al glucozei în sânge şi al tensiunii arteriale. De asemenea, locuitorii capitalei îşi vor putea verifica masa corporală prin rezonanţă cuantică, adică măsurarea în % a apei, masei musculare și țesutului celulo-adipos în raport cu masa corporală totală. Persoanele interesate, vor putea efectua testul de toleranță a propriului organism la efort fizic pe o bandă rulantă.

 

█ Articole relaționate:

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală