Autor: Sorina Bujarov

Deseori se întâmplă ca inspectorii de la Centrele de sănătate publică, dar și cei de la Agenția pentru siguranța alimentelor să descopere pe rafturile magazinelor și piețelor produse alimentare ambalate sau păstrate necorespunzător sau care nu întrunesc condițiile de calitate și siguranță. Dacă în cazul fructelor și legumelor principala problemă este conținutul prea mare de nitrați și aditivi, la carne și pește principala problemă este infestarea acestora cu diferite bacterii.

Specialiștii spun că majoritatea moldovenilor cumpără carne congelată, pe care ulterior o decongelează în condiții de casă și o prepară. Asta pentru că sunt încrezători că produsul a fost păstrat în condiții corespunzătoare și nu reprezintă pericol pentru sănătate.

Specialiștii atenționează totuși că și carnea congelată poate fi infestată cu bacterii. Asta în cazul în care a fost congelată de mai multe ori. Recongelată, carnea nu mai este bună pentru consum, deoarece își pierde toți nutrienții importanți.

„În mare parte, produse recongelate se găsesc în magazinele mici și în piețe. În magazinele mari – carnea este adusă direct de la producător, așa că pericolul de a depista produse recongelate este mai mic. Totuși, este mai bine dacă consumatorii ar putea deosebi produsele recongelate de cele păstrate în condiții corespunzătoare, pentru că specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorilor nu reușesc verifice frecvent toate produsele”, a afirmat pentru Sănătate INFO Grigore Cațăr, șef al Direcției controlul produselor alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor.

 O parte din alimentele pe care le consumă moldovenii conțin prea multe bacterii, germeni, aditivi și nitrați. Responsabilii spun că în 2013 situația s-a înrăutățit 

Specialistul precizează că în momentul în care un produs este congelat-decongelat şi congelat din nou acesta se autocontaminează. Peștele și carnea conțin microbi, iar în momentul decongelării aceștia se dezvoltă foarte rapid, dacă stau câteva ore la temperaturi pozitive. Astfel, consumul unor produse recongelate pot genera toxinfecții alimentare grave.

Un semn distinctiv pentru produsele din carne care au fost recongelate este gheața colorată din jurul produsului. Astfel, atunci când carnea a fost dezghețată odată, din ea se scurg resturile de sânge, iar atunci când e pusă din nou la congelator, gheața din jurul cărnii are culoare roșietică. „Consumatorii doar în baza acestei observații își pot da seama dacă produsul a fost recongelat sau nu. În mare parte, la spect carnea și peștele recongelat nu se prea deosebesc de produsele congelate o singură dată. Deja, la decongelare produsele trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificat, caracteristice sortimentelor respective”, a specificat Grigore Cațăr.

 Moldovenii cumpără cancer, alergii și intoxicații la cutie. În magazinele din Moldova se vând alimente cu termen de valabilitate de cinci ani 

Pe lângă acestea, specialistul recomandă să nu cumpărăm produsele care au prea multă gheață în ambalaj, dacă ambalajul este murdar sau nu este închis ermetic, pentru că nu asigură calitatea lui. Trebuie să atragem atenție și la termenul de valabilitate de pe produs, dar și a detaliilor despre producător. În cazul în care termenul de valabilitate a fost modificat, lucru vizibil pe etichetele încleiate una peste alta, produsul nu trebuie consumat, pentru că cel mai probabil i-a expirat termenul. De evitat sunt și produsele ale căror  mențiuni pe ambalaje sunt scrise în altă limbă, fără etichetă cu traducere în română. Asta pentru că, cel mai probabil, produsul este de contrabandă.

Potrivit responsabililor de la Agenția pentru protecția Consumatorilor, comercializarea cărnii și a peștelui recongelat este o practică destul de frecventă în Moldova. Controalele planificate efectuate de inspectori însă nu sunt foarte eficiente. „Controalele planificate se fac după ce se anunță comerciantul. Așa că, până ajung inspectorii la el, acesta reușește să repare situația. Eficiente sunt petițiile din partea consumatorilor, de aceea ar fi bine ca oamenii să ne anunțe, dacă știu că într-un magazin există o astfel de practică”, a mai precizat Cațăr. 

 

 Articole relaționate:

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală