Autor: Irina Papuc

Instituțiile medicale din țară își vor gestiona mai ușor banii. Deputații au votat astăzi un amendament la două legi, care va obliga Ministerul Finanțelor să transfere în conturile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină banii pentru categoriile asigurați de către Guvern nu mai târziu de data de 27 a fiecărei luni. Aceasta ar urma să fie una dintre soluțiile pentru a responsabiliza statul, care vira mai puțini bani și cu mare întârziere către CNAM, iar aceasta la rândul său tărăgăna transferurile către instituțiile medicale, ceea ce nu le permitea să activeze în regim normal.

Amendamentul a fost votat astăzi în a doua lectură, cu votul a 83 de deputați. Astfel, urmează să fie modificate două acte legislative -  Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Astfel, prima lege va conține un articol care va stipula clar că Ministerul Finanțelor este obligat să facă transferurile către CNAM la sfârșitul fiecărei luni, până la data de 27.Totodată, Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale va prevedea ca capitolul „priorități” și cheltuielile pentru sănătate, mai exact pentru cele 15 categorii de persoane asigurate de către Guvern.

 Cine și cât plătește pentru sănătate în Republica Moldova. Statul este „mai sărac” decât oamenii săi 

Anual, Guvernul trebuie să transfere în conturile CNAM o sumă de peste 2 miliarde de lei, iar acești bani sunt redirecționați către instituțiile medicale, pentru finanțare. În acest an suma exactă este de 2,23 miliarde de lei. Necesitatea de a opera modificări a apărut din cauza faptului că banii de la Ministerul Finanțelor veneau cu mare întârziere, iar acest lucru cauza probleme de management financiar în spitale. În final, sufereau pacienții cărora fie li se spunea că nu sunt bani fie că trebuie că trebuie să se trateze contra plată, chiar dacă dețineau poliță de asigurare medicală.

 

 Articole relaționate:

Criza din sănătate se adâncește. Compania Națională de Asigurări în Medicină înregistrează deja un deficit de 100 de milioane de lei 

Spitalele, puse pe brânci. O parte din doctori nu și-au primit salariile. Ministerul Finanțelor recunoaște: „Nu se acumulează suficienți bani în buget” 

Statul, dator cu zeci de milioane pentru sănătate. CNAM înregistrează de la începutul anului deja un deficit de peste 70 de milioane de lei, iar de suferit vor avea spitalele