Autor: Cristina Straton

Republica Moldova este, deopotrivă cu restul statelor lumii, în regim non-stop de îmbătrânire – copii se nasc mai puțin, iar bătrâni și neajutorați rămân tot mai mulți. Autoritățile din sănătate însă n-au reușit în acest timp să ajusteze și infrastructura, serviciile medicale și sociale, în raport cu necesitățile. Astfel, avem prea multe maternități pustii și bătrâni prea bolnavi și singuri, de care statul nu este capabil să aibă grijă, din lipsă de resurse.  Pentru aceștia salvarea vine, a câta oară, din proiecte externe implementate la noi acasă.

Trecută de 80 de ani, Ana Bondarciuc este ostatică în propria locuință. A ajuns la bătrânețe cu probleme de sănătate care o fac dependentă de casă și pat. A ajuns la această vârstă să se confrunte cu singurătatea pentru că nu a avut copii. Acum nu se poate îngriji singură, de aceea o dată în săptămână la ea vine o asistentă medicală, care-i verifică tensiunea arterială, are grijă ca ea să-și ia toate pastilele și îi oferă sfaturi de îngrijire. Este vorba despre Lilia Gusac, asistentă medicală la Centrul de Îngrijire Medico-Socială la Domiciliu din comuna Stăuceni, centru deschis din resurse externe.

Deja de nouă ani, Lilia își face munca cu dăruire – este doctor de corp și de suflete pentru cei câțiva zeci de bătrâni cărora le trece pragul. Bătrânii de care are grijă sunt singuri, suferă de boli cronice, sunt în faza terminală a unor maladii sau se află în convalescență.

Zilnic, Lilia vizitează minim opt pacienți, dar sunt și zile în care numărul acestora este mai mare. Cei mai mulți dintre ei beneficiază de îngrijire medicală la domiciliu datorită medicului de familie care anunță Centrul despre necesitățile acestora.

Un nou pacient, o nouă istorie

Un alt bloc, un alt apartament, alți beneficiari. Într-o cameră cu un decor din secolul trecut, întâlnim o femeie de 83 de ani și fiul acesteia trecut de 50 de ani. Ambii sunt pacienții Liliei Gusac. Femeia stă așezată pe pat cu picioarele întinse, singura poziție în care poate sta. Și ea este beneficiara Centrului de Îngrijire Medico-Socială la Domiciliu de trei ani. Femeia, fostă asistentă medicală, povestește despre schimbările în sănătate și începe să întrebe despre vecinii ei. Pentru aceștia Lilia Gusac nu este doar o asistentă, ci și un mesager care le transmite vești și salutări de la unul la altul.

În  alt capăt de cameră stă fiul femeii. În urma unui incident nefericit acesta a suferit o comă toxică. Coma a afectat creierul, astfel că a ajuns să sufere de agorafobie - teamă de spații largi. „Pentru ei este foarte important că îi vizităm și avem grijă de ei. Lor le lipsește comunicarea și atenția. Unii sunt atât de singuri că așteaptă cu nerăbdare următoarea vizită. „Noi le aducem mai mult decât îngrijire - o vorbă bună,  noutăți și astfel devenim membri ai familiei lor”, ne explică asistenta.

20 de lei pentru îngrijiri la domiciliu

Asistentele sunt remunerate de către Centru, dar beneficiarii își aduc și aportul lor. În fiecare lună aceștia donează câte 20 de lei pentru îngrijirile care le primesc. Achită doar pacienții care își permit, menționează asistenta. „Avem o categorie de pacienți care nu achită nimic, deoarece nu pot sau au o vârstă înaintată și noi nu luăm bani de la ei.”

Valentin Sâtnic, primarul Comunei spune că centrul și-a asumat responsabilitatea pentru cea mai mare problemă a localității – bătrânii singuri. Cu toate acestea, asistentele nu ajung la fiecare bolnav. Primăria oferă al doilea an la rând din bugetul comunității câte 3.000 de lei pentru cheltuielile curente. „Atât au cerut, atât le dăm”, se justifică primarul pentru contribuția extrem de mică.

Bătrâneți petrecute doar în compania unui motan

Până la prânz mai reușim să vizităm o pacientă, Natalia Lizun. O femeie cochetă care, când a văzut că are oaspeți, a ținut neapărat să-și aranjeze bine părul, după care ne-a invitat să luăm loc. Femeia beneficiază de îngrijire medicală de patru ani, perioadă în care nu a ieșit din casă. Aceasta explică că cel mai grav este că nu poate să se deplaseze. Faptul că nu vede și nu aude nu o mai deranjează.

„Azi nu aveți dispoziție, ce s-a întâmplat?”, o întreabă grijuliu asistenta.

„Nu mai trebuiesc eu la nimeni”…

După ce îi verifică tensiunea arterială, Lilia Gusac o anunță că de mâine începe un curs de tratament și că va veni în fiecare zi. Un zâmbet fugar a apărut pe chipul bătrânei și, concretizând ora la care va veni, a rămas în compania unui motan - singura ființă cu care își împarte bătrânețile.

Potrivit datelor din cadrul centrului, 17 bătrâni au decedat în ultimele șapte luni. Lilia Gusac își amintește de fiecare pacient, îi știe istoria. „E greu când cineva moare, căci te atașezi emoțional de ei. Noi depunem suflet, pe lângă atitudinea profesională”. În comuna Stăuceni sunt doar două asistente medicale în cadrul centrului de îngrijire medico-socială la domiciliu. Ele au în îngrijire în prezent 46 de persoane, dar spre sfârșitul anului numărul acestora ar urma să crească până la 100. Unii sunt vizitați zilnic, alții săptămânal.

În Republica Moldova la începutul anului în 2012 locuiau peste 500 de mii de persoane cu vârsta de 60 de ani și mai mult, dintre care 37 % au indicat în sondaje că starea lor de sănătate este rea sau foarte rea. Doar câteva sute beneficiază de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, ceilalți înfruntă bătrânețile și boala de unii singuri. În total pe teritoriul țării activează cinci astfel de centre. Acestea au fost deschise cu ajutorul unui proiect implementat de Caritas Moldova.

Cele cinci centre de îngrijire medicală la domiciliul ale Caritas-Moldova sunt deschise în comuna Stăuceni din Municipiul Chișinău, la Tiraspol, Tighina, satul Grigorăuca, raionul Sângerei, Stârcea, raionul Glodeni, satul Rașcov, raionul Camenca. Primul centru și-a deschis ușile în 1999 cu ajutorul Caritas Germania și CordAid, în prezent sursele de finanțare sunt Caritas Viena, Caritas Luxemburg, Caritas Cehia și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Beneficiarii centrelor primesc îngrijire medicală care presupune diverse proceduri precum și verificarea semnelor vitale. Totodată, persoanele care nu pot avea grijă de curățenie sau nu pot face baie singuri sunt vizitați de infirmiera centrului care îi ajută. Aceleași persoane beneficiază și de un prânz cald, în cazul în care nu este nimeni care să le prepare de mâncare.

 

 Articole relaționate:

A cerut cartea de reclamații, dar medicii de la Urgență au chemat poliția. Directorul este convins că pacienta avea dereglări psihice, deși aceasta nu stă la evidența psihiatrilor 

Au luat în vizor Spitalul de Urgență. Avocații parlamentari s-au autosesizat în cazul femeii interogată de poliție, pentru că a cerut cartea de reclamații