Redactor: Sorina Bujarov

Medicina evoluează în continuu. Astfel, de curând medicii din Statele Unite ale Americii au reușit să realizeze cu succes primul transplant de craniu şi de scalp din lume. Intervenția a durat 15 ore.  

James Boysen, pacientul căruia i s-a făcut operație, are 55 de ani și și-a pierdut partea superioară a craniului în urma unui tratament pentru un tip rar de cancer. Aşa a ajuns să fie spus unei intervenţii care a marcat o premieră în lumea medicală – un transplant de scalp şi de craniu.

Bărbatul, care lucra ca dezvoltator de software, avea mai multe probleme de sănătate. Astfel, pe lângă transplantul de craniu, americanul a suferit o operație de transplant de pancreas și rinichi, informează BBC.  

 O nouă șansă la viață pentru pacienții care au nevoie de transplant. Organele vor putea fi menținute în viață și până la 24 de ore, în afara corpului uman

 Deși a fost supus mai multor intervenții chirurgicale într-un timp scurt, James Boysen mărturisește că se simte destul de bine. “Sunt uimit de cât de bine mă simt şi voi rămâne veşnic recunoscător că am primit o a doua şansă să fac lucrurile pe care le iubesc şi să fiu cu oamenii pe care îi iubesc”, a declarat americanul.

De akltfel, medicii spun că operațiile de transplant au fost destul de complicate. Cu toate acestea, pacientul a rezistat. “A fost o operaţie foarte complexă, pentru că a trebuit să transplantăm ţesutul, folosind tehnici de microchirurgie”, a declarat medicul Michael Klebuc.

Boysen a fost diagnosticat cu cancer la un muşchi aflat pe scalp în anul 2006. Acesta a fost tratat cu chimioterapie şi radioterapie, astfel că ţesutul din zona respectivă a fost distrus definitiv. Astfel, bărbatul mai mulți ani la rând a trăit cu scalpul şi craniul distrus, ceea ce făcea ca și creierul său să fie vulnerabil.

 

 Articole relaționate:

Progres al medicinei care va salva mii de vieți. Problema lipsei de sânge în spitale ar putea fi rezolvată 

Medicina evoluează – doctorii au identificat un nou tratament care poate îmbunătăți viața persoanelor cu o boală genetică incurabilă 

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină